Annapurna2

30.09.2008., utorak

Slikice

Danas cijeli dan nema struje u Kathmanduu i bolje mi je sjediti uz internet koji radi preko generatora i poslati jos koju sliku, nego bauljati u mraku solo po gradu.
Prva je kako smo s jakim teleobjektivom vidjeli Annapurnu 2 na istoj visini dok smo letjeli uz Himalaju prema Kathmanduu. Druga je kako nas blagoslove lame u Bodhanathu, a treca kako neki novi budisti poslije toga piju tibetski slani caj. Cetvrta je Dragec and co. u dzungli prvi dan hoda, a peta da vidite, da se ne samo iz Chamea, vec i iz Kathmandua vide obliznja brda (snimljeno danas navecer s terase hotela). Zadnja slika je za anketu: "Koga bezuspjesno traze ovi specijalci po Kathmanduu, a ti se nalaze vec daleko u brdima?
Laku noc, Darko
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:49 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Ima nas i ispod Anne2

pozdravljam vas sve iz Chamea, sela tik ispod Anne2, koja se nacas i
vidjela, ali ni Sherpe nisu bas 100% sigurni jel to ona, prebrzo su je
sakrili oblaci. Spavamo u Koto-u, nekih pol sata ispod ovog Chamea, lokalnog centra, mozda cak i cijelog Manang districta. Eto ima cak i internet ali ne prebrz, a jako skup. Nadam se da ce tekst sa dvije fotke biti online, ova ekipa na fotki je ostala duze na dorucku dok su Sale, Aco i Markovic
odjurili ranije. Svi smo OK, pojeli smo one pijavice za veceru i vise nas ne gnjave ;) Nosaci stvarno dobro rade i mislim da je zasad sve jako lijepo krenulo. Pozdrav od dopisnika iz Chamea kolegama iz Kathmandua i Zagreba, a i cijelom sirem citateljstvu




- 13:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #

IMA NAS I U KATHMANDUU

Prekjucer sam s deckima isao dio prve etape do sela Bhulbhule i vratio se na plus 50 pjesice 17 km u Besisahar i navecer dosao u Kathmandu. Jucer sam sve lijepo napisao u jednom internet caffeu - koga je prvog, deset metara nakon izlaska iz busa ugrizla pijavica, kako smo proveli noc u sobama-kokosinjcima u najstrasnijem selu na svijetu Khudiju, .... prilijepio sam i deset slika, sve je stajalo nekoliko minuta na blogu (cak je palo i nesto komentara) i onda dok sam radio sitne ispravke u racunalu nesto puklo i nestalo tko zna gdje, jer to vise ne mogu naci. Ako danasnji uradak uspije, cetiri slike su o tome kako sef transporta (Sasa) u nekoj cudnoj majici nadzire pokret 80 nosaca (toliko ih imamo za nasih niti 3 tone opreme), pa zatim kako Ogulinci s velikom brigom ispracaju uplasenog Nepalca koji nam nosi 720 jaja, te s hodanja i prelaska prvog viseceg mosta.
Inace u Himalaju treba znati kada doci. Ekspedicije koje su dosle prije nas zbog puno snijega su zapele u doljnjim djelovima planina ili vec i odustale od uspona. One koje ce tek doci, bit ce prekasne zbog dolaska zime, a one koje su dosle ovih dana u Kathmandu, tu ce najvjerojatnije i ostati, jer za 10 dana pocinje najveci nepalski blagdan Dhasain (traje 15 dana!!!) i nitko za nikakve novce u te dane nece nositi terete. Nasa ekspedicija u toj lutriji je super prosla, jer nasi nosaci divljaju i jure po putu prema BC s 60 kg na ledima radeci i dvije etape dnevno, jer zele stvar cim prije obaviti i vratiti se kucama prije blagdana, pa cemo u Bazni logor doci tri dana prije onog u rasporedu.
Tu nastaje mali problem, jer I.Carin (dolazi sutra u KTM) i ja smo mislili kolonu uhvatiti zrakomlatom dva dana prije BC, malo ih preplasiti u brisucem letu i iskrcati se, no sada cemo bez aklimatizacije morati sletjeti u BC na 4800 m i tamo nekako prezivjeti.
Iz Kathmandua za blog Annapurna 2 - Darko Berljak

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 07:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

