Don Blog

02.09.2008., utorak


VELIKODUŠNO MAJČINSTVO DARUJE BUDUĆNOST
Što učiniti da loši demografski trendovi ne ugroze europsku (i hrvatsku) budućnost?

Početak je školske godine. Opet je u školskim klupama manje djece nego lani. To je bila udarna vijest prvoga dana ovoga mjesece, kad je u učionice ponovno oživio radostan dječji smijeh. Sve su novine istaknule brojke koje pokazuju drastičan pad školske populacije. Od ukupnog broja od oko 600.000 hrvatskih učenika u prvim razredima osnovnih i srednjih škola sjedit će čak pet tisuća djece manje nego prošle godine - prvašića je 41.570, što je za 2,5 posto manje nego prošle školske godine, a jednako smanjenje imaju i prvi razredi srednjih škola!

Usporedba ovogodišnjeg broja prvoškolaca s prošlogodišnjim pokazuje pak pad od 2.427 prvašića, a ništa bolje ne izgledaju ni podaci srednjoškolskog sustava koji je ove godine upisao 48.800 učenika, dok je prošle godine u srednjoškolskim klupama prvih razreda sjedilo 51.384 učenika. Profesor demografije sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Anđelko Akrap kaže da se ne može ništa bolje očekivati ni sljedeće godine, jer demografska kretanja pokazuju da će i dalje vladati trend pada broja učenika. Zašto? Zato što ih roditelji više ne žele slati u školu? Ne, nego zato što ih više ne rađaju!

Dakle, nastavlja se pad "demografskog optimizma" u Hrvatskoj! Netko će, možda, "realno" dodati da su to "europski trendovi" (cinik kaže – "standardi"!). Ali to nam nije nikakva utjeha. Kao ni utopljeniku što u morskoj dubini neće zavšiti sam! Jer svi "tvrdoglavi" pokazatelji Europske unije uvjeravaju da bi upravo loši demografski trendovi mogli ugroziti sjajnu europsku budućnost. Naime, Eurostat – koji donosi crne populacijske projekcije za Europsku uniju u sljedećih 50 godina – priopćio je nedavno da će broj umrlih u Europskoj uniji, u sadašnjih 27 članica, 2015. godine prestići broj rođenih!

Iako će se broj stanovnika Europske unije sa sadašnjih 495 milijuna do 2035. godine povećati na 521 milijun, broj stanovnika ujedinjene Europe 2060. godine past će na 506 milijuna. I tako dalje, tj. dolje! Npr. za 50 godina najmnogoljudnija država Europe neće više biti Njemačka, sa sadašnjih 82 milijuna, jer će za tada imati čak 12 milijuna stanovnika manje! I tako dalje, tj. dolje!

Ali crne prognoze neće jednako pogoditi sve članice Unije. Crno se piše Bugarskoj, baltičkim republikama Latviji i Litvi, jer će se broj stanovnika u tim zemljama smanjiti za 20 do 30 posto. I susjedna Slovenija spada u red zemalja koje će gubiti stanovništvo (broj Slovenaca opast će za 12 posto), dok će broj starijih od 65 godina u Sloveniji porasti na više od 33 posto.

Hrvatska, budući da još nije članica EU, nije bila zastupljena u najnovijem istraživanju Eurostata, ali je poznato da su naše demografske prilike i lošije nego u Europi. Tako je prošle godine u Hrvatskoj rođeno 41.910 djece, dok je broj umrlih bio veći – 52.367! I tako dalje, tj. dolje!

Hvale je vrijedno nastojanje ministra Biškupića da se do ulaska u EU zaštite mnogi naši brendovi (paški sir, paška čipka, drniški pršut, poljički soparnik... itd... itd...), i nitko pametan neće reće da na tome ne treba raditi, ali je u kontekstu razmišljanja o demografskoj katastrofi prema kojoj oduševljeno i ponosno srljamo, zaštita ovoga i onoga jednako tužna kao što ironično zvuči optimistična najava koju je (temeljem planiranog tehnološkog usavršavanja naših škola) dao ministar Primorac, a izražena je jednim novinskim naslovom: "Škole uskoro bez školskih torbi!" Odnosno i bez učenika. A naše zaštićene brendove pohlepno će gutati ili njima gospodariti stranci...

