Don Blog

11.11.2008., utorak


BISKUP JEZERINAC U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

Misa u povodu 100. obljetnice rođenja mučenice s. Žarke Julijane Ivasić

U Gospiću će se u nedjelju 16. studenoga slaviti sveta Misa u povodu 100. obljetnice rođenja s. milosrdnice Žarke Julijane Ivasić, koja je pogubljena strijeljanjem na groblju u Gospiću 16. svibnja 1946. godine – dio je najavne vijesti koju je objavila IKA. U nastavku su imena sudionika ter potom dio biografije časne sestre čija karizma svijetli i danas.
Koncelebrirano misno slavlje u gospićkoj katedrali u 11 sati, koje će suslaviti gospićki dekan i župnik pop Ante Luketić ter vikar don Anđelko Kaćunko, predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac.



Sestra Žarka, krsnim imenom Julijana, rođena je u Krašiću 18. studenoga 1908., gdje živi sve do 1931. kada odlazi u samostan Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu.
Rast Julijanine vjere i odabir redovničkog zvanja imao je čvrst temelj u svjedočkoj vjeri njezinih roditelja, obitelji i župe. Tako, Julijana u svom odabiru slijedi primjer svoje starije sestre Terezije (s. Hildeberte) i mnogih djevojaka iz svojega mjesta. Ulaskom u novicijat 1932. godine, dobiva redovničko ime sestra Žarka. Godine 1936. polaže doživotne zavjete.

Put njezinog služenja Bogu i čovjeku usmjeruje je najvećma na služenje bolesnicima. Djelovala je u nekoliko bolnica - Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, a 1939. godine dolazi u bolnicu u Otočac, gdje će ostati sve do 1943. Te je godine noć blagdana Uzvišenja svetog Križa, s 13. na 14. rujna, sestru Žarku upravila na križni put, na poziv da raste i zrije uz Isusa Krista na putu mučeništva te ispije čašu muke.

Tijekom Drugog svjetskog rata bolnica u Otočcu našla se na vjetrometini raznih sila. U bolnicu su pristizali ranjenici raznih sudbina i s različitih sukobljenih strana. Sestra Žarka je u bolnici nastojala svakome pristiglom pristupiti milosrdno, bez suda i razlike. Ona je tako svoje milosrdničko poslanje neustrašivo svjedočila, u vjeri pristupajući i jednako pomažući svakome bolesniku. A kad se u noći s 13. na 14. rujna 1943. nad ranjenicima u bolnici u Otočcu dogodio okrutni zločin koji su počinili vojnici, nepravedno je za to optužena sestra Žarka i njezine četiri susestre.

Sestra Žarka je optužena za ono što nije učinila, tj. da je prokazivala ranjene partizane i sudjelovala u zločinu. Zbog toga je izvedena pred sud komunističke vlasti i godine 1946. osuđena na smrt. U tom vremenu tame, nasilja i mržnje na sve što je sveto i domoljubno, ona je svoj jedini životni smisao imala u Bogu. Suočena s optužbom, zatvorom i konačno smrtnom presudom, sestra Žarka se izručila Bogu u vjeri i spremno predavši svoj život za druge - po Isusovu primjeru, postala je zreo plod za vječnost. Zbog svoje vjere i hrabro posvjedočenje ljubavi prema Bogu, domovini i čovjeku, sestra Žarka Ivasić, strijeljana je 16. svibnja 1946. godine uza zid kapele Sv. Marije Magdalene na groblju u Gospiću, gdje joj tijelo i danas počiva.

Njezini posljednji dani u gospićkom zatvoru, odlazak na stratište i smrt, ostavili su u mnogima pečat i svjedočanstvo hrabre i predane kršćanke - redovnice koja smrt podnosi s čvrstom vjerom u Gospodina. Glas svjedoka mučeničke smrti sestre Žarke, ali i vremena u kojem su se izdigli najhrabriji, i dalje živi trajno budeći vjeru i nadu.


- 14:09 - Komentari (43) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.