Don Blog

03.08.2007., petak


KRŠĆANIN KOJI NE PRIZNAJE BOGA CRKVE...?
Bloger s nickom @Pijesak u gaćama, u jednom svojem komentaru, mada prilično zbrčkano, navodi zanimljivu i važnu činjenicu. Za sebe kaže da je kršćanin odnosno da "vjeruje u nešto" ali ne u "boga kako ga crkva prikazuje" budući da je "crkva čovjekova tvorevina".

Činjenica je da se često na blogovima i općenito u internetskim komentarima susreće takve "kršćane". Zato je potrebno vidjeti je li takav vjernik uopće kršćanin odnosno kakav je to zapravo kršćanin. Kriterije za odgovor na to, bez obzira kakvim netko sebe smatrao, može se među ostalim naći u Katekizmu Katoličke Crkve, ali i u skraćenom obliku kao odgovor na pitanje također u Kompendiju KKC (br. 147, 150, 168, 177).

Dakle, najprije treba odgovoriti na pitanje što je Crkva odnosno što znači taj izraz u sintagmi Crkva katolička, koju spominjemo u Vjerovanju. Crkva označuje narod što ga Bog saziva i sabire iz svih krajeva zemlje kako bi stvorio zajednicu onih koji po vjeri i krštenju postaju djecom Božjom, udovima Kristovim i hramom Duha Svetoga.

A poslanje te Crkve jest naviještati i među svim narodima uspostavljati kraljevstvo Božje koje je Isus Krist započeo. Crkva je ovdje na zemlji klica i početak toga spasenjskoga Kraljevstva.

Neki znaju da negdje po svijetu, a posebno u Europi, ima i katolika koji kažu "Krist da, Crkva ne!" Tko sve pripada Katoličkoj Crkvi? Službeno, svi ljudi na različite načine pripadaju i pozvani su na katoličko jedinstvo Božjega naroda. Katoličkoj je Crkvi potpuno pritjelovljen svatko tko je, imajući Kristov Duh, s njom združen vezom ispovijedanja vjere, sakramenata, crkvene uprave i zajedništva. Krštenici, koji ne ostvaruju potpuno takvo katoličko jedinstvo, nalaze se u nekomu, premda ne savršenu, zajedništvu s Katoličkom Crkvom.

Na kraju, budući da se često pod pojmom Crkva, posebno u medijima, misli samo na crkveni Vrh (papu, biskupe, svećenike, ustanovu, Kaptol, Vatikan...), treba naglasiti da svi vjernici čine Crkvu. A vjernici su oni koji su, krštenjem pritjelovljeni Kristu, učinjeni članovima Božjega naroda.
Postavši na svoj način dionici Kristove svećeničke, proročke i kraljevske službe, pozvani su da, svaki prema svojemu položaju, vrše poslanje koje je Bog povjerio Crkvi. Među njima je prava jednakost u njihovu dostojanstvu Božje djece.

Eto, dakle, tko želi može sam proširiti znanje čitajući više te sam otkriti gdje je, tj. sebi odgovoriti na pitanje "na čemu si ti?"! Za našega komentatora još samo napomena da je već i iz njegova komentara očito koliko je lakše naz(i)vati se kršćaninom nego to biti. Nažalost to nam svima olako promakne, jer taj princip primjenjujemo uspješnije na drugima nego na sebi odnosno druge lakše procjenjujemo nego sebe (sebe obično precjenjujemo)! Svatko zato najprije treba reći: Mea culpa! I vraćati se Izvoru. I testirati se prema Izvorniku, kojega je čuvarica i tumač Crkva.

Neka nam u tome pomogne i naš Blaženi Augustin Kažotić!


- 22:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.