Don Blog

29.11.2008., subota


ZLATNI VIJENAC OD PLAČA I SMIJEHA U STUTTGARTU
Pedeseta obljetnica Hrvatske katoličke zajednice u njemačkoj biskupiji Rottenburg-Stuttgart

Pod geslom "Vjerni Bogu, Crkvi i Domovini 1958. - 2008., Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Stuttgart prošlog je vikenda dvodnevnim programom svečano proslavila pedesetu obljetnicu svojega utemeljenja i djelovanja. U subotu 22. studenoga, u Beethoven Saal ugledne kulturne ustanove "Liederhalle", upriličen je svečani koncert, a u nedjelju 23. studenoga na svetkovinu Krista Kralja u Hegel Saal istoga centra održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Oba dana obje su goleme dvorane bile dupkom ispunjene.

U bogatom programu svečanog koncerta u subotu nastupili su Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivan Ivančan, zborovi hrvatskih katoličkih zajednica Stuttgart-Centar i Stuttgart-Bad Cannstatt, folklorne skupine katoličkih zajednica Stuttgart-Centar "Tomislav" pod vodstvom Marijane Grgić i Bad Cannstatt "Krešimir" pod vodstvom Ivanke Kamenšek, Musikverein Trompetle Weilimdorf iz Stuttgarta, Goran Škerlep, Kora Pavelić, Đani Stipaničev, Double "M" te glumac Tomislav Martić. Premda je glavnina programa bila ukrašena bogatstvom hrvatskog folklora, kao središnja točka bio je završni dio (magistral) sonetnog vijenca "Vijenac od plača i smijeha" Malkice Dugeč. Kroz program je vodila Lejdi Oreb s nadahnutim povezivanjima pojedinih točaka.

Tijekom gotovo dvosatnog programa okupljene su pozdravili voditelj HKZ Stuttgart-Centar fra Nediljko Brečić (koji je ujedno podnio glavni teret organizacije i cjelogodišnje pripreme), uime Generalnog konzulata RH iz Stuttgareta konzulica savjetnica mr. Mirjana Božić, uime predsjednika Vlade RH dr. ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, predsjednica Hrvatske matice iseljenika Danira Bilić te provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita dr. fra Željko Tolić. Nakon kraće stanke u nastavku je u zabavnom programu nastupio Miroslav Škoro. Točno u jedan sat poslije ponoći, prema njemačkim običajima, program je završen bez ičijeg negodovanja ili namjere da se tulumari do jutra.

U nedjeljnoj svečanoj koncelebraciji bili su uime biskupa biskupije Rottenburg-Stuttgart dr. Gebharda Fürsta mons. Rudolf Hagmann, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Ante Kutleša, provincijal Tolić, fra Nediljko Brečić, voditelj HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt fra Jure Zebić te još 11 redovničkih i biskupijskih svećenika, među kojima je s velikom radošću bila i moja malenkost.

Misno slavlje započelo je ophodom kroz dvoranu s likom Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Pozdravnu riječ uime hrvatskih katoličkih zajednica u Stuttgartu: Bl. Alojzija Stepinca, Sv. Martina, Sv. Nikole Tavelića i Sv. Ivana Krstitelja uputio je fra Nediljko. "Danas slavimo 50. obljetnicu organiziranog dušobrižništva za Hrvate katolike ne samo u Stuttgartu, nego u cijeloj biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Naša zajednica čuva i štuje pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Vjera u Boga i odanost Majci Božjoj sačuvala je naš narod tijekom duge i teške povijesti. I danas u vremenu globalizacije Bog i Gospa čuvaju nas iseljene Hrvate, naše obitelji i naš narodni i katolički identitet", rekao je među ostalim fra Nediljko. Mons. Hagmann istaknuo je kako hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj posebno označava prepoznatljiva vjerska životnost, za koju je Hrvatima zahvalio.

Kardinal Bozanić prenio je čestitku biskupâ Hrvatske biskupske konferencije i BK BiH na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem, i u svoje osobno ime. Susret s Isusom na ovoj zemlji susret je s potrebnima, istaknuo je u propovijedi. "Približavanje Isusu je pomaganje onomu koji je u potrebi. Gotovo da su siromašni na takav način postali posebni sakrament susreta čovjeka s Isusom Kristom. Ovo nas evanđelje (koje govori o konačnoj Kristovoj presudi na Sudnji dan – m.op.) spušta u našu svakidašnjicu i govori kako mi ovdje na zemlji odlučujemo što će biti poslije. Naši su suci ne moćnici nego siromašni, potrebni. Oni će biti na kraju vremena naši suci", istaknuo je kardinal, dodajući kako često nismo u stanju prepoznati dobro oko sebe, čak ponekad i u nama samima.

