utorak, 12.01.2010.
Zapečeni makaroni s cvjetačom i sirom
Ovaj recept sam izvukla iz Jamie Oliverove knjige "Ministarstvo prehrane". Ukusan je, lagan za napraviti i nije težak za siromašni studentski novčanik. Sigurno će dati energije za naporno učenje, a i ako prepremate hranu samo za sebe imati ćete zalihe za 2-3 dana.
za 4-6 osoba
1/2 glavice cvjetače ili jedna manja
200 g tvrđeg, ali topljivog sira (po želji)
100 g parmezana
svežanj svježeg peršina (nasjeckati)
400 g suhih makarona (mogu poslužiti i druge tjestenine)
200 g vrhnja za kuhanje (jedan mali tetrapak)
sol
papar
Odrežite i bacite vanjske zelene listove cvjetače i odrežite kraj stabljike. Glavicu razdijelite na manje cvjetiće. Sklonite u stranu.
Zatim u veliku vatrostalnu posudu naribajte sir i parmezan.
Zakuhajte veliki lonac zasoljene vode, dodajte makarone i cvjetaču pa kuhajte prema uputama na kutiji.
Posudu sa sirom položite na lonac u koji ste ulili oko 2 dcl vode i ubacite vrhnje u sir. Ako je voda u loncu zakipjela, malo smanjite plamen.
Kada se sir otopi dodajte nasjeckani peršin i začinite sa soli ako je potrebno i paprom po želji posudu stavite u stranu.
Kada je tjestenina gotova ocjedimo ju i sačuvamo malo vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu ubacimo natrag u posudu i pomiješamo sa otopljenim sirom. Ako je umak malo prewgust, razrijedite ga sa vodom koju ste zadržali.
Tjesteninu možete ovako poslužiti ili za kraj možete još par minuta staviti u pećnicu da se površina hrskavo zapeče i požuti. Pećnicu zagrijemo na srednje jaku ili jaku temperaturu i tjestenini dodamo 150 ml sačuvane vode. Stavite u pećnicu dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.
Dobar tek!
- 10:46 -