Don Blog

23.12.2008., utorak


(KATO)LIČKE GOSPIĆKO-SENJSKE ČESTITKE

Želim svima vama, da ovoga Božića budete ispunjeni onom tajanstvenom božanskom ljubavlju koja nadilazi sve ono lomno i nestalno ljudsko, onom ljubavlju koja dolazi iz božanskog izvora. Neka vosak naših tjelesnih i naravnih snaga bude u službi i pozivu božanskog plamena koji usmjeruje k nebu čitavo naše djelovanje. Svi mi kao kršćani pozvani smo drugima pokazivati put k Isusu, novorođenom Kralju.


U "Ličkom listu" za prosinac (koji izlazi kao prilog "Novog lista"), uz prigodne intervjue objavljene su božićne čestitke gospićko-senjskog župana Milana Jurkovića i gradonačelnika Gospića Milana Kolića. Obojica su u razgovorima rezimirali 2008. godinu, s napomenom da im je najteže izdvojiti ono najvažnije. Premda je to posebno bilo teško gospićkom gradonačelniku, jer je grad na Novčici protekle godine bio jedno veliko gradilište, on je na koncu ove godine iskazao veliko zadovoljstvo svime što je sa svojim suradnicima učinio tijekom godine, posebno pothvatima na području gospodarstva koji donose i nova radna mjesta. Potom je istaknuo:

– Odgoj i obrazovanje temelj su budućnosti svakoga grada. Povodeći se time mi smo načinili brojne projekte i poboljšanja toga stanja. U OŠ Dr. Jure Turić gradit će se još 11 učionica kako bi svi učenici išli na nastavu u jednoj smjeni. Dječji centar Pahuljica ima preko 220 korisnika i kapaciteti su popunjeni našim najmlađim sugrađanima. Dogodine idemo u izgradnju još jednoga odjela jer se rađa sve više djece, a kapaciteti su ograničeni. Dječji vrtić u Ličkom Osiku 2009. dobiva novu, moderno opremljenu kuhinju. Završen je đačko-studentski dom, a Veleučilište Nikola Tesla preselilo se u uređeni objekt. Svakako je nemjerljiv doprinos Vlade RH. Gospić je grad mladosti, a među našim studentima čak ih je 40 posto iz drugih hrvatskih županija - među ostalim je izdvojio gradonačelnik Kolić ter dodao:

- Očekuje nas završetak radova na željezničkom kolodvoru, početak radova na uređenju autobusnog kolodvora, počinje se graditi Klub mladih, Sportsko-rekreacijski centar Novčica s klizalištem, objekt za Gorsku službu spašavanja, uređenje nove Gradske knjižnice i izgradnja Vatrogasnog doma... Realizirat će se i projekt zatvorenog bazena u Gospiću. Posla ima na pretek i vjerujem da ćemo ga kao i do sada vrlo uspješno realizirati.

Na kraju razgovora izrazio je svoju čestitku:
Svima vama, poštovani sugrađani, u ime Gradskoga poglavarstva i u svoje osobno ime upućujem iskrene čestitke, čestit i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2009. godinu, godinu daljnjeg boljitka i izgradnje našega lijepoga grada!

A iz razgovora sa županom Jurkovićem izdvajam samo čestitku pod naslovom SLAVIMO KRISTA:

"Slaveći Kristovo rođenje slavimo prevlast vjere, ufanja i ljubavi koje nam se kroz godinu nađu pred kušnjom. Kad pomislimo da smo slabi, sjetimo se da smo ljudi. Naša snaga neka bude u spoznaji da imamo vjeru koja će nas osnažiti, koja će zadržati naše obitelji na okupu i ugostiti prolaznike u svetosti našega doma. Naša čovječnost neka bude u ufanju da će se dano vratiti, dobro zapamtiti, a loše otvoriti putokaze ka smislu traženoga. Najveći hvalospjev ispjevajmo ljubavi jer 'ljubav se ne raduje nepravdi, a raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikada ne prestaje!' (Hvalospjev ljubavi, Prva poslanica Korinćanima.)