Ovaj svijet je više usmjeren prema crnim stvarima, nastavio je mons. Bozanić. Mediji donose crne vijesti, a evanđelje nas poziva da prepoznamo dobro, da dobro slijedimo i tako dobro umnažamo. Na dan kada slavimo veliki jubilej 50. godina Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu i u ovoj biskupiji, uime Crkve u hrvatskom narodu zahvaljujem vama draga braćo i sestre, za sve ono dobro što te činili međusobno, osobito za dobro koje ste učinili prema svojoj domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u teškim vremenima i godinama rata.

Premda smo bili pritisnuti mnogim nevoljama, premda se oko nas očitavalo zlo na razne načine, upravo u tom vremenu mnogi su bili motivirani činiti dobro. Velika se solidarnost očitovala u hrvatskom narodu. To ne smijemo zaboraviti. Željeli bismo da ta solidarnost koja se tada očitovala bude i danas nadahnuće mnogima u hrvatskom narodu da svi mi: Crkva, vlast i svaki pojedinac ima više osjećaja za one koji su u potrebi jer je to jedini kriterij kršćanstva.

Danas odajem priznanje i zahvaljujem svim dušobrižnicima, svim svećenicima koji su ovdje djelovali od početka misije do danas. Na poseban način zahvaljujem o. Željku Toliću, jer njegovi franjevci godinama vode ovu misiju, ali ne samo ovu nego i tolike misije u Njemačkoj. Zahvaljujem za službu koju vrše njegova braća među Hrvatima ovdje u ovoj zemlji kao i u drugim zemljama svijeta. Zahvaljujem i odajem priznanje redovnicama i pastoralnim djelatnicima. Neka ovaj dan bude dan zahvale, ali i dan molitve za one koji su vodili, koji vode i koji će voditi naše hrvatske katoličke zajednice, kazao je kardinal Bozanić, zaključivši kako je ta obljetnica zapravo pedeset godina slavljenja svetih misa i molitve na hrvatskom jeziku, što je snaga i prepoznatljivost Hrvata katolika, a to je i dio našeg identiteta.

U prikaznim darovima HKZ Stuttgart-Centar prikazala je križ, HKM Essllingen Bibliju, HKZ Waiblingen svijeću, HKZ Sindelfingen kruh, HKZ Ludwigsburg vino, HKZ Stuttgart Bad Cannstatt cvijeće i kip bl. Alojzija Stepinca. Na kraju je provincijal Tolić posebno zahvalio kardinalu Bozaniću na predvođenju misnog slavlja te je svima uputio čestitku za jubilej. Kardinal je o. Nediljku predao medalje Bl. Alojzija Stepinca i Bl. Augustina Kažotića ter je na kraju potaknuo posebno mlade neka uvijek čuvaju svoju savjest.

Misno slavlje, na kojem su bili i sinjski alkari, svojim je pjevanjem uveličao Zagrebački folklorni ansambl "Dr. Ivan Ivančan" pod ravnanjem Marijana Makara ter zborovi HKZ Stuttgart-Centar i Stuttgart-Bad Cannstatt pod vodstvom s. Nevenke Tadić. Na kraju je ZFA sa solistima Evelin Novak i Đanijem Stipaničevim ponovno izveo magistral iz "Vijeca od plača i smijeha".

Za jubilejsku prigodu tiskana je knjižica "Hrvatska katolička zajednica u Stuttgartu 1958.-2008. – Prigodom 50. obljetnice pastoralnog djelovanja među Hrvatima katolicima u Stuttgartu" s CD-pločom (izdavači su HKR Zagreb i HKZ Stuttgart). Knjižica (veličine 15,5 x 14 cm, 59 str.) sadrži na hrvatskom i njemačkom jeziku posvetu-zahvalu ("Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, Biskupiji Rottenburg Stuttgart, koje su nas Hrvate prihvatile kao braću i sestre, hrvatskim vjernicima za živo i nepokolebljivo svjedočenje vjere, svećenicima i pastoralnim suradnicima za ljubav i zalaganje u dušobrižničkom djelovanju kroz proteklih 50 godina"), Predgovor, Nekoliko povijesnih podataka iz života hrvatskih katoličkih zajednica u Stuttgartu 1958.-2008., sonetni vijenac Malkice Dugeč "Vijenac od plača i smijeha", Bilješku o autorici ter na kraju popis sponzora.

