Don Blog

30.05.2009., subota


Sv. IVANA ARŠKA - ZA DOM SPREMNA!
Uz Dan hrvatskih branitelja

JEDNA JE HRVATSKA! Tako je diljem svijeta govorio kardinal Franjo Kuharić tisućama iseljenih Hrvata u tijeku više desetljeća očekivanja obnove hrvatske slobode. Danas se takvi skupovi ne mogu zamisliti. S kraja na kraj svijeta Hrvati su se okupljali oko Kuharića i drugih svjedoka iz nepokorene Stepinčeve Hrvatske. Propovjednici jesu mjerili riječi, ali bilo je jasno da jedina Hrvatska žali što su se mnogi Hrvati rasuli po svijetu. A oni su se, začudo, tih desetljeća nadali vratiti u novu slobodu.

Kuharić je redovito isticao da to nije politika nego domoljublje - prava kršćanska krepost ljubavi prema bliskim ljudima. Nije strančario, nije govorio protiv nikoje vlasti ili stranke - govorio je samo o pravu naroda da bude slobodan. To je, naime, volja Božja.

Današnji je blagdan posebno pogodan da se toga sjetimo. Sveta Ivana Arška - Jeanne d’ Arc (1412.-1431.) mučenica je za slobodu svoje domovine. Englezi - u ono doba još katolici kao i Francuzi - zaposjeli su veliki dio Francuske. Onda se među francuskom vojskom pojavila nadahnuta djevojka Jeanne d’Arc i ustvrdila da je Bog šalje spasiti slobodu domovine. Bilo joj je 17 godina. Od svoje 13. godine imala je izvanredna duhovna iskustva. Kad se javila kralju Karlu VII., on ju je poslao biskupima koji su je ispitali i priznali da je pravovjerna i normalna. Kralj joj je povjerio oduševljenu vojsku pa je ona u više pobjeda preokrenula odnos snaga. Uspjela je mladog kralja okruniti u katedrali u Reimsu. Onda je ranjena, zarobljena i našla se pred engleskim - opet katoličkim crkvenim! - sudom.

Srećom su sačuvani zapisnici saslušanja, ali proglašena je vješticom i živa je spaljena. U Rimu će njezine spise preispitati. Rehabilitirana je 1456., a proglašena je svetom 1920. Prva vještica kojoj se to dogodilo! Francuzi se njome ponose. Ona je tako i povijesni i teološki dokaz da je ljubav prema svojoj domovini krepost, a ne politika koje bi se vjernici trebali čuvati.

Hrvatski mučenik - pobjednik kod Sigeta - Nikola Šubić Zrinski u poznatoj operi pjeva: "Za domovinu mrijeti kolika je slast!" i kršćanska krepost. To je znao i Alojzije Stepinac, to je diljem svijeta propovijedao kardinal Kuharić i sva crkva u Hrvata tijekom druge polovice 20. stoljeća. Jedna je domovina - treba je čuvati i za nju se žrtvovati - bez obzira na to tko je kada u njoj na vlasti.

Prenosim ovu kolumnu don Živka Kustića (iz današnjeg JL) i svim braniteljima čestitam njihov Dan!

- 18:28 - Komentari (107) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.