Don Blog

27.02.2008., srijeda


KRISTOV MIR I MIR SVIJETA NISU ISTI

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (17)


ŠESTA RIJEČ:
"Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati."
"Svršeno je."


(nastavak)

Do sada smo govorili o miru koji je Krist donio na svijet. Sada ćemo promatrati poteškoće koje treba svladati. Krist je Knez mira. Tko se mača laća, od mača i pogiba; kraljevstvo koje je u sebi razdijeljeno, raspada se, a pozdrav uskrsnuća zove se PAX.

Kako se to može složiti s riječima Kristovim: "Nemojte misliti da sam došao donijeti mir na zemlju. Nisam došao donijeti mir, nego mač." "Nemojte misliti da sam došao donijeti slogu, ne, nego razdor. Od sada će od petero u kući troje biti protiv dvoje i dvoje protiv jednoga. Otac će ustati na sina, a sin na oca, majka protiv kćeri, a kći protiv majke; svekrva protiv snahe, a snaha protiv punice. Tko nema mača neka proda haljinu i kupi mač".

Razjašnjenje tih prirodnih suprotnosti nalazimo u riječima koje je Krist u noći Posljednje večere uputio svojim apostolima; tu je ukazao na razliku između dvije vrsti mira. "Mir vam svoj dajem, ali ne dajem kao što ga svijet daje. Ovo sam vam rekao da imate u meni mir. U svijetu bit ćete žalosni. Ali imajte povjerenja, jer ja sam nadvladao svijet." Njegov mir i mir svijeta nisu jedan te isti mir.

Te nam riječi jasno otkrivaju da nam naš Gospodin nudi takav mir i utjehu kakve nam samo On može dati, mir koji proizlazi iz dobro uređene savjesti, iz pravednosti, iz ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Blaženi mirotvorci, koji naviještaju i šire mir, jer će se zvati djecom Božjom. Svak će od njih vidjeti božanski znak, koji ih čini sličnima Bogu.

Ali sve njih, koji ljube mir, koji slijede Njegove stope i svakim danom uzimaju svoj križ na sebe, koji ljube više Njega negoli svijet, koji su se svega odrekli da bi Njemu pripadali, koji se uzdaju u Providnost, koji djetinjski vjeruju i Krista ljube, i stoga čeznu za unutarnjim mirom svoje savjesti, koji može dati samo Bog - svijet će, iz svih tih razloga, mrziti.

(nastavak slijedi)


- 16:35 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.