Don Blog

10.06.2009., srijeda


DUHOVNOST I PSIHIJATRIJA
Što koristi čovjeku ako zadobije čitav svijet, a izgubi dušu

Upravo pod tim naslovom i podnaslovom objavljena je nedavno jedinstvena knjiga, koja je 9. lipnja predstavljena u dvorani gospićkog Kulturno-informativno centra. Knjigu je objavilo Sveučilište u Rijeci, i to kao prvi sveučilišni udžbenik te vrste kod nas.

O knjizi Duhovnost i psihijatrija - Što koristi čovjeku ako zadobije čitav svijet, a izgubi dušu govorili su autor prof. dr. Đulijano Ljubičić, pročelnik Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a i profesorica Anđela Jeličić, magistrica teologije sa specijalizacijom iz biblijskih znanosti i asistentica na katedri Sv. pisma na Teologiji u Rijeci, koja je za knjigu napisala predgovor. U glazbenom dijelu programa su sudjelovali učenici gospićke glazbene škole Nikola Perišić i Jurja Fajdić izvođenjem skladbi na klaviru. Program je vodio dr. Ivan Sesar, predsjednik gospićke podružnice HLZ-a, a predstavljanju, koje je privuklo veliki broj zainteresiranih, nazočili su također biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović, zamjenica gradonačelnika grada Gospića Marta Grgurić, ravnateljica Opće bolnice u Gospiću Marija Vrkljan-Ilijevski i drugi.

Knjiga koja stručno obrađuje "partnerstvo" psihijatrije i duhovnosti kod nas je velika novost. Ona je zapravo odgovor na slična strujanja u Americi gdje se duhovnost već proučava kao zaseban predmet na pojedinim medicinskim fakultetima ter se uz biološki, psihološki i socijalni element prihvaća kao važna sastavnica ljudske osobnosti. Ova knjiga već je predstavljena u Opatiji na susretu hrvatskih psihijatara, zatim u Ohridu na jednom međunarodnom susretu i drugdje. Sam autor, prof. Ljubičić, vrlo je emotivno doživio svoj ponovni dolazak u Gospić, gdje je boravio u vrijeme Domovinskog rata - od početka studenoga 1991. - kao (liječnik) dragovoljac.

Gospićko predstavljanje knjige-udžbenika u prvom je dijelu obavljeno prikazom sudjelovanja dr. Ljubičića i mr. Jeličić u emisija dr. Veljka Đorđevića na Otvorenoj televiziji, a u drugom dijelu su autori odgovarali na pitanja posjetitelja.

Već sam sadržaj knjige privlači veliku pozornost jer obrađuje utjecaj duhovnosti u terapeutskom postupku pri raznim poremećajima, kao što su npr.: poremećaji u dječjoj i adolescentnoj dobi, shizofrenija, sumanuti poremećaji, depresija, bipolarni poremećaji, aksiozni i panični poremećaji, bolesti ovisnosti, trauma i PTSP, gerontološki poremećaji, poremećaji spolnog identiteta i seksualne devijacije, samoubojstva itd.

Prof. Ljubičić svoje je teze (naglasivši da je riječ o praksi a ne o teoriji!) među ostalim ilustrirao rezultatima istraživanja u svijetu, koji su pokazali značajna poboljšanja u postoperativnom postupku i uspješnije izlječenje kod ljudi koji su imali jaču vjeru odnosno duhovnost.

U intervjuu u Novom listu (1.4.2009. - prilog Novi list plus) dr. Ljubičić kaže:
Duhovnost može pomoći kod svih psihijatrijskih dijagnoza i nema čovjeka bez unutrašnjih resursa koji pomažu i liječe, samo te resurse treba prepoznati. Moderna psihijatrija doista postaje holistička, odnosno integrativna – cilj joj je vraćanje čovjeka u njegovu funkcionalnost, u obitelj i na radno mjesto; podizanje kvalitete njegova života. Sve se to postiže ne samo lijekovima, već shvaćanjem da je čovjek kompleksno biće, biološko, socijalno, psihološko i duhovno biće. Od tog integrativnog dijela zadnji segment koji se sada u medicini razvija je duhovnost.

- 15:31 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.