Don Blog

06.01.2008., nedjelja


KOJU ZVIJEZDU SLIJEDITI?
BOGOJAVLJENJE – SV. TRI KRALJA
Nedjeljno razmišljanje


Bogojavljenje je blagdan sveopćeg poslanja Crkve. Dolazak magâ (Mudracâ) u Jeruzalem znak je okupljanja svih rasa i naroda oko Krista u jedan te isti narod, Božji narod, ističe se u Misalu za narod. Matejev evanđeoski izvještaj o Mudracima koji idući za zvijezdom dolaze najprije u Jeruzalem pa potom do cilja svojega putovanja, u Betlehem na poklon Novorođenom Kralju, vrlo je zanimljiv, znakovit i dramatičan – gotovo kao u trileru gdje glavni junak za dlaku izbjegne smrtnu opasnost.

Ali za nas su najvažnije njegove poruke. Ima ih nekoliko, a prva je da sve važno i bitno u životu moramo tražiti novim – duhovnim – očima. Jer ni tjelesne oči, ni golemo znanje, ni najveće bogatstvo i sl. ne mogu nas dovesti do bitnoga, do vječnoga - ako dakle ne stavimo "duhovne naočale". Na to nas potiče ono što se dogodilo vjerskim poglavarima izraelskog naroda. Oni su najbolje od svih znali da je Mesija–Spasitelj obećan, znali su točno gdje se ima roditi i koji prorok o tome govori... ali - nisu ga pošli tražiti, iako nije bio daleko. A stranci su ga tražili – i, k tome, došli su izdaleka! I našli su ga!

Premda jedna šaljiva dosjetka iz nedavne prošlosti kaže da su Tri Kralja bili prvi komunisti – jer su išli za zvijezdom, a došli u štalu! - nama, kao članovima kršćanskog naroda "od stoljeća sedmog", i kao dijelu mnoštva od gotovo 90% katolika u državi, to je ozbiljna poruka da se ne smijemo "uljuljati" u svoju vjerničku sigurnost. Jer Gospodina treba stalno tražiti, tj. za Isusom treba stalno ići, u zgodno i nezgodno vrijeme.

I ne samo to, kršćanska je zadaća i poslanje - svjedočiti drugima da smo našli Spasitelja. Upravo kao što je apostol Andrija, nakon druženja s Isusom, došao kući i rekao bratu Šimunu (Petru): Našli smo Mesiju!
To nam posvješćuje i apostol Pavao u drugom misnom čitanju današnje svetkovine (pismu Efežanima). Naglašava da je Krist došao objaviti Božju ljubav svim ljudima. A Duh Sveti nam prosvjetljuje um i srce te pomaže da sve bolje razumijemo tu poruku i dublje u nju uranjamo. Ali ne samo to – naša je zadaća da tu poruku, Radosnu vijest, i riječima širimo i životom svjedočimo.

Premda su naše zadaće na početku 21. st. iste kao i u Prvoj Crkvi, ipak je posebna važnost kršćanskog svjedočenja danas, jer živimo u bitno drukčijim, globaliziranim društvenim okolnostima. Danas je oko nas mnogo izazova i ponuda, vjernici su trajno izloženi medijskom zbunjivanju tzv. novim otkrićima koja navodno reinterpretiraju evanđelja, itd. Svjedoci smo kako evanđeoska globalizacija i globalizacija New-agea idu usporedno.

No, u današnjem 1. čitanju, prorok Izaija kaže da "zemlju tmina pokriva i mrklina narode" (Iz 60,1). Eto, s tim bi se složili čak i današnji političari koji ni u što ne vjeruju – rekli bi da smo u opasnosti od terorizma! Ali Riječ Božja ne govori o tome – prorokove riječi imaju duhovno značenje. Možemo ga prepoznati i u našoj civilizaciji (dakle nakon gotovo 2700 god.): to je duhovni mrak na svim područjima života, posebno u kulturi, a poglavito u tzv. kulturi slobodnog vremena odnosno zabavnoj kulturi (dovoljno je zaviriti u program televizija kao što su MTV, VIVA i sl., malko analizirati poruke pop-rock pjesama, filmova...).

Slikovito rečeno, u skladu sa znakovima iz današnjeg evanđelja, mnoštvo tzv. zvijezda – idolâ estrade, filma, sporta... što su razni protagonisti tzv. kulture smrti (o kojoj je često govorio papa Ivan Pavao Drugi) – nameću se kao zvijezde vodilje mladima. I mase mladih doista idu za njima. Ali kamo ih vode te zvijezde crnog sjaja? U smrt - od fiksanja, ili skokom s nekog visokog tornja, ili u moralnu propast... Svakako – u potpunu nesposobnost za život zdravog člana društvene zajednice.

