Don Blog

23.04.2009., četvrtak


DESET GODINA GS-BISKUPIJE!

U susret 10. godišnjici osnutka Gospićko-senjske biskupije i imenovanja prvog biskupa mons. dr. Mile Bogovića 2000.-2010.

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije i imenovanja prvoga gospićko-senjskog biskupa, u Senju je 20. travnja, u okviru programa slavlja Dana Grada, u Gradskom muzeju Senj otvorena izložba o događajima koji su vezani za osnivanje i djelovanje Biskupije i biskupa dr. Mile Bogovića. Na otvorenju, koje je privuklo velik broja posjetitelja iz Senja i šire okolice, govorili su ravnateljica muzeja Blaženka Ljubović, senjski gradonačelnik Darko Nekić i biskup Bogović, koji je izložbu otvorio.

Ta izložba, prva u nizu planiranih aktivnosti kojima će se proslaviti ta važna obljetnica, sadrži fotografije i isječke iz tiskovina, koje kronološki prikazuju događanja vezana za osnutak Biskupije, imenovanje i djelovanja njezina prvog biskupa, pri čemu je posebno istaknuta ideja biskupa Bogovića o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, "učionici hrvatske povijesti" kao svetištu zahvalnosti svim žrtvama palim za slobodu Hrvatske i kršćanske vjere i koncentracije opće moralne sućuti na Krbavskom polju.

Ravnateljica Ljubović je u uvodnoj riječi rekla da izložba, koju čini povijesni kontinuitet biskupijskog središta od Krbave, Modruša, Otočca i Senja do Gospića, ima dva cilja. Prvi je podsjetiti na povijest ter istaknuti da je Senj općenito najstarije biskupsko sjedište na ovim prostorima jer se biskup tu spominje već u petom stoljeću i taj kontinuitet je trajao sve do prelaska u Riječko-senjsku biskupiju.

Drugi cilj je pokazati važnost osnivanja Gospićko-senjske biskupije, koja radi političkih i ostalih prilika danas ima sjedište u Gospiću i u kojoj Senj danas ima značajnu ulogu, kao i djelovanje biskupa Bogovića za Crkvu u Hrvata i Ličko-senjsku županiju, posebice imajući u vidu značaj ovih prostora za Republiku Hrvatsku. U svemu tome pak važan dio posvećen je ideji i realizaciji projekta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Osim fotografija, plakata i drugih materijala izloženih kronološkom redom za svaku godinu djelovanja Biskupije, sastavni dio izložbe su i tri velika sveska novinskih tekstova (Novi list, Večernji list i ostale tiskovine…) objavljenih o temi Biskupije i aktivnostima biskupa Bogovića od osnutka do danas – istaknula je ravnateljica senjskog Muzeja, ter je na kraju biskupu uručila spomenute kataloge na dar. S ponosom je istaknula kako su rijetke izložbe s tako velikim katalozima ter najavila izdavanje i četvrtog sveska koji će biti posvećen tekućoj 2009. i narednoj 2010. godini. Također će izraditi i posebne kataloge novinskih isječaka za sve župe u Gospićko-senjskoj biskupiji. "Kroz ovaj katalog vidljivo je", zaključila je ravnateljica Ljubović, "koliko je velik interes medija za biskupa Bogovića i koliko je on otvoren za medije."

Potom je gradonačelnik Nekić izrazio zadovoljstvo što je upravo u Senju, u kojem je biskup Bogović proveo značajan dio svoga života i s kojim je i kao svećenik i znanstvenik-povjesničar neraskidivo povezan, započelo obilježavanje 10. obljetnice Biskupije. Podsjetivši na dobru suradnju Biskupije i grada Senja, pohvalio je trud djelatnikâ muzeja ter dodao da je taj veliki posao senjskih muzealaca na ponos cijelom Gradu i županiji. Uz čestitke djelatnicima muzeja, gradonačelnik je zahvalio i biskupu za iznimnu suradnju Grada i Biskupije, posebno oko izgradnje Doma za stare i nemoćne osobe.

Na kraju je biskup Bogović najprije zahvalio djelatnicima Gradskog muzeja Senj na trudu koji su uložili u postavljanje izložbe, naglasivši da je taj muzej ustanova u kojoj imaju izniman osjećaj za sve važno što se događa na ovim prostorima ter je također izrazio zadovoljstvo što je proslava obljetnice Biskupije krenula baš iz Senja i što su u Senju shvatili i prihvatili važnost osnivanja biskupije na ličko-senjskim prostorima. "Deseta obljetnica je prilika da se pokaže što se to radilo i što se radi", rekao je biskup Bogović. Zatim je istaknuo da se nije bojao raditi na pripremi biskupije na koju su mnogi dugo čekali. U ne tako davnoj povijesti s tugom smo gledali kako nestaju institucije dolaskom Turaka, rekao je biskup, dodavši kako je Krbavski križ postao simbol raseljavanja a Krbavska bitka simbol stradavanja. Ako se stradanje i patnja dobro shvati, ona nije samo muka već i pozitiva, naglasio je. Govoreći o projektu CHM za koji mu mnogi čestitaju, biskup je rekao kako nije bilo lako otrpjeti udarce protiv i s lijeva i s desna.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Domagoj Bjondić s dvije pjesme posvećene gradu Senju.

PS&NB: Čestitam Senjanima Sv. Jurja, njihova zaštitnika, koji je također zaštitnik mojih Poljica, pa i Poljičanima poštovanim i Poljičankama također upućujem istu čestitku!
- 23:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.