29.09.2008., ponedjeljak

U carstvu pijavica (Dzuge) i Maoista

Negdje gore iznad dzungle, u gudurama rijeke Marsyangdi, u maglovitom i kisnom mjestascu Talu na Annapurna circuit trailu, u lodgu Manaslu, u sobici na prvom katu mi se nakratko ustekali u satelite, pa vam samo javljamo da smo zivi i zdravi (a kakvi bi bili) i veseli. I mokri. Imamo jos dva ili tri dana, ovisno o volji nasih vrijednih nosaca, do baze. Karta se bela, maže se Mustang Coffee (o tome ce Sale referirati kad se otrijezni, tek je danas otkrio ovu blagodat), Bruno i Ivica zaradjuju za runde kao pomocnici u kuhinji... Neki ponosno nose prve ranice od ugriza Dzuga (Veco, Bruno, Marko). Brcka se vecera u loncu, kisa rominja, planiramo dalju hodnju. Tolko za danas, nemamo vremena ni signala za fotke, pa samo ovako malo.

Kliker, javi se na hps@plsavez.hr za dalje upute!

Puno pozdrava svima od cijele ekipe.

ps: sinoc smo krstili jedan lodge (nedavno otvoren) i nasu ekspedicijsku gitaru, koju je Marko ubo u KTHMu i dovukao gore. Ta ide u bazu, a onda i u stanicu u OG ;)

- 14:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

27.09.2008., subota

Novosti sa krova svijeta....

Dečki su napustili Kathmandu, trenutno nemaju pristup internetu...ali alternativne veze Nepal - Hrvatska su u pogonu pa će i ubuduće stizati najsviježije vijesti preko dopisnika :) Pratite blog svakodnevno!


Piše nam Ferro:
"Ogledavam se oko kamena da nema Kobri...OK. Oko 20h smo ušli u Khudi, najgore mjesto na svijetu (odabrao Đelo, pardon Darko Berljak). Nakon puuuuno kilometara i sati u busu, nakon seoskih rampi i balvana, događanja naroda i na kraju šećer. Jedan sat offroad extreme downhill vožnje busem prije koje je čak i naš ludo dobar vozač morao zapaliti pljugu i pogladit sliku sveca zaštitnika svog 6-wheel vozila. Živi smo..aaaaa! Nekaj sikće! I zdravi, sutra prvi trek, vidili Annapurne i veličanstvene su!
Pozdrav Ferro."

- 21:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.09.2008., petak

Dnevne novosti iz Nepala

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost
Ekspedicija je upoznala zivu legendu Elizabeth Hawley, zenu koja vodi bazu podataka o svim usponima u Himalayi. Mocna bakica, ako ona kaze da nesto nisi popeo - onda za veci dio svijeta i povijesti - NISI. Darko je napomenuo da imamo rijetku cast da ona dodje k nama u hotel, a ne mi k njoj, a dalo se naslutiti pritom da to nije napravila zbog nas penjaca ;) nego nekih vecih facmana. Iako bih ja bas volio vidjeti njen ured, gdje se pise povijest himalajizma. Ali navodno bih morao prije nesto popeti da to zasluzim.

Sad nam preostaje obaviti tradicionalni posjet Lami pa se javim jos kasnije.

Poruka svima koji prate nase prijatelje koji su tu s nama, a idu u Mustang i na Pisang ili Annapurna trek:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

"Dan prije odlaska iz Kathmandua, javlja se i ekipa iz sjene: Silvana, Vesna, Kristina, Miro i Vlado (HPD Pliva, Zagreb). Nismo se do sad oglasili jer dok su decki iz ekspedicije vagali svoje bacve, mi smo skoknuli u Pokharu, u podnozje Annapurne i kupajuci se u jezeru bacali pogled okolne 8-tisucnjake. Dah nam je zastao, trnci obuzeli i srce veselo poskocilo jer smo znali da cemo uskoro biti medju njima.
Sve u svemu, kao sto ste citajuci ovaj tekst primjetili, mi smo zdravi, veseli i jedva cekamo da sutra krenemo.
Volimo vas i pozdravljamo. Namaste!"


Ko pogodi kome Kiki mase, ima grudu snijega iz Himalaye! ;)

- 10:38 - Komentari (19) - Isprintaj - #

25.09.2008., četvrtak

Kathmandu news

Izbacio sam fotke na posebnu stranicu, da ne opterecuju ovu glavnu. Nesto me zeza sa prebacivanjem na picasu, dok to ne sredim budemo ovak.
Inace svaki dan nestaje struje po par sati pa lovim rupe izmedju obaveza i redukcija da nesto dignem pa oprostite zbog malo vijesti.

