Don Blog

23.02.2008., subota


OBRAĆENJE DUŠA I OHOLA PROPAGANDA

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (14)


PETA RIJEČ:
"Blaženi koji gladuju i žeđaju za pravdom, jer će se nasititi."
"Žedan sam."


(nastavak)

Želja za obraćenjem duša ne može se usporediti s oholom propagandom - radi se o težnji za savršenstvom. Apostol želi ljude privesti Bogu iz posve drugih razloga nego što bi npr. neki trgovac želio povećati svoju prođu.

Trgovac se služi reklamom da bi povećao svoj dobitak. Krist privlači ljude da bi uvećao njihovu sreću. On hoće duše privesti Bogu kao što hoće da sunce sjaji, da cvijeće cvate i da janjići postaju ovce - jer to služi njihovom usavršavanju i zato njihovoj sreći.

Olovka, koja je napravljena za pisanje, ne smije služiti za kopanje. Ptica, stvorena za letenje, ne smije zamijeniti svoje mjesto s krtom. Duši, određenoj za puninu života, ne smiju se podrezati krila, jer ona se ne smije ugušiti u mržnji i polovičnim istinama i okaljati svoju ljepotu. Ona mora postati savršenom, sjediniti se sa životom i istinom, s ljubavi i ljepotom Božjom.

Krist je apostol, jer On ljubi savršenost, cjelovitost, potpunost, sreću, jednom riječju: Boga. Zato je Njegova želja da svatko postane sličan Bogu i usmjeren prema Bogu.

Ni jedna cijena nije previsoka da se postigne taj cilj, kako kaže sv. Pavao: "Što će nas odijeliti od ljubavi Kristove? Žalost ili nesreća, glad ili golotinja, opasnost ili progonstvo ili mač? Ovako je pisano: poradi Tebe ubijaju nas svakoga dana, kao ovcu vode nas na klanje. Ali u svemu tome pobjeđujemo za volju Njemu, koji nas je ljubio. Znadem da nas ni smrt ni život, ni anđeli ni gospodstva ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni noć ni visina ni dubina, ni ikoje stvorenje ne bi moglo odijeliti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, našemu Gospodinu."

Nije li upravo taj manjak naše revnosti za Božje stvari kriv što danas na licu naše zemlje ima toliko mržnje i neprijateljstva, ljubomore i rata?

(nastavak slijedi sutra –
zbog sličnosti teme nedjeljno razmišljanje slijedi u ponedjeljak)



- 00:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.