nedjelja, 17.01.2010.

Pire, pire, pire...

Pirirano povrće svi jedu, mali, veliki, djeca i odrasli. Ukusno je a i ponekad će vas natjerati da pojedete ono povrće koje inače ne jedete, npr. brokula, cvjetača, mrkva, tikvica itd. itd.
Napisati ću par kombinacija koje sam i sama isprobala a vi onda odaberite i poslužite kao prilog bilo kojem mesu. fino

grašak+krumpir+menta - treba vam smrznuti grašak (količina isto ovisi o broju osoba), krumpir i listići metvice. Stavite kuhati krumpir te nakon nekog vremena ubacite grašak. Nekih 10-ak minuta prije nego što je povrće kuhano ubacite listiće metvice. Ocijedite i vratite natrag u lonac. začinite solju, paprom i ubacite komadić maslaca.Po potrebi možete dodati i mlijeka. Ispirirate štapnim mikserom, kušajte i gotovo!
krumpir+ mrkva - ovo možete kombinirati i sa običnim pireom od krumpira ako želite tanjur ukrasiti sa više boja. Postupak je isti! ;)
zelena brokula+krumpir - kod ove varijante skuhajte krumpir i brokulu posebno u zasoljenoj vodi i finalizirajte po uobičajenom postupku.
batat - batat nazivamo još i slatki krumpir zbog njegovog slatkastog okusa. Nisu svi ljubitelji, ali ako još niste probali svakako to učinite. Meni se sviđa a i osim soli i papra, volim ubaciti malo mog omiljenog začina kurkume, a mislim da bi i šafran ovdje dao jedan lijepi ton. Igrajte se! ;)

Za sada toliko! Biti će još kombinacija, smo da ih isprobam...ako vi štogod isprobate, podijelite to sa mnom! Hvala! :))

- 12:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Piletina + big salad

Žao mi je što nisam pisala ovih dana, ali nisam ni previše kuhala zbog obaveza.
Piletina je meso koje je lako i brzo za pripremiti, a to može biti na stotine načina. Pileće meso, tj. prsa poprime okus svih začina tako da se može kombinirati sa svime što vam padne na pamet. thumbup
Ovo sam sinoć pripremala na brzinu, ali opet mi je bilo ukusno pa sam uživala istom mjerom kao da sam si uzela cijelo popodne u kuhinji. hihihi...
Ovdje neću pisati količine, već si prilagodite po potrebi. Inaće se računa oko 100 grama mesa po osobi, no ako nećete imati drugi prilog osim salate, može i više.

pileća prsa - uzdužno prerezati na pola, te na rezance. Što su rezanci tanji to će vam biti brže gotovo
začini - ja sam ovdje koristila curry, chilli u prahu, slatka crvena paprika u prahu, kurkuma na kraju i naravno sol
vrhnje za kuhanje
velika glavica zelene salate - u ovom slučaju je to bila puterica
cocktail rajčice
mladi luk
kukuruz
maslinovo ulje
acetto balsamico, a može i obični jabučni

Pileće rezance začiniti navedenim začinima(osim kurkume) i malo politi uljem i pustiti da odstoji nekih 15-ak minuta - pola sata. Nakon toga zagrijati tavu i ubaciti meso. Svako toliko pomiješati da se rezanci odvoje i svi poprime boju. Kada ishlapi voda koja se ispusti tokom pečenja, još malo nadoliti vode i pustiti da i ova ishlapi. Nakon toga dodati vrhnje za kuhanje, pustiti da prokuha, probati da li je dovoljno začinjeno, dodati kurkumu, pomiješati i maknuti sa vatre.
Dok meso krčka, očistite salatu, narežite rajčice i mladi luk, ocijedite kukuruz iz konzerve te sve zamiješajte u jednoj velikoj zdijeli. Začinite i gotovo.
njami

- 11:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.01.2010.

Julie/Julia

Ovaj film je jednostavno prekrasan. Preporučam svima. Uživajte!
Jučer sam bila prezaposlena tako da nije bilo post-a, ali ubrzo obećavam! ;)

- 10:32 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.01.2010.

Grickalice!

Kako se u ovo doba svi žale da su dobili kilu tu i kilu tamo a da opet naše ruke ne budu nezaposlene dok gledamo film ili gledamo televiziju ili nam je jednostavno dosadno ima i zamjene za kokice i chips.
Npr.:
mrkva - narežemo na rezance ili kolutiće - bacimo dio pri kraju koji je zelen (gorak je namcor )
paprika - zelena, crvena, žuta, sve su super - narežemo na rezance
bademi
lješnjaci
repa - ne nailazim je svugdje, ali ako ju nađete negdje obavezno probajte. Ja ju narežem na kolutiće i izgleda kao chips. Osvježavajuća je i ukusna. To sam otkrila na Oktoberfestu jedne godine. Ona se tamo tradicionalno servira uz pivo, perece i rotkvice. Možete ju malo posoliti ako vam tako odgovara.
masline
stabljika celera - ako vam se sviđa

itd itd.... ako se još nečega sjetim ću napisati

Svježe povrće možete poslužiti sa malo vrhnja ili svježeg sira ili možete pomiješati vrhnje i svježi sir. Sve ovo osvježava, kada se naviknete je i ukusno, a nije toliko kalorično kao chips, prženi kikiriki, smoki i sl.
party

- 20:48 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Rižoto sa porilukom i špinatom

Ponovo rižoto, ali kada je tako jednostavan za napraviti i ne treba puno vremena. Ova kombinacija mi je pala napamet dok sam setala po tržnici u Poreču. Ne volim baš ovo doba godine jer nema nešto puno povrća u ponudi, ali nije krivo doba godine nego naši poljoprivrednici i ljudi koji baš i ne vole isprobavati nove stvari pa ostaje sve na istome. No dobro, možda se jednoga dana i to promijeni pa ćemo imati tržnicu sa ponudom barem upola kao one što su u Londonu i New Yorku. yes Hope so!
Uglavnom, recimo da ovaj recept računate za dvoje ako nema nastavka, tj. ako se poslije toga slijedovi ne nastavljaju. U slučaju da imate planirano kasnije još jedno ili dva jela, napravite upola toliko.