Ako je netko brinuo zbog nasih lokalnih demonstracija i nemira i paljenja guma p ocentru - nemojte. Prvo smo mislili da je frka nastala zbog nekih religioznih razloga, mozda je i bilo tako prvi dan, ali sad protestiraju (svaki dan neki razlog nadju) protiv maoisticke odredbe da moraju zatvoarati nocne klubove oko 23h. E tu im se i mi pridruzujemo! Cijeli grad se gasi prerano, uopce nisu fora ti mijaoisti!

Ma nema veze, za dva dana odosmo u brda, a zbog toga smo i dosli. Vrijeme gore se smiruje, izgleda da je stara kuka himalajska (DB) opet dobro nanjusio kad treba doci ovamo.

- 12:34 - Komentari (17) - Isprintaj - #

24.09.2008., srijeda

Par fotki

Dragi nasi, mi smo vam svi OK. Vrijeme se danas pokvarilo pa smo dozivjeli i prvu pravu monsunsku kisu. No to je barem osvjezilo zrak i ispralo sveprisutnu prasinu sa ulica i iz zraka, u njoj smo se vec poceli gusiti. Soldo i Bruno su hodali okolo sa maramama preko usta i lica pa smo bili zanimljiv prizor kad bi nas 10 sa njima na celu upalo u mjenjacnice :)
Evo vam prvih par fotki da osjetite atmosferu, slike su od svih ovih dana pa ima i sunca i kise, i shoppinga i kulture, svega pomalo.


- 11:57 - Komentari (12) - Isprintaj - #

23.09.2008., utorak

Trgovanje

zbog malih tehnickih problema slikice ipak ne idu danas, probat cu opet sutra

Dan za shopping. Jucer nam se ekipa kompletirala, sad smo svi tu osim Ivana Carina, koji rjesava poslove jos par dana pa dolazi i on.

Sad kad smo malo upoznali Kathmandu i skuzili sistem cjenkanja poceli smo
i kupovati. Darko nas je odveo u najbolje i najgore dijelove grada i svaki ima
svoje prednosti (za trgovanje). Cijene su varijabilna velicina ovdje.
Trgovac Krishna kaze 1000 rupija, Veco kaze 500. Ovaj kaze 800 ili gubim, ovaj
nas Veco se ne da. Pa opet, sad nervoznije, 700 ili propadam. Kad pocne plakat i spominjat kolika je njemu placa e onda se mozemo poceti loviti za novcanik. Racunajuci naravno da nas jos uvijek mulaju, ali i da ce neki bogati Amer njemu to vec nadoknaditi vistestruko.

Tecaj rupija je oko 71,5 za 1 USD, pojednostavljeno sve mnozimo sa 7 za cijenu u kunama. Moguce je malim pregovaranjem dobiti i 72 u mjenjacnici. Ali jos bolja fora je u ducanu dati trgovcu dolare, a on ih racuna po 73. Valjda bi dao i 74, ali toga smo vec toliko izludili nasim "120 baksa or I loose!"da mi je bilo cak i malo neugodno jos i tu gnjaviti.
Zato sam se iskalio na babi iza ugla za kipic koji je otisao u pola cijene i uz suze cijele obitelji. Al i opet ce to platit neki pravi turist.
Ma grad je raj za trgovanje, stvarno se moze naci dobrih stvari za pola cijene
kolko je kod nas. Sva sreca ovi Ogulinci imaju cijeli cjenik sve opreme u glavi i
odma izkalkuliraju sta moze sta ne.

Digao bih (trenutno nesto ne sljaka sa tim) par fotki da steknete dojam kako tu izgleda dnevni bazarski djir.
Sa nekoliko umjetnickih instalacija po stupovima elektricne struje, koji me
posebno impresioniraju. Promatranje trojice radnika Elektre na djelu je bilo
uzbudljivo kao i nase spustanje avionom na nevidjeno u KTHM neki dan.

Sto se ekspedicijskih planova tice, ovako stoje stvari. Oprema je skoro
potpuno kompletirana, jos samo klopa sutra, a to ce biti tek pravi show. S nama ide Alkemicar Rinji - sluzbeni kuhar ekspedicije, Sherpa, koji je bio kuhar i nasim curama na Cho Oyu. Navodno je premazan svim mastima kad treba malo zvarat na vagi, samo ga moramo pridobiti na svoju stranu (da ne zvara nas umjesto lokalne kumice).

