Don Blog

09.08.2007., četvrtak


ZNANOST KRIŽA U NACI-KREMATORIJU
U katoličkom kalendaru na današnji nadnevak upisana je nova svetica. To je Sv. Benedikta od Križa - redovnica Edith Stein, Židovka, rođena u Vroclavu 1891. Bila je istaknuta filozofkinja koja je u tijeku studija prihvatila Krista i ušla u Karmel - samostan najstrože kalauzure, sasvim odvojene od javnosti. Važnije pojedinosti iz njezina života prenosim prema kolumni don Živka Kustića u JL-u.

Kada su nacisti u Njemačkoj pojačali progon Židova, nju su 1938. poglavarice poslale da se skloni u jednako zatvoren samostan u Nizozemskoj. Njemačka je Nizozemsku okupirala već 1940. Židovi su brzo istrijebljeni. Po Edith Stein su došli tek 2. kolovoza 1942. Mogli su je ostaviti da bez ikakva utjecaja u javnosti i bez potomstva umre u samostanu kao u zatvoru. Smatra se da se Hitler i na taj način htio osvetiti Katoličkoj crkvi.

Mnogi ne znaju da je papa Pio XI već 1937. godine bio objavio encikliku "Mit brennender Sorge" (S gorućom brigom), kojom je osudio nacizam. Neki su njemački biskupi molili papu neka ne proklinje Hitlera, jer bi se on krvavo osvećivao nad katolicima u Njemačkoj. Ali, kada se našla već poznata Židovka i katolkinja dr. Edith Stein, to je za hitlerovce bila prava poslastica osvete Katoličkoj crkvi. To nisu mogli propustiti.

Kada su gestapovci došli na samostanska vrata, sestra Edith spremno je rekla svojoj sestri Rozi: "Hajdemo na žrtvu za naš narod." Ona je svoje kršćanstvo već bila izgradila na temelju Isusovog žrtvovanja. Pisala je: "Propovijedanje križa bilo bi uzaludno ako u stvarnosti ne bi bilo stvarni izražaj jednoga života u sjedinjenju s Raspetim."

S puta u koncentracijski logor uspjela je još 6. kolovoza 1942. poglavarici u samostan poslati pisamce u kojemu ističe: "Znanost križa može se zadobiti samo ako se osjeća njegova težina u svojoj mučnosti. O tome sam se uvjerila od prvog trenutka, te sam rekla: zdravo Križu, nado jedina!"

U Auschwitzu je ugušena u plinskoj komori neutvrđenog datuma između 8. i 11. kolovoza 1942. Tijelo je zacijelo završilo u krematoriju. Odmah nakon rata njemački su biskupi zastražili da bude proglašena svetom. Ivan Pavao II proglasio ju je blaženom 1987., a svetom 1998.

Tako je Hitler, koji je govorio da su i "Stari i Novi zavjet ista židovska prevara" ostao u ružnoj prošlosti, a žrtvovana Isusova sunarodnjakinja - spajajući oba Zavjeta - znak sve boljih odnosa kršćanstva i židovstva - do čega je Ivanu Pavlu II bilo osobito stalo.

Vjerujemo da se Svetica i danas moli za svoj narod i za sve kršćanske narode!



- 19:43 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.