Don Blog

12.08.2007., nedjelja


TKO ŽELI BITI BIBLIJUNAŠ?
NEDJELJNO RAZMIŠLJANJE

Premda će se svi lako složiti s tvrdnjom da se u bogatstvu ljudsko srce stvrdne brže nego jaje u kipućoj vodi (Börne), ipak će poznatu Ciceronovu misao da je najveće i najsigurnije bogatstvo biti zadovoljan onim što se ima, danas mnogi ismijati. Zato što živimo u mentalitetu koji smatra da se zlo, koje izlazi iz neopreznosti, nebudnosti i nerazborita upravljanja dobrima, može dogoditi samo drugome.

Zbog toga se i kršćanima dogodi da posljedice pohlepe (koju se kod drugih redovito osuđuje) u nekom trenutku postaju prihvatljive i poželjne kao morsko osvježenje u ljetnoj sparini. Stoga je svakom čovjeku radi njegova duhovnog dobra i duševnog zdravlja potrebna uravnoteženost među životnim krajnostima odnosno duhovnim i materijalnim potrebama. Vjerniku je uz to, radi uvjerljivosti njegova svjedočenja među drukčijima, potreban dodatan oprez da ga napast bogaćenja materijalnim ne zavede u zapuštanje bogaćenja u Bogu.

Naime, premda su opravdane svakidašnje ljudske brige (niska plaća, poskupljenje svega, životni standard...) ipak se ne smije izgubiti iz vida opasnost prevelike zaokupljenosti materijalnim probitkom i zaraženosti suvremenim "konzumizmom". Zato što otupljuje volju za duhovnim i uzvišenim te čovjeku "obara pogled" samo prema zemlji.

Neodlučno odbijanje neprestanih napasti demona posjedovanja (koji se obilato služi i medijskim marketingom) neopazice će čovjeka dovesti u zarobljenost svime što posjeduje. U takvom raspoloženju u svakidašnjem životu postupno otupljuje nada u Vječno. Čovjek se zatvara u samodostatnost i više ne očekuje radost u susretu s drugim. Štoviše, čovjek mu postaje opterećenje, a misao na Boga "evoluira" u ignoranciju.

Zar to ne potvrđuje i stotina varijanti npr. popularne igre "Tko želi biti milijunaš?" te nepostojanje sličnog "showa" npr. "Tko želi biti Biblijunaš?" (živjeti savršeno po Sv. pismu)! Promislimo što bi u našim velikim gradovima tzv. prosječnom građaninu značilo anketno pitanje: "Želite li zadobiti Nebo?" Za razliku od često ponavljanih upita: "Što biste učinili s milijun kuna?"

I u Kristovo vrijeme ljudi su postavljali pitanja o posjedovanju materijalnih dobara, kao što ih postavljaju i danas. Zanimljiva je zgoda kad je netko Isusa zamolio da posreduje u podjeli imanja između njega i njegova brata. Upravo (nam) je tada Učitelj dao lekciju kako materijalna dobra treba da nam budu tek sredstva, a nikada cilj života i upozorio nas je na važnost budnosti.

Danas je sigurno više nego ikada potrebno na to misliti, jer je neusporedivo više napasti koje čovjeku "pomažu" da lako zabludi. Zato bi i život kršćanina danas - u atmosferi besmislenog reklamiranja samo tjelesnog, materijalnog i vremenitog - trebao biti poziv na sakupljanje nepropadljivog blaga i stalnu spremnost na lagan mogući oproštaj sa zemaljskim i materijalnim, tj. na radostan susret s Vječnošću.



- 00:12 - Komentari (49) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.