Don Blog

01.04.2009., srijeda


LJUBAV PREMA ISTINI!
Sažetak korizmeno-uskrsne poslanice biskupa Mile Bogovića

Tajnik i kancelar naše biskupije fra Draženko Tomić, obavješćuje o korizmeno-uskrsnoj poslanici gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića koja nosi naslov "Ljubav prema Istini".

U šest poglavlja poslanice biskup je nastojao ukazati na prednosti ljubavi prema Istini (rast u istini) i nedostatke zbog pristajanja uz laž (razočaranje).
Naglašava da, iako laž može nositi dio istine, ona uvijek teži razbijanju cjeline, razgradnji, upropaštavanju... Naprotiv, istina izgrađuje, spašava i sagledava stvari u cjelini. Biskup uočava da je nadmetanje istine i laži u ovom svijetu neprekidno, a na našim prostorima posebno izraženo.

Biskup se zapitao je li danas istina u krizi, je li ona nemoćna i besperspektivna, ima li izgleda protiv onih koji uopće niti ne žele da istina izbije na površinu, jer se kosi s njihovim planovima. Dodatno je istaknuo da u suvremenim društvima, dok se na jednoj strani razvija odbojnost protiv nasilja, na drugoj strani postoji veliko razumijevanje za laž - gotovo je ubrojena i među ljudska prava. Svoju tvrdnju potkrepljuje primjerima iz medijskog i pravnog miljea.

Biskup Bogović je uvjeren da se laž ne može liječiti povećanjem količine znanja, jer laž i mržnja mogu svako znanje okrenuti protiv čovjeka i njegova dobra. Uvjeren je da puninu istine, koja spašava i oslobađa od svake laži, ovaj svijet ne može dati jer nema u sebi načina ni snage kako do nje doći. Oslobađajuću istinu o čovjeku navijestio je i ostvario jedino Isus Krist, a Duh Sveti kojeg je poslao ljudima uvodit će ljude u puninu istine i time će braniti i razvijati život u ljudima (usp. Iv 16,13).

Uspješni hod u istini i svjedočanstvo za istinu pokazali su mnogi ljudi koji su slijedili Kristov put. To su mučenici i sveci. Oni su svjetlila u našim sredinama i vremenima koja svijetle i pokazuju nam put, zaključuje biskup Bogović svoju korizmeno-uskrsnu poslanicu.

-------------------

Cjelovita poruka nalazi se na portalu Gospićko-senjske biskupije na adresi:
http://gospic.hbk.hr/content/view/1788/55/


- 00:33 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.