Don Blog

04.06.2008., srijeda


TKO "ZDRAVO MARIJI" DODAJE "GAS"...?!

Javljam se ponovno o već prilično razglašenoj temi. Nakon Severinina skandala oko novog albuma problematična naslova i istoimene blasfemne naricaljke (koju joj je sklepala Marina Tucaković!), na HRF-u je pjevačica nastupila s novom skandaloznom koreografijom. Sva u bijelom – kao djevica (!) – premda ogrnuta zelenim kaputom (također simbolično), s krunom od crvenih ruža na glavi (što može biti simbol majčinstva), Seve je nakon odbacivanja cvijeća s glave i kaputa "zablistala" u tzv. vrućim hlačicama i majici na kojoj je bila slika Prečistog Srca Marijina! Poslije je, prema fotografijama u novinama, svjesno ili nesvjesno ali sigurno ne u želji da Gospi "oda počast", pjevačica Mariji glavu "raspilila" dubokim dekolteom...

Dakle, mnogo "zanimljivih" detalja i, čini mi se, nimalo slučajno posloženih. Komentar je, može izgledati, nakon svega suvišan? Ipak reagirao je Fra Mario Knezović na portalu frama-posusje.com komentarom koji prenosim u cijelosti, a na koji su se jučer (2.06.08.) osvrnuli gotovo svi dnevni listovi.

SEVERINA SRAM TE BILO!

"Kad čovjek vidi što se dogodilo na Hrvatskome radijskome festivalu može samo uskliknuti: Idi vraže di te traže! Naime, već po odavno razgolićene intime i srušenih svih moralnih kriterija, Severina je još jedanput izrugala ponajprije sebe i a onda sve nas i Božje svetinje. Dokle sotonska mašta u svome pohodu ide vidjelo se na sceni kada ta pjevačica, ili drugim riječima javna bludnica, odijeva majicu s likom Gospe – Srca Marijina. I to se baš dogodilo na blagdan Srca Isusova i Marijina. Tako je ta, filmska autorica vlastitoga bluda, obeščastila svetinju želeći još jednom sebe staviti u središte pozornosti...

A o krunici oko vrata i lažnom vjenčanju da i ne pišemo. Ludosti i zlim nakanama nigdje kraja! Stravično je što javnost, barem ne sva, ne osuđuje takav sotonski scenarij. Čudi da se sada ne javljaju iz Helsinškoga odbora, iz Baba i ostalih 'dušobrižnika' zaštite ljudski prava. Sjetimo se kako se cijeli svijet digao na noge kad je Muhamed stavljen u karikaturu. A mi? Mi kako da nemamo volje ni snage reagirati.

Doduše, ima mnogih koji su tu spodobu izviždali na sceni i tako pokazali da je ipak Gospa Kraljica Hrvata a ne nekakva razgolićena zavodnica. Možda se pitate što učiniti? U svakom slučaju brojne udruge bi trebale reagirati, njezine koncerte s uvredljivom ikonografijom zabraniti, a svatko osobno tko drži do sebe i svoje vjere njezine pjesme bojkotirati. Čuvajmo ponos i ne bacajmo bisere pred svinje ma kako te 'svinje' izgledale atraktivno i zavodnički. Ne zaboravimo da je zlo uvijek lijepo umotano i u zamamljivom pakiranju! A Sevi možemo samo poručiti: Sram te bilo i pročitaj Lk 7,37-50."


Eto, dakle, vrlo je lako razumjeti zašto je fra Mario istupio tako oštro i uopće nije teško ne složiti se s njime. Međutim, ovaj put želim upozoriti na nešto drugo. Severina je doista upala u grijeh, ali sada je vrlo ozbiljan trenutak da se – po drevnoj crkvenoj praksi mržnje na grijeh a ljubavi prema grješniku – duhovno zauzmemo za grješnicu koliko god možemo! Istina je (i također stara praksa) da javni grješnici trebaju javnu pokoru i javno okajavanje svojih grijeha. Ali ovaj je slučaj također izvrstan poticaj svim kršćanima da nakon osude javno pokažu i Isusov primjer praštanja, ako uslijedi javno kajanje. No, ovo želim istaknuti – mi za taj čin moramo moliti jer nam na srcu treba biti spasenje svake krštene duše. Poglavito one koja je zavedena!