Otvorite svoja srca svima koji vam pokucaju, jer to je jedini način da nikada ne pomislite prije nego kažete da ste uistinu čovjek. Neka vam dom odiše blagostanjem, duša spokojem, a srce ljubavlju.
Blagoslovljen Božić i božićne blagdane u ime svih žitelja Ličko-senjske županije, i u svoje osobno, želi vam vaš župan Milan Jurković."

Prigodno čestitanje za Božić upriličeno je i u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, na kojem su se okupili predstavnici svih važnijih društvenih i crkvenih ustanova. U ime svih prisutnih, kako je uobičajeno, gospićko-senjskom biskupu dr. Mili Bogoviću prigodni pozdrav i čestitku uputio je generalni vikar GSB i župnik u Otočcu mons. mr. Tomislav Šporčić. Pozdravio je dožupana, zamjenicu gradonačelnika, sve predstavnike županijskih i gradskih vlasti ter ostale čestitare, subraću svećenike i redovnike, časne sestre i djelatnike Ordinarijata ter potom rekao:

"Narod koji je u tmni hodio svjetlost vidje veliku." Božić, blagdan koji je toliko povezan sa svjetlošću! Već samo slavlje ponoćke uključuje znak da je svjetlost nadvladala noć i da dan svjetlosti pobjeđuje. Svjetlo svijeće ne samo da rasvjetljuje, ono i grije. Ono sa sobom donosi toplinu ljubavi u našu sredinu. Ono ispunjuje ljubavlju, koja je dublja i tajanstvenija od ljubavi ljudi s kojima se osjećamo povezani. To je ljubav koja dolazi iz božanskoga izvora, ljubav koja nikada ne presušuje, koja nije tako lomna kao ljubav među nama ljudima.

Dopustimo li tome svjetlu da prodre u naše srce, možemo si tada zamisliti da smo sasvim i potpuno voljeni, da ta ljubav sve u nama čini vrijednim ljubavi. To je, konačno, Božja ljubav koja nam dolazi ususret. Imajući to u vidu mi kršćani i svi oni koji vjeruju u tu ljubav imaju najvećih razloga izražavati si međusobne čestitke.

Svijeća se sastoji od dva elementa: od plamena, koji simbolizira ono duhovno, koji nas uzdiže prema nebu. Drugi element svijeće je vosak, koji se troši. Vosak je slika Kristove ljudske naravi, koji se predao iz ljubavi prema nama, a plamen je simbol Njegova božanstva.

Zvijezda svete noći i sunce s visine je sam Sin Božji koji je postao čovjekom. On je svjetlo koje pokazuje put po ulicama čitave pa i naše povijesti. Krist je zvijezda koja nam se pojavila nad obzorjem i koja nam u samoj vjeri zapaljuje svjetlo koje tada i nas ljude čini zvijezdama, koje pokazuju put prema Njemu.

Želim svima vama, na osobit način Vama oče biskupe, da ovoga Božića budete ispunjeni onom tajanstvenom božanskom ljubavlju koja nadilazi sve ono lomno i nestalno ljudsko, onom ljubavlju koja dolazi iz božanskog izvora. Neka vosak naših tjelesnih i naravnih snaga bude u službi i pozivu božanskog plamena koji usmjeruje k nebu čitavo naše djelovanje. Svi mi kao kršćani pozvani smo drugima pokazivati put k Isusu, novorođenom Kralju. No mi, osobe duhovnog poziva, na to samo još više i konkretnije pozvani.

Želim Vama, oče biskupe, koji iduće godine proslavljate 10. godišnjicu svoje biskupske službe, da u ovim danima slavlja božanske blizine, topline i ljubavi, svjetla i radosti, sami doživite tu stvaranost te istom vatrom predvodite ovu našu mjesnu Crkvu - biskupiju gospićko-senjsku i sve njezine vjernike - u budućem vremenu koje će nam Gospodin podariti.
Čestit Božić i obilje Božjeg blagoslova u novoj 2009. godini želim u ime svoje, u ime naših svećenika, redovnika i redovnica i svih Vaših bližih i daljnjih suradnika! Sretno!


- 00:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.