No znamo da i mnogi stariji prakticiraju uređenje života po zvijezdama. To je fenomen masovno raširene astrologije – manija horoskopâ, po kojima se ravnaju ljudi na estradi, pa čak i neki u politici. Poznato je da su istim putem išli i mnogi veliki političari u (ne tako davnoj) prošlosti, pa i mnogi drugi protagonisti velikih zabluda u povijesti ravnali su se svakodnevno po horoskopu (Napoleon, Churchill, Hitler...)! Rezultat je svih tih "orijentacija" prema zvijezdama, da nikad ljude ne dovedu k Bogu, k Isusu Kristu spasitelju!

Kako sve te pojave razumjeti? Kako protumačiti i ovaj aktualni, gotovo bi se moglo reći medijski terorizam, koji se svom žestinom okomio na kardinala Bozanića nakon propovijedi na Božić (i zašto su medijski oponašatelji Ali Agce ispalili mnogo više municije nego on na Trgu Sv. Petra)? Odgovor na sva slična pitanja i sve dvojbe dao je već davno papa IPD u sjajnoj knjizi PRIJEĆI PRAG NADE. Papa tumači da s procesom širenja evanđelja u svijetu paralelno ide i antievangelizacija, "koja raspolaže sredstvima i programima i žestoko se opire Evanđelju i evangelizaciji". Je li to ateizam?

Papa ističe da je, doslovce, "borba za dušu suvremenoga svijeta najžešća" u svijetu znanosti, kulture i medija! Međutim, Božja riječ po proroku Izaiji (usp. 60,12) upozorava da će propast zadesiti narod i kraljevstvo koje ne bude htjelo služiti Gospodinu te ističe da će se takvi bezbožni narodi sasvim zatrti.

Blagdan Bogojavljenja potvrđuje nam da Bog svima želi svjetlost i dobro, kao što je naviješteno u Starom zavjetu: "Objavio je Gospodin spasenje svoje, pred narodima je otkrio istinu svoju." Papa Sv. Lav Veliki tumači da smo ostvarenje toga "spoznali kad je zvijezda potakla trojicu Mudraca u njihovu dalekom kraju i dovela ih da upoznaju i da se poklone Kralju neba i zemlje". No papa ističe da "posrednička služba zvijezde vodilje potiče nas da se ugledamo u njezinu ulogu i da, koliko više možemo, služimo ovoj milosti koja sve pozivlje Kristu".

Kako to postići? Moramo, ističe papa Lav, svi jedni drugima pomoći tako da u Božjem kraljevstvu, u koje se dolazi pravom vjerom i dobrim djelima, svijetlimo kao djeca svjetlosti. Koju ćemo dakle "zvijezdu" slijediti na nebu današnjega globalnog tržišta raznih ideologija?

Mnoge "zvijezde" oko nas zavodnički svjetlucaju i predstavljaju se kao bezazleni znakovi tzv. brandova, vješto skrivajući svoje ideološke noge. To su i stara crvena zvijezda, i nova žuta na EU-zastavi, i Eurosportova, i Heinekenova, i Mercedesova, i... – sve simboli boga Tržišta, Mamona, oličenog u novopoganskoj "ispovijesti vjere": IN GOD WE TRUST, s novčanice od jednog dolara, simbolu svjetske moći – novom globalnom božanstvu.

Na koji "svjetionik" ćemo se osloniti u suvremenim idejnim globalnim maglama? Kakav "kompas" ćemo uzeti kao orijentir? Papa Ivan Pavao Drugi u Mariji Bistrici istaknuo nam je Bl. Alojzija Stepinca kao orijentir! Jesmo li to zaboravili?

Jer presudno je za kojom "zvijezdom" idemo kroz život. O tome ovisi uspješnost našega dolaska vječnom cilju. Ako se oslonimo na evanđeosku svjetlost – ne možemo zalutati! Štoviše, ako se prepustimo vodstvu svjetlosti Isusove Radosne vijesti, za njom možemo hodati i zatvorenih očiju pa ćemo stići do cilja. Sada bih mogao reći: Amen!, ali korisno je dodati upozorenje nadbiskupa Camare:
Pazite, kršćani, vi ste jedino evanđelje koje će neki pročitati!em>

SVOJ KRŠĆANSKOJ BRAĆI KOJA BOŽIĆ SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU IZRAŽAVAM ISKRENE ČESTITKE!


- 14:54 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.