Don Blog

04.12.2008., četvrtak


DRAMATIČAN PUT OD KOMUNISTA DO VJERNIKA

U Gospiću predstavljena knjiga Zdravka Tomca - OBRAĆENJE

Posljednje djelo prof. dr. Zdravka Tomca "OBRAĆENJE – od komunista do vjernika", predstavljeno je i u Gospiću. U organizaciji Matice hrvatske - Gospić, Gospićko-senjske biskupije i Župe Navještenja BDM, u dvorani kina "Korzo" 3. prosinca u 18.30 sati okupilo se više od stotinu i pedeset posjetitelja. O knjizi su govorili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, novinar i publicist Tihomir Dujmović, ter sam autor. Priredbu je vodila prof. Ana Lemić, predsjednica Matice hrvatske, a izniman kulturni događaj obogatio je katedralni zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović.

Biskup Bogović, koji je svojedobno predstavio i dvije prethodne Tomčeve knjige ("Ponoćne misli" i "Moj obračun s KGB-om") među ostalim je rekao da Tomac poput onih mudraca s istoka donosi Isusu svoj dar - spremnost da se za istinu uputi u neizvjesnost, svjesno prihvaćajući križ sumnjiva čovjeka u društvu kojem je pripadao. Iako je biranim riječima pohvalio Tomčevu iskrenu želju za obraćenjem biskup je dodao da u približavanju Bogu kod svakog čovjeka uvijek ima još neučinjenih koraka i da se u tome ne može "pretjerati".

Tomcu su na putu obraćenja pomogli Dostojevski i Krleža - prvi kao uzor, drugi kao anti-uzor. Biskup Bogović je, preporučujući ovu knjigu čitateljstvu, zaključio: "Iz njegovih knjiga svaki će dobronamjeran čitatelj zaključiti da je Crkva mnogo učinila za hrvatski narod. Svaka naime stranica odiše domoljubljem, a dijelovi se mogu čitati i kao duhovno štivo."

Tihomir Dujmović je pak posebno istaknuo ljudsku dimenziju Tomčevog obraćenja kao prave ljudske drame za koju su mislilo da se ne može dogoditi jednom čovjeku njegova formata. Uočio je kako Tomčevo vjersko obraćenje prati i njegovo političko obraćenje. Zaključio je tvrdnjom da "na našim prostorima još nismo imali ovako iskreno obraćenog komunista i zato smo mu zahvalni".

U završnoj riječi prof. Tomac je za sebe rekao: "Danas sam sretan čovjek koji mirno čeka da iscure posljednja zrnca pijeska iz ure njegova života." Vjernike je nazvao sretnim ljudima koji provode život u ljubavi. Naglasio je da postoje tri zla s kojima se suočava svaki čovjek: zlo u čovjeku, društveno zlo ter smrt kao propadanje i razaranje. Izrazio je svoj oduševljenje za kvantnu fiziku u kojoj otkriva nit života koju su mistici intuirali. Posebno je istaknuo razliku između razumskog shvaćanja postojanja Boga i vjere kao dobra ter milosnog zahvata Božjeg u osobni život čovjeka, po kojem je vjera dar koji nužno utječe na promjenu života, tj. na obraćenje.

Obraćanje nazočnima završio je političkom porukom hrvatskom narodu, naglasivši negativne posljedice globalizacijskih procesa: "Napadnuti su temelji hrvatskog nacionalnog bića: obitelj (kao zajednica ljubavi), domoljublje (kao emotivna zajednica prošlih i sadašnjih generacija) i vjera kao bitan čimbenik identiteta našega naroda." Umjesto toga stvara se čovjek bez identiteta, puki potrošač podložan manipulaciji... Zbog svega toga budućnost hrvatskoga naroda je rukama vjernika.

U sklopu programa biskupov tajnik fra Draženko Tomić pročitao je nekoliko dijelova iz Tomčeve knjige. Posebno je bilo zanimljivo čuti o pet razdoblja Tomčeva života: 1. djetinjstvo (život u tradicionalnoj, kršćanskoj, hrvatskoj obitelji); 2. razdoblje pobune protiv Boga (vrijeme ateizma i uvjerenja da je i bez Boga moguće izgraditi socijalistički raj na zemlji); 3. razdoblje borbe vjere i nevjere (najdulje razdoblje njegova života, vrijeme postupnog obraćenja i napuštanja vjere u komunizam); 4. razdoblje u kojem je pobijedila vjera (ipak nije još postao vjernik Katoličke crkve, smatrajući da mu njezino posredovanje nije potrebno); 5. posljednje razdoblje u kojem postaje vjernikom Katoličke crkve (prošao je težak proces pokajanja, a knjigom je pokazao da je išao svojim putem i kako je došao do Isusa).

No nadasve su bila zanimljiva i uvjerljiva dva sljedeća priloga: Deset sotonskih ultimatuma (Sustavno i smišljeno ispiranje mozga hrvatskim građanima), ter Tomčev odgovor na pitanje odnosno dvojbu: Jesam li od Isusa napravio svoj ideal? Glede prve teme Tomac je u uvodu istaknuo: "Nije slučajan napad na nacionalnu državu i religiju jer su one najjača snaga koja se opire ateističko-liberalnom svjetonazoru i vladavini profita. U provođenju protuhrvatske strategije glavnu ulogu igraju mediji, političke stranke i nevladine udruge, obavještajne službe i znanstvene institucije."

Ti su dijelovi knjige vrlo snažni, intrigantni i inspirativni pa ću ih u cijelosti prenijeti sljedećom prigodom.


- 12:08 - Komentari (73) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.