Don Blog

10.08.2009., ponedjeljak


SVETI "ČEVAP" ĐAKON LOVRO
Kako bi se članovi rock grupe U2, na čelu sa "svetim Bonom", ponašali da su bili stavljeni da se peku na pravom roštilju? A što bi okrutnom tiraninu odgovorili katolički U2-fanovi da se nađu na istom strašnom mučilu? Koju bi pjesmu svoga voljenog benda zapjevali ili bi možda...?


NEW AGE KALENDAR 21. STOLJEĆA

U1
U2
U3
U4
U5
U6
U7
U8
U9
U10
U11
U12
U13
U14
U15
U16
U17
U18
U19
...
U361
U362
U363
U364
U365
"Sveti Bono", moli – sviraj – za nas!


KATOLIČKI KALENDAR – 10. kolovoza:
SVETI LOVRO

LOVRO je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina ter ga je, unatoč mladoj dobi, uvrstio među sedmoricu uglednih rimskih đakona. Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. A to je nešto što mlado idealno srce samo poželjeti može. Papa mu je doslovno rekao: "Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu."

Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao ter pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao. Sve im je podijelio. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, pokazati prstom na siromahe ter reći: "Evo blaga Crkve!"

Poslije toga bio je Lovro mučen, izbičevan ter na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!"
Mučeništvo se Sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258. godine.
SVETI LOVRO, MOLI ZA NAS!

- 00:10 - Komentari (43) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.