Don Blog

24.02.2008., nedjelja


MOŽE LI JEDAN VJERNIK OBRATITI MILIJARDU?

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (15)


PETA RIJEČ:
"Blaženi koji gladuju i žeđaju za pravdom, jer će se nasititi."
"Žedan sam."


(nastavak)

Uzmimo da na cijelom svijetu živi samo jedan čovjek koji vjeruje u Crkvu, koji prima sv. Pričest, koji priznaje primat Petrov i prisustvuje sv. Misama. Uzmimo, nadalje, da će taj revni vjernik prve godine obratiti jednog bezvjerca Kristu i Njegovoj Crkvi. Kad bi svatko od njih dvoje sljedeće godine obratio opet po jednog bezvjerca, bili bi u drugoj godini već četvero.

U narednoj godini svako od njih četvero privelo bi opet po jednog bezvjerca Kristu. To bi na kraju treće godine bilo već osam konvertita. Ali nakon 30 godina klečala bi već po crkvama 1 milijarda 73 milijuna sedamsto četrdeset tisuća osamsto četrdeset i dva na pričesnim klupama i jeli Kruh života.

To je strašna opomena, koja nam pokazuje kako smo teško zatajili u izvršivanju svoje dužnosti i širenju ljubavi i znanja o Kristu medu ljudima. Zaboravljamo li da žeđa za pravdom spašava i našu vlastitu dušu? Nismo li čuli riječi Sv. Jakova, da će svatko tko i jednoga grješnika svrati s krivog puta, spasiti svoju dušu od smrti i dati zadovoljštinu za mnoge grijehe?

Zar nikada ne mislimo na to da će hladni gorjeti, a mlaki žariti kao baklje u noći, da nebesko kraljevstvo trpi silu i da se samo silom osvaja? Ako je tome tako, onda razumijemo zašto je Gospodin povikao: "Žedan sam!" No unatoč tome, mi mu pružamo ocat i žuč ravnodušnosti.

Zato prestanimo s polovičnošću! Srca gore! Svijet zahtijeva svjetlo. Zar ćete vi svoje svjetlo staviti pod stol? Zemlja zahtijeva začina, zar ćete vi soli oduzeti okus? Pogledajte ateiste, koji žeđaju za mirom a da to i ne slute. Gledajte mnoge ljude, koji si ne postavljaju višeg cilja u životu negoli životinje, čiji se život sastoji od jela i pila, spavanja i plijena.

Sjetite se svih onih koji mrze dobro samo zbog svoje vlastite zloće. Oni nose u sebi čežnju za Bogom, ali skrivenu pod pepelom svoga života. Žive u strahu da kad bi Ga imali, ne bi pored Njega smjeli ništa posjedovati.

Mi ćemo se u prvom redu moliti za one koji mrze vjeru i Boga. Oni čeznu za nečim što im svijet ne može dati. Znali to ili ne, oni gladuju i žedaju za Božjom pravdom. Ne smijemo ih mrziti, naprotiv, trebamo pobuditi u sebi prema njima milosrđe, jer oni propuštaju tako mnogo.

Naše milosrđe prema njima moralo bi ići tako daleko da nas potakne te sve poduzmemo kako bismo ih spasili od propasti. To je naša kršćanska dužnost, jer mi ne spašavamo svoju dušu samu, nego samo zajedno s ostalima.

Na sudnjem danu pitat će nas: Gdje su tvoja djeca? Ako budemo tada mogli pokazati na one koje smo spasili, ako budemo mogli pokazati i samo jednog bezvjerca kojeg smo učinili praktičnim katolikom, koji prima sv. Pričest, bit ćemo, mi koji gladujemo i žedamo, nasićeni iz Božjih izvora.

(u nastavku: ŠESTA RIJEČ – slijedi u utorak)


- 00:04 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.