Don Blog

14.11.2008., petak


SVIJETLA BUDUĆNOST RELIQUIAE RELIQUIARUM

Hoće li uskoro Sveti Josip biti proglašen zaštitnikom cijeloga Balkana?

U priopćenju s 37. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, (koje je tajništvo preko IKA-e "pustilo" u javnost već nakon čak tri dana!), održanog u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008., navedene su doslovce i sljedeće riječi:

"Na zasjedanju u Lužnici u travnju ove godine osnovana je Komisija HBK za odnose s Europskom unijom koja je na ovom zasjedanju preimenovana u Biskupsku komisiju HBK za odnose s Europskom unijom. Na čelu Biskupske komisije je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a članovi su mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, i mons. Želimir Puljić, biskup dubrovački. U tom kontekstu predsjednik i generalni tajnik HBK izvijestili su plenum o posjetu i susretima s predstavnicima institucija EU u Bruxellesu od 16. do 17. listopada. Istaknuli su otvorenost europskih sugovornika i pozitivno ozračje naspram ulaska Hrvatske u EU kao i o mjestu i ulozi Crkve u tom procesu."

Na samom kraju priopćenja, u kontekstu zabrinutosti "zbog vala nasilja koji se dogodio u posljednje vrijeme", osim zabrinutosti zbog toga, "biskupi su posebnu pozornost posvetili pitanjima aktualnog društvenog trenutka u Hrvatskoj. Naglasili su pozitivne pomake u društvu što se osobito vidi i u napredovanju u procesu pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i što biskupi jednodušno podupiru."

O kakvim je tu "pozitivnim pomacima" u "pozitivnom ozračju" riječ (misli se na sadašnjost a ne na budućnost!) ni iz čega se ne može u priopćenju iščitati. Kao što to nije moguće ni iz izjava naših vodećih političara. Ali zato većinski katoličkom narodu, koji bi se glede stava prema "procesu ujedinjenja Europe" trebao nadahnjivati na crkvenom stavu (koji objašnjava komentar u novom broju Glasa Koncila: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=15384, gdje unatoč silnom nastojanju nije sve rečeno i otkriveno) u pomoć priskaču (bez namjere "spašavanja" HBK) insajderi "britanske nebiskupske konferencije".

To su KRSTO CVIIĆ, ugledni politički analitičar i novinar, ter PETER SANFEY, glavni ekonomist Eurposke banke za obnovu i razvoj zadužen za Jugoistočnu Europu, u Londonu. Tako su ovaj put predstavljeni u tjedniku Globus (14.11.2008.) u obradi teme pod naslovom SCENARIJ ZA HRVATSKU DO 2018., dok je u nadnaslovu istaknuto: NOVI BALKANSKI POREDAK – OD KONFLIKATA DO SURADNJE.

U toj "ciljanoj analizi" važno je što kažu sugovornici i što zaključuje novinarka Sanja Romić. Ona u prvom "pitanju" sugestivno spominju Cviiću njegov optimizam glede "integracije čitave regije zapadnog Balkana u EU kroz proces proširenja", a on u odgovoru ističe da "EU treba uspjeh u toj regiji", dok bi "uspjeh Hrvatske... bio poticaj drugim zemljama da se potrude ispuniti kriterije za članstvo". Potom analitičar engleskog kraljevskog instituta otkriva važan detalj: "Pod novim predsjednikom SAD će imati interes da se Srbija u dogledno vrijeme integrira jer postoji novi moment, rivalitet s Rusijom, jer se želi spriječiti geopolitičko jačanje Rusije na zapadnom Balkanu."

A mister Sanfey, kao ekonomist uvjerava nas da je novinarkino pitanje o "porastu kriminala i mafijaških likvidacija u Hrvatskoj" potpuno bez temelja jer "traderi i investitori gledaju na Hrvatsku vrlo dobro i da je ona u solidnoj poziciji da nastavi rasti".

Dakle, novinarka svoj OPTIMIZAM zaključuje tvrdnjom da "suprotno većini stručnjaka za Jugoistočnu Europi, koji to područje vide, prije svega, kao politički nestabilno, nepredvidljivo i uvijek sklono, sukobima, Cviić i Sanfey smatraju da je pred njim svijetla budućnost. Po njihovoj procjeni, sve države regije, unatoč svim sadašnjim teškoćama i bolnom nasljeđu nedavne prošlosti, ući će u Europsku Uniju do 2018., čime će Balkan, konačno, prestati biti tinjajuća bačva baruta."

Tako dakle – ništa što već (onima koji znaju) nije bilo nepoznato (a što s hrvatskog najvišeg političkog vrha pa ni oporbenog nije bilo rečeno)! Šteta što konferencija naše HBK, čija priopćenja uvijek kasne, nije održana nakon izlaska toga broja Globusa pa bismo sigurno doznali još nešto...

Znakovito je u svemu tome da je na konferenciji (je li riječ i o koincidenciji?) u Šibeniku Sv. Josip izabran za glavnog zaštitnika Hrvatske. Upravo kao i 1687. godine. No ima tu sličnosti i razlika. Onda je to učinio Hrvatski sabor, a danas hrvatska Crkva. Tada je Hrvatska bila duhovno i teritorijalno svedena na "ostatke ostataka", a ovaj put će uskoro ostvariti željeni "prosperitet" u "pozitivnom ozračju"... Jako je važno da prije 300 godina hrvatski biskupi nisu zagovarali ni "prosperitet" ni integracije kao što su ove današnje...!

Dobro je ipak da je kardinal Josip Bozanić u propovijedi u Kninu (na misi u okviru konferencije) istaknuo da ne zaboravimo proročke riječi našega blaženika Alojzija Stepinca: "Dragi moj ispaćeni narode, ne kloni duhom!"

Bože, čuvaj Hrvatsku!
Sveti Josipe, moli za nas!



- 00:21 - Komentari (54) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.