Zato je doista teško shvatiti zašto su neki javni medijski djelatnici na nož dočekali propovijedi naših biskupa na Veliku Gospu, u kojima je bila spominjana i hrvatska demografska kataklizma. Jedan od kritiziranih bio je kardinal Josip Bozanić, a upravo je on u propovijedi u Remetama, istaknuvši da (prema evanđelju te svetkovine) imamo pred očima naše vjere majčinstvo i Marijino i Elizabetino, ali i majčinstvo svake žene, rekao: "Gledano u nacrtu Božje ljubavi i mudrosti, svako majčinstvo zaslužuje pozornost, poštivanje, čast i divljenje. Ima u njemu nečeg velikog i uzvišenog, jer se ne tiče samo ljubavi muškarca i žene koji daruju zemaljski život novom stvorenju, nego uključuje i vječnu ljubav Božju, ljubav Stvoritelja i Oca.

Prokreacija je, u Božjem nacrtu, kao što Crkva naučava, stvarno sudjelovanje i suradnja supružnika u Božjoj stvoriteljskoj ljubavi i njegovu daru života. Upravo zato, jer su bili stvoreni na sliku i priliku Božju, muškarcu i ženi dan je blagoslov i povjerena zadaća: 'Plodite se i množite' (Post 1, 28). Naime, Bog je želio supružnike učiniti dionicima svoje ljubavi: osobne ljubavi koju ima prema svakome od njih i zbog koje ih poziva da si pomažu i daruju jedno drugome, kako bi dostigli puninu osobnog života, kao i one ljubavi kojom Bog obuhvaća svu svoju djecu, čitavo čovječanstvo, zbog čega želi umnožiti sinove ljudske i učiniti ih dionicima svoga života i svoje vječne sreće."

Znademo da brojne majke tako shvaćaju svoje poslanje. No, istaknuo je kardinal, ima žena koje imaju drugačije poglede o majčinstvu, ponekad veoma problematične, ako ne i sasvim neprihvatljive, jer su pod utjecajem određene kulture koja, koristeći moć sredstava društvenog priopćavanja, nameće dominantne uzore ponašanja što određuju sudove i izbore na području prenošenja života.
To je činjenica i svaki odgovoran član hrvatskog društva trebao bi biti svjestan naše užasne demografske situacije i njezinih posljedica u društvenom tkivu, počevši od starenja populacije, tako naglašene u našoj hrvatskoj državi, i to bi moralo ojačati osjećaj odgovornosti od koje nitko ne može pobjeći, posebno ne mladi.

"Premda egoizam, težnja blagostanju i strah od poteškoća nisu jedini uzroci toga stanja, i o njihovom se utjecaju moramo hrabro preispitati. Nitko ne poriče da majčinstvo, pa i kada je željeno, pritišću negativne okolnosti, kao što je pomanjkanje posla, stana, materijalnih mogućnosti, vedrog gledanja u budućnost. No, inteligentan i učinkovit ljudski odgovor u sličnim prilikama ne sastoji se u odbacivanju obitelji i života, nego u energičnijem suzbijanju prepreka... Čest je dojam da ta prevažna pitanja ne nalaze mjesta ni u politici naše zemlje, ni u medijima koji dominiraju našom javnošću. Prošireni mentalitet i novi način današnjeg života ne idu u prilog obitelji i životu, dakle niti vrijednosti majčinstva. Brojni su primjeri, u kojima se određena javna nastojanja i propaganda obrušavaju na moralne i ljudske vrjednote obiteljske ustanove, želeći je uništiti, ili barem oslabiti", naglasio je kardinal Bozanić.

Zato je na kraju propovijedio pozvao naše kršćanske obitelji i župne zajednice da ne dopuste da ih zarazi propaganda i kultura koja je protiv života, već da se otvore kulturi evanđelja, koja je izraz najdubljih i najistinskijih potreba ljudskoga srca. To je civilizacija ljubavi i života, civilizacija poštivanja i čašćenja majčinstva. To je civilizacija istine o čovjeku! Za civilizaciju ljubavi i života treba biti zainteresirana ne samo Crkva, nego i društvo. Ono se u svom istinskom napretku vrednuje prema načinu na koji promatra majčinstvo i mjeri se načinom na koji pomaže majčinstvu i djeci...

Jedan drugi biskup je rekao da je naša budućnost u rukama kršćanskih brakova i obitelji! Možemo samo dodati: Amen!


- 23:06 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.