Don Blog

02.11.2008., nedjelja


ISUS KRIST – UČITELJ SVETOSTI!

Radosni Aleluja na gospićkom groblju

Premda je već vijest o proslavi svetkovine Svih Svetih u Gospiću (1. studenoga '08.) već objavljena na nekoliko portala, razlog njezina stavljanja na ovaj blog jest u tome što je to moj prvi dopisnički prilog za Informativnu katoličku agenciju (čiji sam i prije bio suradnik) i što se upravo jučer ispunio mjesec dana mojega života i rada u Gospiću. A poseban razlog je izvrsna propovijed biskupa Mile Bogovića (koju ovdje donosim prepričanu i tek djelomično citiranu). Dakle, bilo je ovako.

Svečana koncelebrirana misa održana je u kapeli Svih Svetih na gospićkom gradskom groblju Sv. Marije Magdalene. Misnom slavlju, koje je predvodio gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, uz asistenciju gospićkog župnika i dekana popa Ante Luketića i vikara don Anđelka Kaćunka, nazočili su također predstavnici društvenog i političkog života: ministar zdravstva mr. Darko Milinović, držani tajnik Ministarstva zdravstva Dražen Jurković, zamjenik župana Ivica Mataija, predsjednik Županijskog vijeća Petar Krmpotić, gradonačelnik Milan Kolić, zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić, predsjednica Gradskog vijeća Katica Prpić, kao i brojni predstavnici i članovi udruga koje su proizašle iz Domovinskog rata ter predstavnici vojske i policije.

U prigodnoj propovijedi biskup Bogović je najprije istaknuo Božju svetost, kao temeljnu karakteristiku koja objedinjuje sve njegove osobine. Kao takav, Bog ima moć, bogatstvo, vlast ter ujedno ljubav, dobrotu i pravednost. Budući da kršćanin upravo svetost ima kao svoj temeljni poziv, u njegovu životu treba da se zajedno odražavaju sve te vrline. "Kada je to zajedno, onda je to svetost. Moć, bogatstvo i vlast su velika opasnost ako nema onoga drugoga. Jer pripadaju Bogu, privlačne su, ali je opasno kada se one razdvajaju od drugih osobina", istaknu je biskup ter naglasio kako sile zloće neprestano razdvajaju prvi i drugo, upravo onako kako je to učinio napasnik u Raju i pred Isusom u pustinji.

Druga skupina vrednota – ljubav, dobrota, pravednost – najjače su onda kada uspiju živjeti bez podrške moći, vlasti i bogatstva, nastavio je mons. Bogović. "Kada ti oduzmu moć, bogatstvo i vlast, a ti i dalje ljubiš, dobar si i pravedan prema svakome. Takvu snagu imao je i očitovao Isus Krist. Time je pokazao da je prvo posljedica a ne uzrok drugom. On se nije oslonio na onu vlast, bogatstvo i moć koja je u ljudima odvojena od ljubavi, dobrote i pravde, nego na onu koja je u Bogu. To slavimo uvijek na oltaru, žrtveniku. Žrtva ostaje u ovome svijetu bez podrške, ali je jaka u Svetome. To pokazuje Kristov križ. Isus je pokazao koja je volja Božja i u čemu je njegova svetost."

Sveti, dakle, ne razdvaja moć, bogatstvo i vlast od ljubavi, dobrote i pravednosti, pa zato svetac svoju sreću vidi u tome da usrećuje, svoju moć u tome da druge jača i pomaže im, svoju veličinu u tome da drugi mogu rasti, svoju slobodu koristi da druge oslobađa, a svoju slavu da druge proslavljuje, ter svoju svetost da druge posvećuje, konkretizirao je biskup i dodao je znak svetosti i pouzdanja u taj put KRIŽ kojim su obilježena i počivališta naših pokojnika.

S druge pak strane, istaknuo je biskup, vlastitosti nesvetoga, tj. Zloga jesu: odijeliti vlast, bogatstvo i moć od ljubavi, dobrote i pravde ter sebi to postaviti kao cilj. U ovom i ovakvom svijetu "otajstvo zla" se očituje po tome što se mnogi opiru Svetome, rade protiv njega, ometaju njegov plan spasenja. "Nesvet, proklet, zao čini sve naopako: moć, bogatstvo i vlast nastoji steći i koristiti tako da drugoga ponizi, upropasti, zarobi, da stvara nered, nemir, neslogu", a upravo te sile osjećamo ovih dana na tijelu naše domovine, dodao je biskup.

Kao što biva sa svim odlikama čovjeka, tako i (ne)oslonjenost na vlast, moć i bogatstvo svijeta postaje presudna u času smrti, naglasio je otac biskup. "Tada dolazi do izražaja 'sveta crta' na duši čovjeka, pečat, kada se kršćanin oslanja na Božju moć, bogatstvo i vlast koja je uvijek povezana s ljubavlju, dobrotom i pravednošću. Svi oni koji su s tim osjećajima umirali, bili su – kako kaže Otkrivenje – opečaćeni, imali su crtu Svetoga na svom životu", rekao je na kraju mons. Bogović i naglasio da, iako smo izloženi djelovanju svih tih silnica, svatko može postići svetost ako se dade poučiti od Svetoga – Isusa Krista.

"Da bismo sačuvali povezanost sa Svetim, okupljamo se oko Kristova križa i njegove žrtve. 'Zdravo, križu, nado sva!' – pjevamo u Velikom tjednu, kao što molimo i u himnu 'Tebe Boga hvalimo': 'U vječnoj slavi daj, da se ubrojimo među svete tvoje!' U to društvo svetih neka ubroji i naše pokojne za koje i danas ovdje oko ovog oltara molimo", zaključio je biskup Bogović.

Nakon mise, koju je pjevanjem uveličao katedralni zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović, kod glavnog križa na groblju obavljen je najprije obred paljenja svijeća i prinošenja vijenaca, a potom je, nakon mirozova koji je izveo trubljač, biskup Bogović predvodio je molitvu odrješenja za pokojne, nakon čega su svi otpjevali uskrsnu pjesmu Kraljice neba, raduj se, aleluja!


- 19:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.