Don Blog

28.09.2007., petak


BIBLIJA O HAAGU: "BEZBOŽNO SUDIŠTE NEVOLJE STVARA POD IZLIKOM ZAKONA"
Hrvatska je ponovno u šoku! Svi su iznenađeni i u nevjerici suznih očiju prate strašne vijesti: HAAG OPROSTIO ZLOČINCIMA! Političari smrknutih faca daju izjave koje ne znače ništa. Analitičari se loptaju šupljom frezeologijom od koje nema nikakve koristi...

Ma znate što – ljut sam i zlo mi je od te glupe hrvatske naivnosti! Sada se narod iznova čudi – slikovito rečeno - što sunce izlazi na istoku, što u ponoć ono nije točno iznad naših glava... svi se pitaju zašto su mokri a kiša pada... Ma ljudi moji, je li to moguće? Pa iznenađenja nije smjelo biti čak i da nije Hartmannica objavila dijelove svoje knjige "Mir i kazna" i rekla Hrvatima (ono što smo znali!) – da je Haaški sud POLITIČKI SUD!

A sada se zapravo vidi da je to bilo koordinirano, tj. knjiga je najavljena namjerno uoči Haaške presude koljačima Vukovara, da psihološki potres u Hrvatskoj bude manji. Jer samo naivna budala može pomisliti da je bivša glasnogovornica haaške tužiteljice postala najednom prijateljica Hrvatske! Iz te bare ne može ni jedna žaba pobjeći kad joj padne na pamet! Naivni i politički nepismeni hrvatski narod misli da je (svjetska) politika isto što i – župni karitas!

Stoga je potpuno u pravu Milan Ivkošić kad u VL-u piše da je - nakon svjedočenja londonskog povjesničara Atille Hoarea, koji je bio u haaškom tužiteljskom timu, o tome kako je Carla del Ponte spriječila podizanje optužnice protiv Kadijevića, Adžića i drugih srpskih ratnih zločinaca, nakon optužbi Geoffreya Nicea i svjetskih medija o pogodbi haaškog tužiteljstva i Beograda prema kojoj su zatajeni neki važni dokumenti, te nakon knjige "Mir i kazna" Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Tužiteljstva, u kojoj dokazuje kako velike sile - SAD, Britanija i Francuske - preko Haaškog suda ostvaruju svoje interese - ta presuda "vukovarskoj trojki" samo logičan nastavak toga niza i dokaz političkog krojenja pravde koje okrutnost zločina i veličinu žrtve određuje upravo prema tim interesima.

Na koncu, zar onome tko ima imalo "soli u glavi" već haaška definicija Domovinskog rata i hrvatske države, koja je po njihovoj famoznoj sintagmi navodno stvorena na temeljima "udruženoga zločinačkog poduhvata", nije bila dovoljno jasan pokazatelj da ne možemo očekivati da na "haaškoj vrbi" rodi "hrvatsko grožđe"!

Ali, što je? Stari problem i stara boljka – Hrvati ne čitaju, Hrvati ništa ne čitaju! Posebno je tregično što kršćani-katolici premalo čitaju Bibliju. Jer ona spominje bezbožno sudište što nevolje stvara pod izlikom zakona! Ali to ne mogu znati oni koji samo bulje u tv, a tamo nisu najvažnije informacije, niti slika potiče na razmišljanje, nego se samo troši dragocjeno vrijeme na mlaćenje prazne slame i raspaljivanje strasti...! Osim toga mnogi sporo pamte i brzo zaboravljaju! Pamti se samo do iza večernjeg tv-dnevnika!

Da nije tako, mnogi bi se sjetili koliko je medijske pljuvačke pretrpio vojni biskup Jezerinac kad je – prvi u Hrvatskoj – javno rekao ono što danas svi otvoreno govore. Da nije tako, mnogi bi pamtili što je u jednom intervjuu, već 3. veljače 2003. – dakle prije više od četiri i pol godine! – rekao povjesničar dr. Josip Jurčević. Čitajte:

NOVINAR: Što će institut Haaškog tribunala u konačnici značiti za sud povijesti, za udžbenike o nastajanju Republike Hrvatske? Jedan Finkielkraut (francuski filozof židovskog podrijetla; m.op.) piše kako taj sud ne čini nikakvu razliku između agresora i žrtve, dok nas vlast danomice uvjerava kako moramo pristati na izručenje svih optuženih, pa makar primjerice optužnica protiv generala Gotovine zapravo izravno optužuje Domovinski rat kao etničko čišćenje, a ne oslobađanje domovine...?

DR. JURČEVIĆ: Kad se Haaški tribunal promatra s načelnog povijesnog i pravnog motrišta, onda je nedvojbeno kako se radi o političkom sudu, koji svojim postupanjem jasno zastupa interese određenih međunarodnih krugova. Stoga ne začuđuje što Finkielkraut i niz uglednih intelektualaca u svijetu i Hrvatskoj takav sud smatraju suprotnošću demokratskim civilizacijskim, a naročito europskim standardima.

Na taj način Haaški tribunal, među ostalim, nastoji nametnuti i svoju povijesnu vrijednosnu prosudbu, koju ne zanima što se zaista događalo. U europskoj i hrvatskoj povijesti bilo je više takvih pokušaja, ali nisu ostavljali dubljeg traga. Ako takva motrišta ipak zažive u hrvatskim udžbenicima, to će biti znak da se potpuno istopila suverenost hrvatske države koja je s velikim žrtvama obranjena od srbijanske oružane agresije.

NOVINAR: Nije li nelogično da se iz Bruxellesa suradnja s Haaškim sudom postavlja kao politički preduvjet integraciji Hrvatske s Europskom unijom. Vlast onda u trenucima nemoći čak i sama priznaje da to čini zbog "viših ciljeva" integracije s Europom, a ne u ime ideja humaniteta, pravne države i kažnjavanja ratnih zločina?

DR. JURČEVIĆ: Hrvatska je zemljopisno i po nizu povijesno identitetskih sastavnica dio europskog kontinenta. Za ravnopravan ulazak u Europsku uniju, koja je i sama tek na početku integracije, državni i društveni ustroj te gospodarska razvijenost Republike Hrvatske moraju biti na razini koju približno imaju sadašnje članice Unije. To je stvarno osnovni uvjet koji bi, ako se zaista želi ući u integracijski proces, trebao biti strateški zadatak upravljačkih struktura u Hrvatskoj.

Dokle god, međutim, hrvatske vlasti surađuju s Haaškim tribunalom, praktično priznaju krnju suverenost Republike Hrvatske, odnosno vlastitu nesposobnost za samostalno upravljanje državom, što istovremeno znači i neprilagođenost Europskoj uniji...
(Tko želi cjelovit intervju može ga naći na www.slobodnadalmacija.hr – najavljen je na naslovnoj stranici broja od 3. veljače 2003.).

Eto – to je to, kako se pučki kaže. Ili latinski: Sapienti sat! A tko se pak i dalje čudi što kanalizacijom ne teče pitka voda, neka požuri i - kupi dionice NATO-a!


- 16:49 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.