200 g riže za rižoto (to bi bila arborio, carnaroli, vialone nano - rijetka kod nas, roma, ribe, baldo)
jedan veći ili dva manja poriluka nasjeckana na kolutiće
jedan luk
malo vina
maslinovo ulje
temeljac ili sol i papar
po želji - peperoncino
200 g špinata (preporučam Novozelandski špinat jer ga je lakše oprati i očistiti, ali i onaj drugi se može iskoristiti)

Postupak je isti kao i u zadnjem rižotu. Nasjeckamo sitno luk i ubacimo u tavu koju smo prethodno zagrijali i zalili malo s uljem. Lagano neka se luk dinsta te ubacimo poriluk, polijemo sa 1 dcl vina i pustimo da se i on malo popirja. Nakon toga ubacimo rižu, začinimo ukoliko je to potrebno, pomiješamo i polijevamo temeljcem dok ne bude gotova. Probamo da li fali još neki začin i završimo.
Špinat možemo ubaciti u tavu malo prije nego što riža bude gotova i popirjati ili ga možemo nasjeckati pa nadjenuti gotovo jelo ili ga pak možemo u posebnoj posudi začiniti kao na salatu i jesti kao prilog. Napravite kako vam se sviđa, tu nema pravila.
P.S.: Rižu možemo začiniti sa posebnim začinom koji se zove KURKUMA, ali potrebno je paziti i stavljati ga u malim količinama, ali je zanimljivog okusa i mirisa! Preporučam...
Bon Apetit! njami

- 20:31 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2010.

Zapečeni makaroni s cvjetačom i sirom

Ovaj recept sam izvukla iz Jamie Oliverove knjige "Ministarstvo prehrane". Ukusan je, lagan za napraviti i nije težak za siromašni studentski novčanik. Sigurno će dati energije za naporno učenje, a i ako prepremate hranu samo za sebe imati ćete zalihe za 2-3 dana.
wink

za 4-6 osoba
1/2 glavice cvjetače ili jedna manja
200 g tvrđeg, ali topljivog sira (po želji)
100 g parmezana
svežanj svježeg peršina (nasjeckati)
400 g suhih makarona (mogu poslužiti i druge tjestenine)
200 g vrhnja za kuhanje (jedan mali tetrapak)
sol
papar


Odrežite i bacite vanjske zelene listove cvjetače i odrežite kraj stabljike. Glavicu razdijelite na manje cvjetiće. Sklonite u stranu.
Zatim u veliku vatrostalnu posudu naribajte sir i parmezan.
Zakuhajte veliki lonac zasoljene vode, dodajte makarone i cvjetaču pa kuhajte prema uputama na kutiji.
Posudu sa sirom položite na lonac u koji ste ulili oko 2 dcl vode i ubacite vrhnje u sir. Ako je voda u loncu zakipjela, malo smanjite plamen.
Kada se sir otopi dodajte nasjeckani peršin i začinite sa soli ako je potrebno i paprom po želji posudu stavite u stranu.
Kada je tjestenina gotova ocjedimo ju i sačuvamo malo vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu ubacimo natrag u posudu i pomiješamo sa otopljenim sirom. Ako je umak malo prewgust, razrijedite ga sa vodom koju ste zadržali.
Tjesteninu možete ovako poslužiti ili za kraj možete još par minuta staviti u pećnicu da se površina hrskavo zapeče i požuti. Pećnicu zagrijemo na srednje jaku ili jaku temperaturu i tjestenini dodamo 150 ml sačuvane vode. Stavite u pećnicu dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.

Dobar tek! njami



- 10:46 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.01.2010.

Rižoto sa šampinjonima i rukolom

Za jednu osobu:
100 g riže za rižoto
4 veća šampinjona
mladi luk
2 ćesnja češnjaka
malo vina
soli
1 peperoncino
maslinovo ili obicno ulje
temeljca za polijevanje (može se koristiti i kocka za juhu, ali u tom slučaju paziti sa solju)
rukola
parmezan

Nasjeckamo češnjak i mladi luk i ubacimo u prije zagrijanu tavu da se pirja polako na ulju. Prije nego što češnjak požuti ubacimo sirovu rižu i peperoncino te polijemo bijelim vinom.
Na polaganoj vatri pirjamo rižu te kada malo omekša dodamo šampinjone i nastavimo pirjati dok riža ne bude gotova, a to provjerimo tako što probamo. (Vodite računa što piše na pakiranju da se riža ipak ne prekuha). U slučaju da fali začina naknadno začinite po ukusu.
Prebacimo gotovo jelo na tanjur, natrgamo listove rukole i posipamo parmezanom.

Ovo jelo je mrvicu pikantno i ako niste ljubitelji onda izostavite peperoncino. Slobodno se možete igrati sa začinima, dodacima itd. sve dok je to na kraju još uvijek ukusno! ;)
Uživajte! ;)

- 19:12 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  siječanj, 2010  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2010 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Za sve one kojima je menza dosadila i povremeno zele skuhati nesto ukusno da li samo za sebe ili i za drustvo! :)

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

www.jamieoliver.com
www.gastro.hr
teacia.blog.hr