Na prednjoj strani omota otisnut je poznati zabat s prvim poznatim likom Bogorodice u hrvatskoj umjetnosti, nađen u Biskupiji kraj Knina (XI. st.), a na zadnjoj stranici je slika pročelja katedralne crkve Sankt Eberhard u Stuttgartu, gdje se slavi najposjećenija nedjeljna sveta misa (u 15 sati). Izvrsno opremljena i kvalitetno tiskana knjižica obogaćena je crtežima Vere Gašparović i raznim drugim, Hrvatima važnim, ilustracijama. Na CD-ploči je snimka cijelog sonetnog vijenca (koji čitaju Tomislav Baran, Tomislav Martić i Lejdi Oreb), magistral i uglazbljen(o) magistral(e) što je maestralno obavio Marijan Makar (izvode ga studijski orkestar i zbor ter solisti Evelin Novak i Đani Stipaničev).

Magistral(e) odnosno akrostih HRVATI DOMOVINI glasi kako slijedi, a kako zvuči - nemoguće je opisati tek jednom riječju - užitak:

Hrvatsku kroz povijest, otkad rod naš traje,
Riječ zadanu Hrvat ne htjede poreći.
Volja za slobodom snagu diva daje,
A tuđini: "Majko", ne htje Hrvat reći.
Trnju iz dubine nade se izvuku.
I poklisar Božji, svih Hrvata dika,

Domu, Crkvi služi. Bratsku pruža ruku.
Opekla je mnoge snaga pravednika.
Mi ostasmo uvijek ono što smo bili:
Odvjetnici mira i svete slobode.
Vjernost Domovini – Gospi povjerili.
Izvori nas mame. Zovu braća, seke.
Neka Božja milost povratak nam prati
Ime nek' Hrvata čuva Bog navijeke!

Kao što je u sonetnom vijencu naglašeno istaknut povratak u Hrvatsku, tako je on i u pozdravima na svečanom koncertu žarko i često spominjan. U nekim trenutcima (ovo kažem bez namjere da karikiram!) mogao se dobiti dojam kako će gotovo već sljedećeg vikenda Hrvati zagušiti granični prijelaz na Bregani – što je svakako simpatična, premda nerealna pomisao… U sadašnjim okolnostima važno je da se to događa barem ljeti, kad i Hrvati zajedno s drugima krenu na Jadran!

Naravno, nitko razborit neće nikome zamjeriti što je u toj svečarskoj atmosferi subotnje priredbe izostala izravna riječ mladima (onako kako im se obratio Kardinal u nedjelju na kraju mise), dakle drugoj i trećoj generaciji, koji su rođeni, odgojeni i školovani u Njemačkoj (i koji međusobno komuniciraju upravo na njemačkom jeziku), jer je naglasak, sasvim razumljivo, spontano bio stavljen na prošlost u kojoj je glavno obilježje bila borba za opstanak i očuvanje hrvatskog identiteta u tuđini (koja je mnogima s vremenom postala druga domovina) ter raznim vidovima rada i borbe za hrvatsku slobodu i državu. No, zapravo, sve što se događalo neizravan je govor i poruka također mladima.

Ipak, da sam imao prigodu uputiti jednu riječ razdraganom mnoštvu, upravo bih našoj prekrasnoj mladeži rekao s optimističnim realizmom samo tri rečenice: Ozbiljno se školujte da možete ući u sve važne strukture javnoga života države u kojoj živite! Ne zaboravite materinski jezik i svoj hrvatski identitet! Neizostavno dođite svakoga ljeta u Hrvatsku! Ako Bog dâ, o tome će se sigurno više govoriti o slavlju 75. i posebno stote obljetnice HKZ Stuttgart.

Do toga slavlja neka naši sveti Zaštitnici hrvatskih katoličkih misija, (koje su radi "preustroja" u njemačkim biskupijama promijenile ime i način pastoralnog djelovanja jer su crkveno-pravno postale dijelom njemačkih dušobrižničkih jedinica), među kojima će sigurno biti i Sveti Alojzije Stepinac, vode hrvatsku mladež naprijed tako da za 50 godina s ponosom i radosnim sjećanjem svi budu govorili o slavnoj prošlosti svojih roditelja, koji su ih odgajali pletući hrvatski i katolički duhovni "vijenac od plača i smijeha", kako bi oni mogli, kao i dalje prepoznatljiv "hrvatski biser" u "međunarodnim vodama" Europske unije i globalne interkulturacije, isplesti novi hrvatski vijenac od slave i ponosa.

U to ime ponavlja(j)mo molbu: IME NEK' HRVATA ČUVA BOG NAVIJEKE!



- 19:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.