Don Blog

01.11.2008., subota


SVI MOŽEMO BITI SVETI!

Razmišljanje uz blagdan Svih Svetih

Oni koji se sinoć nisu družili s "vješticama" slave danas svetkovinu Svih Svetih. Komentari na blogu pokazuju kako je moj jučerašnji post o Halloweenu uzburkao duhove i naišao na mnoga protivljenja. Nisam nimalo iznenađen. Neki su nesvjesno i nehotice potvrdili ono što sam napisao – poglavito žene! Posebno je zanimljiva pojava povratka pretkršćanskim duhovnostima u ovom vremenu racionalizma odnosno klanjanja Razumu (kao božanstvu). Ali to je globalni trend.

U svijetu se već barem dva desetljeća vode rasprave o jedinstvenom fenomenu ovoga vremena, a to je - popularnost fantastike i pojačano zanimanje za okultno u najširem smislu. Kolikogod to djelovalo čudno i nevjerojatno, nije uopće teško dokučiti razloge za to. Jako mi se dopada jednostavna dijagnoza koju je dao kanadski književnik i analitičar suvremenog društva Michael O'Brien (poznat i u hrvatskoj po bestseler-romanima, među kojima OTOK SVIJETA obrađuje sudbinu hrvatskog čovjeka).

"Smatram kako je to simptomatično za naraštaj, štoviše, za čitavu eru u kojoj čovjek, izgubivši osjećaj za SVETOST i ONOSTRANOST, u sebi osjeća PRAZNINU. Traga onkraj vlastita ograničena svijeta, materijalnog svijeta, kako bi ondje pronašao tragove ili pak putove ka jednome višem smislu. Nadnaravno, a osobito okultno, nudi mu pristup nečemu što, navodno, tvori jedan daleko veći svijet. (Dok je, zapravo, okultizam ulaz u vječno zatočeništvo, ukoliko se osoba za to ne pokaje). Izniman porast zanimanja i predanost fantastici u zapadnjačkoj kulturi zapravo je čovjekova urođena glad za onostranošću, za nečim što nadilazi puko materijalno postojanje ovdje na zemlji."

Dakle, vrlo pojednostavnjeno može se reći da ako u čovjeku nije ispravno "nahranjena" ONOSTRANOST, stalno će ga mučiti gladna NASTRANOST! Iskustvo kršćanskog promatranja života pokazuje da samo SVETOST može ljekovito djelovati na more ZLOĆE kojom smo okruženi i biti zaštitni nasip njezinu plimnom valu koji stalno raste prema prijetnji globalnog tsunamija.

To je vrlo precizno izrazio i papa Benedikt XVI: "Samo od SVETACA, samo od Boga dolazi prava revolucija, odlučujuća preobrazba svijeta. Svijet ne spašavaju ideologije, nego samo okretanje živome Bogu, koji je naš Stvoritelj, jamac naše slobode, jamac onoga što je uistinu dobro i istinito."

Zato, u skladu s današnjom svetkovinom Svih Svetih, neka sljedeća "pjesmica" posluži i za razmišljanje o svetosti i za vlastitu introspekciju (sa željom da, u skladu s tim "definicijama", svi budete sveti).

JESI LI SVET?

Sveci imaju puno srca.
Sveci su obazrivi.
Sveci su pažljivi slušatelji.
Sveci su zabavno društvo.
Sveci ne ogovaraju.
Sveci se ne boje pogledati kakvi su.
Sveci malo govore, a puno rade.
Sveci na drugom traže i pronalaze samo najbolje.
Sveci uvijek misle pozitivno.
Sveci nikad ne stavljaju maske.
Sveci puštaju druge naprijed.
Sveci vide u svakome dobro.
Sveci ponekad i pogriješe.
Sveci nikad ne prestaju učiti.
Sveci znaju da trebaju oproštenje.
Sveci ne raznose glasine.
Sveci znaju da se osmijesi vraćaju.
Sveci uživaju u dobrome smijehu.
Sveci ne govore zlo.
Sveci žive u ljubavi.
Sveci znaju da su ljubljeni.
Sveci mogu primati udarce, a ne zadavati ih drugima.
Sveci nakon pada ustaju.
Sveci su milosrdni.
NA SVETOST SU SVI POZVANI!


- 17:13 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.