Don Blog

20.04.2008., nedjelja


PUTOKAZI ISTINE I ŽIVOTA

Nedjeljno razmišljanje

Posljednje svjetsko plivačko prvenstvo, na kojem su Hrvati osvojili dva zlatna odličja i postavili nove svjetske rekorde, mislećem je čovjeku a posebno vjerniku odčitalo dvostruku lekciju. Prvo: samo se "krvavim" radom dolazi do uspjeha i vrhunskog rezultata, a drugo: sve zemaljsko jest – kratkotrajno, privremeno i prolazno. Čak i najveći svjetski uspjesi i rekordi samo su mjehurić od sapunice. Njihov sjaj nestaje čim se pojave novi.

Na takvu je realnost života Isus pripremao svoje učenike nakon svojega uskrsnuća. On želi umanjiti njihovu žalost zbog njegova odlaska i zbunjenost zbog nepoznavanja njegova cilja. Kaže im: "Idem pripraviti vam mjesto" (v. Iv 14,1-12). Time Gospodin ističe istinu, koju je apostol Pavao poslije sažeo u snažnu misao: "Domovina je naša na nebesima!" Dakle, ovdje smo samo u prolazu, na hodočašću. Stoga je šteta i grijeh trošiti dragocjeno vrijeme na kojekakve gluposti.

To također znači nema nikakva smisla tzv. bolji život (što je omiljena floskula svih političara i sindikalaca) ako se nema u vidu konačni cilj – vječni život! Isus želi da mi i u vječnosti budemo gdje je On. A kako ćemo to postići? Samo ako već ovdje, na zemlji budemo na Isusovoj frekvenciji, tj. online u njegovoj "mreži".

Ali i danas ima među vjernicima onih koji glede Isusa Krista izražavaju određene sumnje upravo kao Toma. Ima kršćana koji olako prihvaćaju razne "znanstvene dokaze" da ne znamo kamo je Isus otišao i da ne možemo ni put do Njega znati. U toj zbunjenosti mnogi ne vide kako je zapravo na sceni programirano tjeranje čovjeka u zaborav vječnoga i duhovnoga.

Mediji bez predaha ljude potiču na guranje glave u pijesak zabave, traženja tjelesne ugode i virtualnog "boljeg života". Koristeći zgodnu sintagmu pape Benedikta, možemo reći da organizirana "ideologija prosjeka" pretvara čovjeka u duhovnog bogalja i prosjaka. Otud tolika zla i zavođenja, posebno djece i mladih...

A druga strana toga moćnog lobija, ona znanstvena, ulaže golema sredstva u želji da otkrije tzv. "Božju česticu", tj. tajnu stvaranja i svemira. No Isus nam na jednostavan način otkriva Boga: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca". Nažalost, kako je onda nekim Isusovim slušateljima bilo sablažnjivo da "običan" čovjek može biti Bog, tako je i danas nekima sablažnjiva istina da je Crkva božanska ustanova - samo zato što vide samo njezin grješni element. Zato neki, čak i među katolicima, smatraju da se Crkva ne treba "petljati" u neka područja života, da Papa nije nikakav auktoritet, da...

Na tom tragu je i inicijativa pod kodnim nazivom "Bog DA, Crkva NE!" A tu su i planovi kakve je imao npr. Napoleon, rekavši da će uništiti Crkvu. Na to mu je jedan kardinal odgovorio: "To nismo uspjeli čak ni mi sami učiniti!" Zato papa Benedikt ističe da svi paradoksi vezani uz Crkvu pokazuju nešto veoma važno.

"U Katoličkoj crkvi doista nikad nije manjkalo ljudskih slabosti. Ali da se ona unatoč tome održala, iako jecajući i stenjući, da ipak još postoji, da daje velike mučenike i velike vjernike, ljude koji joj stavljaju na raspolaganje svoje živote, kao misionari, medicinske sestre, odgojiteljice, to doista pokazuje da netko drugi upravlja njome, da je netko drugi održava na životu."

Zato je i suvremeno zamagljivanje i iskrivljavanje Kristova lica, doslovce, skrivanje Božjega lica i nagrđivanje Božje slike u čovjeku. Ali posljedica toga je upropaštavanje čovjeka, pa i kad je pokriveno plaštem svjetskih rekorda ili znanstvenog uma.

Isus se nazvao Putem, Istinom i Životom. Poistovjetio se s Ocem kako bi svoje učenike pripravio da mognu prihvatiti istinu da Boga možemo u punini spoznati jedino u Kristu. Ali, time je Isus i nama pokazao cilj i otvorio nam put. Štoviše, time je svojim učenicima dao zadaću – biti Njegov putokaz!

A kako će kršćani biti onima koji to nisu putokaz do Istine i Života? Samo živom vjerom u Isusa Krista plodnom djelima ljubavi za bližnjega! Dakle, uvijek vrijedi poticajno upozorenje nadbiskupa Camare: Pazite, kršćani, vi ste jedino evanđelje koje će neki pročitati!


- 22:51 - Komentari (60) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.