Don Blog

15.12.2007., subota


ŠTO ZAPRAVO HOĆE TI MASONI?!

U prilogu Večernjeg lista OBZOR, u subotu 8. prosinca (na blagdan Bezgrješnog začeća BDM) Jure Ilić (navodi se: piše i snimio, a o toj temi najčešće piše samo on) objavio je veliki prilog na dvije stranice pod naslovom MASONI IZ CIJELE EUROPE U ZAGREBU. To je, najprije, kratka vijest o okupljanju slobodnih zidara u Zagrebu početkom prosinca (na proslavi 230 godina osnivanja prve lože u Glini, 15 godina utemeljenja lože Illyria te 10 godina stvaranja Velike lože Hrvatske, na kojoj su im bila i izaslanstva iz 15-ak država svijeta) te prepričan razgovor s novim velikim meštrom VLH mr. Draganom Kukavicom.

Osim što je najavio (nakon loža u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu) osnivanje loža u Splitu i Osijeku, mr. Kukavica (inače kemijski biznismen i čelnik Hrvatsko-američkog društva) je u razgovoru iznio i više zanimljivosti, od kojih vrijedi osvrnuti se barem na neke.

Preskočit ću standardne njihove floskule kojima se uvijek predstavljaju kao "legalno društvo koje radi za opće dobro". Zanimljivije su novinarove naizgled naivne tvrdnje da se promijenio odnos medija i javnosti prema tome događaju (susretu u Zagrebu), jer se nisu javili "ni zakleti protivnici masona niti su najupućeniji mediji išta objavili o događaju". Kako je "novinar" Jure Ilić vrlo lako došao do gospodina Kukavice, "nakon tek nekoliko telefonskih poziva" – što nekome ne bi uspjelo ni nakon stotinu – to je druga priča. I zašto ni on nije prethodno ništa objavio, nego tek post festum?

Dakle, već na samom početku čista nelogičnost (što je ljepši izraz za laž), jer mediji ne mogu izvijestiti o nečemu što se održava u tajnosti i o čemu javnost nema pojma – kao da je to npr. koncert 50 Centa – kad sami sudionici tako žele odnosno već unaprijed odrede da se o događaju piše naknadno. To više što ne žele otkriti ni lokaciju na kojoj im se nalazi hram "jer ne žele imati problema sa znatiželjnicima", kaže Kukavica.

Isto je i s Kukavičinom tvrdnjom da se u posljednjih 15-ak godina "promijenila percepcija slobodnog zidarstva" pa je danas ljudima "normalno da se za nekoga kaže da je slobodni zidar". Demantiraju ga i izjave poznatih Dalmatinaca o tome, koji su odreda izjavili da ne žele biti masoni (Slobodna Dalmacija, 11.12.2007.). Tako Duško Kalogjera, ekonomist, kaže da mu je tata govorio: "Sine, što god je tajno, a nije javno, nemoj ulaziti u to", pa se on toga i danas drži.

Zatim, slabo drži vodu i izjava velikog meštra kako "legenda kaže (obratite pozornost na izraz LEGENDA – m.op.) da je osobno predsjednik Tuđman dao zeleno svjetlo za formiranje Velike lože Hrvatske". A sam je dr. Ivan Mužić – veliki poznavatelj fenomena masonerije i autor nekoliko djela o tome – svojedobno izjavio da je dr. Tuđman bio šokiran kad mu je otkrio kojim je masonskim spletkama i ljudima okružen, nakon čega Predsjednik, kažu dobro upućeni, nije mogao dvije noći spavati.

Sada dr. Mužić izjavljuje (u istom broju Slobodne Dalmacije, u prilogu s naslovom: MASONSKA LOŽA TRAŽI NOVE ČLANOVE PO SPLITU) da bi u Splitu i Dalmaciji javnost "masone trebala dočekati s dobrodošlicom" te da je strah ljudi od tog udruženja neopravdan. Dakle, ili je dr. Mužić obmanuo javnost prijašnjim otkrićima, ili je zaboravio što je objavio u svojim knjigama.

Osim toga, kako on – kao deklarirani katolik – to može povezati s izjavom don Josipa Mužića? On je, odgovarajući na pitanje u glasilu zajednice MI-Solin: "Tko su masoni i koliko je njihov utjecaj – pozitivni ili negativni – na Katoličku crkvu u nas i u svijetu?", rekao da je Crkva često ukazivala na masonske zablude i osuđivala slobodno zidarstvo jer povijest obilno potvrđuje da ta organizacija radi protiv Crkve!

Na kraju odgovora na postavljeno pitanje dr. don Josip Mužić (inače sin dr. Ivana Mužića) kaže: "Utjecaj masonerije na Katoličku crkvu danas mnogi podcjenjuju, a mnogi precjenjuju, ali to je zbog tajnosti njihova djelovanja teško procijeniti. Očito je da njezin utjecaj u društvu progresivno raste od njezinoga postanka i da se to odražava negativno i na samu Crkvu." Više o tome može se sažeto naći i u knjizi VJERA U PITANJIMA (izdavač Verbum, na str. 211-217).

Zatim, mr. Kukavica i hvalisavo i naizgled vrlo bezazleno kaže da su među članovima njihove lože "pripadnici različitih staleža, svih vjerskih opredjeljenja i skupina", a među njima su samo dvije zabranjene teme: POLITIKA i VJERA! Nevjerojatno naivan, ali i proziran pokušaj prodaje magle – naravno samo onima koji nisu "promijenili percepciju slobodnog zidarstva".

Zašto? Zato što mr. Kukavica, nakon što se pohvalio da su njihovi članovi pripadnici svih profesija (jedino nije spomenuo svećenike, premda je prije rekao da su u loži zastupljene sve vjerske skupine!), sam kaže: "Ako pitate za političare, odgovorit ću vam ovako: naši bi se političari iznenadili kad bi znali s koliko su se slobodnih zidara rukovali na svim razinama u svijetu."

Eto dakle još jedne potvrde iz prve ruke da je masonerija isključivo "etički orijentirana zajednica ljudi, a bavi se uz ostalo (eh, tu se ne tumači što je to sve – m.op.), i poboljšanjem morala i etike te humanitarnim radom"! A politika je, je li, upravo to u svojoj biti – što, je li, ne treba nikome tumačiti, bez obzira na "percepciju"... No snažna potvrda za to je i činjenica da je mr. Kukavica, kako ponosno ističe, nedavno primljen i kod vojvode od Kenta, koji je počasni veliki majstor svih zidara na svijetu!!!

A iz toga je lakše razumjeti i ulogu Engleske u svjetskoj politici. Od Bleiburga do Domovinskog rata. Bez obzira na njezinu "percepciju u posljednjih petnaestak godina"... I bez obzira na "humanitarni rad" vojvode od Kenta... Pa i bez "otkrića" mr. Kukavice i Jure Ilića...


- 09:06 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.