Don Blog

11.05.2009., ponedjeljak


MAJČINSTVO I ČISTA KRV DOMOLJUBLJA

Uz Majčin dan i blagdan Bl. Ivana Merza

U povodu Majčina dana - koji se (u nedjelju 10. svibnja) poklopio s blagdanom Blaženoga Ivana Merza (kojega i Don Blog ima za svojega zaštitnika!) - don Živko Kustić je danas u svojoj redovnoj kolumni u Jutarnjem listu napisao izvanredan tekst, ali o temi koju se u crkvenim krugovima vrlo rijetko komentira na takav način. Naime, budući da je u hrvatskom društvu tema "čiste" i "nečiste" krvi višestruko opterećena, don Živko najprije kaže da ni ovaj put nije dovoljno istaknuto da je majka u svakoj obitelji - tuđa krv! Dodaje odmah da je to neukusno to spominjati, ali je važno istaknuti. Jer "bez majke nema obitelji, bez obitelji nema naroda, ali očito je da svaka majka pridonosi miješanju krvi - različitog podrijetla. Majka mužu i njegovima nije rod nego svojta. Bez svojte i rod je nemoguć; bez tuđe krvi nema ni svoje krvi."

Potom vlč. Kustić naglašava da se, premda je to što je rekao vrlo jasno, ipak stalno dižu zastupnici "čiste krvi" ter pita: kako postići da sve takve narod prepozna kao opasnost upravo za narod? Jer smo se, nažalost, "naslušali zastupnika čiste krvi koji su strastveno pronalazili 'nečistu krv' i čak je teškim nasiljem istrebljivali". Izvrsno! I toliko dobro da će odmah naići na reakcije tzv. naše strane. No to bi bilo nedovoljno shvatljivo bez cjelovitoga konteksta odnosno bez onoga što slijedi.

"Slaviti Majčin dan znači sjetiti se da jedinstvo obitelji nije jednokrvno, da obiteljska ljubav znači pripadnost, a ne podrijetlo. I da je živa pripadnost trajno darivanje i obnova života, a računanje podrijetla vodi u izolaciju i umjetno nadmetanje. Život se ne stvara niti čuva čistom krvi, nego življenjem darivanja, stvaranja u ljubavi.

Velik i suvremeno vrlo važan hrvatski blaženik dr. Ivan Merz - kojega smo također jučer trebali slaviti - o tome izravno svjedoči. Bio je Hrvat svom dušom i cijelim djelovanjem, ali bez kapi hrvatske krvi. Otac Austrijanac, majka Židovka - on svjesno uvjeren i djelatni Hrvat. Rođen u Banjoj Luci, ponaša se u hrvatskoj sredini kao u svojoj i svom dušom joj pripada. Sve je znao o svojem podrijetlu, ali nije bio određen krvnom slikom, nego osobnim uvjerenjem o pripadnosti.

Veliki papa Ivan Pavao II. - koji je o njemu i o nama, hrvatskim katolicima, vrlo mnogo znao, htio je baš takvog mladića za nebeskog zastupnika hrvatske katoličke mladeži. I nije naodmet što je, eto, rođen izvan granica sadašnje Republike Hrvatske. Neka svima bude jasno da je dobro voljeti Hrvatsku i za nju živjeti, ali da domoljublje nije u krvnoj slici, nego u zajednici života i darivanja. Hoćemo li o mladom Ivanu Merzu tako misliti ili ćemo, kao u nekim enciklopedijama, stalno preskakati činjenicu da mu je majka Židovka - poput Isusove majke."

Sjajno! Bravissimo, don Živko! Bog te poživio!
Blaženi Ivane, moli za nas!

- 22:43 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.