Naslucuje se jedan veliki problem ipak - vremenske (ne)prilike gore u brdima.
Americka ekspedicija koja je u bazi kamo idemo i mi javlja da je palo toliko
snijega da nisu mogli van iz satora 4 dana. Druge ekspedicije imaju problema na usponima na Cho Oyu i Manaslu. Darko je odmah iz aviona predvidio frku, jer bijelo je jako nisko u dolinama. Ako on kaze da otkad ide u Himalaju ovoliko snijega nikad nije bilo ...
Nadamo se da ce se sve malo stabilizirati, popadati lavina sta ima, smrznuti ostatak dok mi dodjemo gore. Al nije nas frka, jer ipak Himal znaci snijeg, Alaya domovina. Hrvati dosli u Domovinu Snijega, i jedva cekaju akciju.

- 14:22 - Komentari (12) - Isprintaj - #

22.09.2008., ponedjeljak

Drugi dan u KTHMu

Sinoc smo malo krenuli u upoznavanje nocnog zivota Kathmandua. U svakoj birtiji ili fotke nasih cura, njihov plakat ili naljepnica, ni ne trebamo veleposlanika ovdje jer ih imamo 19! Svaki konobar kad skuzi odakle smo odmah ih se sjeti. A tek nasi Sherpe! Smajl od uha do uha na sam spomen. Nakon tuluma u Tommy&Jerryu vodja je zakljucio da smo vrlo disciplinirani, navodno smo prvi od njegovih ekspedicija koje su otisle doma prije ponoci. Cure su kao dolazile tek na dorucak ;) Mi smo odrzali jedan prigodan sastanak u sobi 304 gdje smo do ranih sati planirali napad na ono nase brdo. I zalihe plemenitih tekucina.

Danas je Cargo Master (Sale) uzeo stvari u svoje ruke - nase bacve sa opremom su zavrsile na podu, sve van, sve nazad nutri, di je ovo, di ti je ono, slazi, vagaj, preslaguj jeb.. ti ned'lju!. Bacva 5 ima 30 kila? Ma cije je to, vadi van, nece Sherpe nosit ako nije 28. Ni gram vise. Nakon dosta sati obavili smo tako prvo pakiranje. Naravno da cemo morati sutra opet sve prepakirati jer smo skuzili da nam fali neki komad opreme. Kaze Cargo Master da se to mora najt ili niko nejde nikud!

Sad je tu oko 20H i vrijeme je za malo kulturno umjetnickog zivota, pa idemo opet malo van, pozdrav svima!

Pogledajte video prilog Nove TV sa ispracaja ekspedicije. snimljen na Plesu.

- 16:04 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.09.2008., nedjelja

Eto nas, mi stigli!

Pozdrav svima!
Dok vam ovo pisem sjedim u Thorong hotelu, ispod plakata nasih cura sa Cho Oyu ekspedicije, i mogu vam reci da to djeluje jako inspirirajuce.
No, vratimo se k nasoj ekspediciji u povojima. Stigli smo u Nepal!!!! I to nakon vrlo zanimljivog prvog susreta sa tragovima monsuna, valjda.
Avion je doletio ekspresno iz Dohe, Katara, otkud smo krenuli na zadnji dionicu. Pilot se cak malo pohvalio kako je radio "some shortcuts", a onda je pokusao sletiti.

Gledam kroz prozor i vidim samo maglu. Odjednom vidim brdo neobicno blizu i neke zgrade u cudnom polozaju, koje ko da cemo pokupiti krilom.
I onda odjednom pilot dodaje gas, onako ko da je vidio tu istu zgradu pred nosom :) I onda smo kruzili (skupljajuci hrabrost, rekli bi neki) a jedno sat vremena iznad doline i cekali "weather improvements".
Pa smo vidli neka brda i mi jadnici koji smo dobili sjedala s desne strane aviona (brda su s lijeve, imajte na umu kad kupujete karte za Nepal).
Nakon 5.kruga cak smo i zaspali, Himalaji usprkos. I onda, taman kad smo neki od nas pomislil "ej buraz, a imas ti dosta benzina u toj krntiji za ove panorame?" pilot je objavio da su se "weather conditions improved" i da ce sad on probat sletjeti(??) i da "I think it will go ..... OK. I think."
I tako krene on ispod oblaka ( a kazaljka negdje u crvenom, kad se napokon usudio) i fula onu zgradu i eto nas tu, citavih i raspolozenih.

A grad ludnica samo takva, cista komedija i cirkus :). Svako trubi i kad nema nikog, za svaki slucaj. Nas Ivica sjeo na lijevo sjedalo, a mi svi "Nemoj Ivice ti vozit!", kad ono nema volana. Di je volan? Na desnoj strani, ovi voze sve kontra! I kravu smo vidli, zauzela pola ceste i svi uredno obilaze a mrcina samo gleda. Kad smo to vidli onda smo se i mi skulirali i poceli uzivati.