Znam da, nakon fra Marijevih izraza "sotonska mašta", "ludosti i zle nakane", "sotonski scenarij"... – koji su potpuno na mjestu – možda ispadam smiješan. Ali me moje kršćanstvo i Isusov primjer potiču na zauzimanje za grješnike! Sjetimo se kako je On od kamenovanja spasio ženu uhvaćenu u preljubu!

Što hoću reći? Želim istaknuti dvije stvari. Prvo, Severina nije do kraja izgubljena. Naime, iz njezinih je izjava očito da još vjeruje - premda nije u stanju život uskladiti s vjerom! – i gaji određenu pobožnost prema Majci Božjoj. Drugo, što želim posebno naglasiti, jest većini potpuno nepoznata činjenica da su pjevači (a posebno pjevačice!) pravi pravcati ROBOVI svojih managera odnosno tzv. izdavačkih kuća s kojima su potpisali ugovore. A nakon toga većina estradnih izvođača više uopće ne odlučuje ni kad će jesti, ni što će obući, ni s kim će leći, ni hoće li uzeti drogu odnosno neki stimulans da izdrži na koncertu ili na turneji – sjetimo se kako je Jadranka Bastajić (Ivaniš) Yaya doživjela spontani pobačaj tijekom naporne turneje Jinxa(!!!)... itd... Isto je i s manekenkama... Sve je to mnogo puta opisano i objavljeno... ali ljudi ništa ne pamte...

Dobro je fra Mario uočio i manipulaciju pojmom KRALJICA. Pa tko je smislio da se naziv jednoga od famoznih izbora za "miss" zove upravo "kraljica"? Itd... Ima toga na estradi odnosno u tzv. zabavnoj kulturi jaaaakoo mnogo – ali većina kršćana nažalost svemu pristupa s "isključenim mozgom" odnosno "s mozgom na paši". Većina ponavlja upravo Sevine riječi: "Ja samo pjevam!" ili: "Ma ja se samo dobro zabavljam!" Bože moj, kako to stravično bezazleno zvuči! Zato oni koji proizvode to estradno smeće zadovoljno trljaju ruke zbog uspješnog trženja robe i ideologije (i još dadaju gas, gas...!) ter se konzumentima iza leđa s prezrivim osmijehom rugaju: "Kršćanski patuljci pojma nemaju!"

Zato stopostotno podržavam fra Marijev APEL da svaki vjernik koji DRŽI DO SEBE I SVOJE VJERE TREBA NJEZINE PJESME BOJKOTIRATI!!! Ali ne samo Severinine pjesme – nego SVE PJESME SVIH IZVOĐAČA koji šire antikršćanske i protunaravne poruke! A takvih je vrlo mnogo – nažalost i kod drugih deklariranih kršćana! Ali za takvo dosljedno i radikalno svjedočenje potrebno je naše vjernike ODGAJATI. A to je nažalost vrlo teško, gotovo nemoguće. Zato što je - fra Mario je to izvrsno istaknuo – "zlo uvijek lijepo umotano i u zamamljivom pakiranju"! Pa čuo sam vlastitim ušima kako cure već po izlasku iz crkve nakon mise ili u nekim drugim prigodama pjevuše: Nemoj se udavati... I kad me varaš, s tobom lipo mi je... Sve je lako kad si mlad - baš te briga s kim ćeš leći... Tek je 12 sati, zavedi me da ne bude nam dosadno...

Uvjeren sam ipak da je, unatoč strašnom teroru svih medija, takav poželjan odgoj moguć. Ali on mora početi odmah sada. Odgoj djeteta počinje prije nego se rodi! Kako je važno što majka u trudnoći jede i pije i puši li, tako je važno i koju glazbu sluša! Siguran sam da u katoličkim zajednicama, kao što je Frama i tolike druge, ima dovoljno zdravog "pšeničnog zrnja" za kvalitetan kruh budućnosti naše Crkve i hrvatskoga naroda!


- 00:01 - Komentari (47) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.