Don Blog

03.07.2007., utorak


KULTURA – COOLTURA – KULT TURA?
U jednom dnevnom listu nedavno je objavljena vijest da će od prekjučer (nedjelja, 1. srpnja) na newyorškom Times Squareu, trostrano i u visini dva kata zgrade, biti postavljene goleme reklame koje će prikazivati golu stražnjicu s ucrtanim "smajlićem".

Taj, može se reći, "guzin smiješak", dio je agresivne nove reklamne kampanje jedne tvrtke koja proizvodi toaletne školjke, bidee i ostale zahodske potrebštine. Međutim, tvrtka tim provokativnim marketingom ne namjerava potaknuti potrošače na veću kupnju njezinih proizvoda.

Predstavnici te kompanije nadaju se da će time POTAKNUTI AMERIKANCE DA SE I KOZMETIČKI VIŠE POSVETE SVOJIM STRAŽNJICAMA! Jer, smatraju lucidni kreatori kampanje, Ameri danas u tome zaostaju za mnogim Europljanima jer svoju "pozadinu" zasad uglavnom tretiraju samo higijenski.

Dakle, ako su se dosad Ameri/kanke u različitim okolnostima svagdanjeg života, pa i u kupatilu, toaletu, badecimeru, WC-u... u svojemu ponašanju uglavnom oslanjali na tradicionalnu (ili možda kršćansku) etiku, kucnuo je povijesni trenutak za novu paradigmu, za proširenje svijesti, za... – za totalno prešaltavanje na - kozmetiku!

U tome presudnom preokretu težište radikalno treba prebaciti "u više sfere"! Iz "niskih", banalnih organa, kao što su jetra, srce, pluća, mozak, glava (duša je tu davno marginalizirana!)..., središte čovjekova bića seli se na "uzvišenu" analnu stranu, u njezino veličanstvo stražnjicu!

Time će se također zatvoriti svojevrstan krug, takav je barem plan. Ideologija koja je rođena u SAD, u novopoganskim krugovima "piramidalne duhovnosti", kao idejno-duhovni amerikanizam, nakon što je uspješno testirana na Europljanima konačno će i u Americi (gdje su još uvijek žive i žilave razne kršćanske denominacije i uspješno pružaju otpor dekristijanizaciji svoje zemlje) uroditi bogatom žetvom...

Dakle, virusno sjeme darvinističko-marksističkog frojdizma pokrenulo je "novu evoluciju" kulture. Nakon druge faze, nazvane - cooltura, ta evolucija sada doživljava svoj vrhunac, kojemu najbolje pristaje ime - kult tura.

Zato u završnoj fazi pretvorbe i tranzicije "starog mentaliteta" značajnu ulogu imaju odnosno cjelokupan proces pospješuju i tzv. gay parade. Taj je "cirkus" već promarširao velikim europskim gradovima potpuno slobodno, ali u našem ("primitivnom", "mačističkom", "ruralnom", "multifobičnom", "ognjištarskom", "dinaroidnom", "genokamenom", "katolikoidnom"...) mentalitetu šačicu od pedesetak sudionika parade mora čuvati pet stotina policajaca u odorama i još toliko u civilu. Tako se u Zagrebu njihovim idejama osigurava slobodan protok sa Zrinjevca (odakle idu kroz ulicu Ljudevita Gaya pa preko Jelačić placa) do Cvjetnog trga kao "djeca cvijeća 21. stoljeća". A time je ujedno zapriječen i njihov dodir s građanima. Ali zato su tu mediji koji će glavne poruke (i poruge) s parade i oko nje prenijeti u sve domove.

No posebno je zanimljivo da će se ove godine (nimalo slučajno!) zagrebačka parada održati upravo na numerološki važan datum (7. srpnja 2007.), čija se magija ističe tek kad se izrazi samo brojkama, kao – 07.07.07.! Svi numerolozi ističu da je taj datum, s numerološkog stajališta, uistinu poseban. Kažu da je "u zvijezdama zapisano" da će 7. srpnja obilovati iznimno dinamičnim, uzbudljivim i energičnim zbivanjima. Hedonizam (također zapisan u zvijezdama) čini taj dan idealnim za uljepšavanje, zabavu, kupnju, ali i za zavođenje te ostvarenje novog ljubavnog odnosa.
Parovi koji te subote odluče ozakoniti svoju vezu, imat će prilično plodan i skladan bračni život!

Eto, zato je razumljivo da oni koji u svezi s tim danom i tim idejama govore da arhitekti kulture smrti rastaču evanđelje i kršćanski mentalitet, ispadaju pravi – joy killeri. Ako još citiraju Bibliju i dokumente Katoličke crkve - ili možda s parolama tipa: "Tko sije u tijelo, žanje smrt...!" izađu na ulicu ili objave neki tekst - riskiraju ne samo medijsku porugu nego i sudsku tužbu.

Dobro, na kraju, neki ističu da u ljetnoj sparini čovjek lako prolupa pa, kad mu je mozak kao od suše ispucana zemlja, teško se sjeti anegdote iz vremena ideološki spaljene "crvene zemlje" tamo negdje nedaleko (i) od (balkanskog) Sibira:
"Hvala Bogu", reče seljanka, "konačno dolazi kiša."
"Ali drugarice" odgovori na to upravitelj kolhoza, "pa ti znaš da Boga, hvala Bogu, nema."
"Sigurno, druže. A što ako ga, ne daj Bože, ipak ima?"


- 09:41 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.