Don Blog

27.04.2008., nedjelja


U TUNELU USRED MRAKA... SVIJETLA NADE ZRAKA...!
Nedjeljno razmišljanje

Prosudba o biti suvremenog svijeta, ispod raznih medijskih maski i blještavih plašteva, mogla bi glasiti da je riječ o globalnom mnoštvu duhovne siročadi. Unatoč maštanjima o bajnom 21. stoljeću, suočeni smo s dramom Titanica u oluji na kojem orkestar ne svira skladbu "Bliže, o Bože moj" nego se u dimu i rock-buci jedva razaznaje "Simpathy for the Devil".

Znanstvenici, kojima ništa ne znači kršćanski nauk o posljedicama istočnoga grijeha, otkrivaju zloću čak i kod nerođene djece! Poznati ekonomski stručnjak upozorava na moć bankarske oligarhije, koja je odvojila novac od realiteta i usmjerila ga u ostvarivanje profita, a ne u razvojnu funkciju u smislu socijalizacije naroda, jer oligarhe ne zanima ničiji život doli njihov. "Radi se o privatizaciji svijeta... Manumonetarizam osvaja svijet po dužničkoj doktrini. Ako smo prihvatili život i rad na dug, onda smo izabrali poziciju podložnosti" (Slavko Kulić).

Slično je i papa Benedikt u vrijeme nedavnog pohoda SAD-u nekoliko puta izrazio razloge duboke zabrinutosti za stanje u svijetu. Upozorio je na brzo odumiranje obitelji kao temeljne sastavnice Crkve i društva, na povećanje broja rastava i nevjera, odnosno shvaćanje braka kao pukog ugovora o životu s drugom osobom.

"Istodobno vidimo znakove zabrinjavajućega srozavanja samih temelja društva: znakove otuđivanja, srdžbe i suprotstavljanja u brojnim našim suvremenicima; rastuće nasilje, slabljenje moralnoga osjećaja, bezobzirnost u društvenim odnosima i povećano zaboravljanje Boga", kao i odbacivanje kategorija ispravnog i pogrešnog, koje oslobađa put hladnom pragmatizmu koristoljublja, a čovjeka svodi na šahovsku figuru koju pokreću ideologije, upozorio je Papa te posebno zabrinjavajućim ocijenio svođenje važnog i osjetljivog područja spolnog odgoja na "menadžment rizika".

Zato je Sveti Otac, govoreći ne samo američkim katolicima nego i svim Kristovim učenicima "globalnog sela", posvijestio kako su "pozvani naviještati i utjeloviti poruku nade u svijet u kojemu često izgleda da sebičnost, pohlepa, nasilje i cinizam guše krhki rast milosti u srcu naroda".

Stoga, poručio je Papa, treba se oduprijeti težnji da se vjeru smatra privatnim činom. Tek onda kada vjera prožima svaki aspekt života, kršćani doista postaju otvoreni preobražavajućoj snazi evanđelja. Jer Krist je svim vjernima zajamčio: "Neću vas ostaviti siročad" (v. Iv 14,15-21). Svojim je učenicima obećao svoga Duha koji će uvijek biti s njima da im neprestano drži otvorene oči vjere i da im omogućuje istinski život.

Zato kršćani, čak i kad su sirotinja, nipošto nisu siročad jer imaju ispuniti zadaću koju im je Krist dao: u nadi protiv svake nade ljudima neprestano svjedočiti evanđeosku radost i dozivati u svijest krajnji smisao vremenitog postojanja jer "bez Boga naši su životi prazni". A Isus je jednom istaknuo da je došao zato da imamo život u izobilju. Ali nije mislio na "bolji život svima" (pred punim jaslama), nego na bogatstvo milosti, duha, vjere, nade i ljubavi!


- 00:54 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.