I tako, smjestamo se, dobro nam je, cekamo ostatak ekipe koja stize kasnijim avionom danas iz Delhija.
Sve je OK, javite svim familijama i prijateljima i javimo se opet, uskoro!

- 08:17 - Komentari (15) - Isprintaj - #

18.09.2008., četvrtak

Polazak!

Približava se vrijeme polaska ekspedicije, brojimo sitno!
Pozivamo sve prijatelje i predstavnike medija da dođu na ispraćaj ekspedicije, na aerodrom Pleso, u subotu 20.9.2008. u 12h

- 08:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.09.2008., petak

O ekspediciji

ŠPORTSKO PENJAČKI KLUB, Ogulin
ORGANIZATOR EKSPEDICIJE „Annapurna II 2008“




Hrvati su kao deveti narod na svijetu, 1874. godine osnovali vlastito Hrvatsko planinarsko društvo (HPD), puno ranije od mnogih naroda koji imaju ne samo veće i više planine, već i dulju tradiciju njihovih obilazaka. HPD, kao i njegov današnji nasljednik Hrvatski planinarski savez (HPS), odigralo je značajnu ulogu u hrvatskoj znanosti, zaštiti prirode, športu i turizmu. Mnogi akademici, znanstvenici, rektori i sveučilišni profesori, bili su aktivni članovi hrvatske planinarske udruge, a nerijetko i njezini istaknuti dužnosnici.

Planinarska je organizacija podigla na stotine planinarskih kuća i skloništa, uredila i označila više tisuća kilometara planinarskih putova, a iz hrvatskog planinarstva je izronila i zanimljiva poučna književnost, koja predstavlja nimalo zanemariv doprinos hrvatskoj književnosti, objavljivanjem brojnih putopisa, stručnih knjiga, vodiča, zemljovida, te obilja fotodokumentacijskog materijala i publikacija. Glasilo «Hrvatski planinar» tiska se od 1898. godine i najstariji je hrvatski časopis koji još redovito izlazi, a predstavlja žarište planinarske književnosti u Hrvata.

Hrvatski planinarski savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora i prva hrvatska športska udruga primljena u neku svjetsku federaciju (UIAA – međunarodna udruga nacionalnih planinarskih saveza), još u rujnu 1991. godine.

Alpinizam i ekspedicije u svjetska velegorja djelatnosti su Hrvatskog planinarskog saveza u kojima su postignuti izuzetno kvalitetni rezultati. Gotovo da nema značajnijeg penjačkog područja na svijetu u kojem nije organizirana naša ekspedicija ili se na neki od tih vrhova nisu popeli hrvatski alpinisti. Mount Everest, K2, Kanchenjunga, Manaslu, Cho Oyu, svi ste najvjerojatnije čuli za uspjeh prve ženske ekspedicije sa čak pet djevojaka koje su se popele na vrh, Shisha Pangma osamtisućnjaci su u Himalaji i Karakorumu na kojima su bili naši penjači, kao i na najvišim vrhuncima Anda, planina Sjeverne Amerike, Oceanije, Afrike, Arktika i Antarktika.

ANNAPURNA II – CILJ ALPINISTIČKE EKSPEDICIJE:

Na visini od skoro osam tisuća metara gdje lete mlazni zrakoplovi, gdje je tlak zraka trostruko niži nego na morskoj površini, gdje ima samo 30 % kisika, gdje su temperature i do - 50şC, a vjetrovi pušu preko 200 km/h, ne može biti lako, potrebno je mnogo opreme te fizičke i psihičke spreme ali i financijskih sredstava da bi se ostvario konačni cilj- uspon na 7937 metara visok Annapurna II.
Prvi puta ljudi su se popeli na Annapurnu II 1960. godine, a sada je to cilj naše alpinističke ekspedicije u Himalaju, vrh koji skoro doseže magičnu brojku od osam tisuća metara.
Ekspedicija sastavljena od desetak članova Športskog Penjačkog Kluba i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Ogulin te nekoliko članova drugih planinarskih društava pokušat će osvojiti taj vrh kojeg do sada nije osvojio niti jedan Hrvatski alpinist. Ekspedicija je planirana za kraj rujna 2008 u trajanju od 45 dana.





naslovna

- 08:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ogulinska ekspedicija "Annapurna II 2008"


kontakt e-mail za web
kontakt e-mail za sponzorstva i medije