Don Blog

31.05.2007., četvrtak


SMRTNI "BARR-CODE" I NA HRVATSKIM ŽENAMA?!
Prije oko dva mjeseca jedan je dnevni list objavio vijest da bi u hrvatske ljekarne trebao doći tzv. lijek koji smanjuje broj menstrualnih ciklusa. Točnije, umjesto uobičajenih dvanaest, žene bi mogle imati mjesečnicu samo četiri puta godišnje.

Naime, farmaceutska tvrtka Pliva pregovarala je s hrvatskom Agencijom za lijekove radi registracije "revolucionarne Barrove kontracepcijske pilule seasonique, koja ženama omogućava smanjenje broja menstruacijskih ciklusa na četiri godišnje". Spomenuto je također da iz Plive očekuju da će pokušaj registracije lijeka u Hrvatskoj "izazvati kontroverze i javne rasprave, a vjerojatno i otpor konzervativnih krugova zbog kojih su mnoga pitanja humane reprodukcije u Hrvatskoj zaustavljena".

Ta nova, famozna i "revolucionarna" pilula, koju obično zovu "lijekom", originalni je proizvod tvrtke Duramed Pharmaceuticals, koja je članica Barr grupacije. Prvenstveno je fabricirana zbog potreba žena u američkoj vojsci kojima je "normalan ciklus u određenim uvjetima ograničavajući faktor", rekla je jedna stručna osoba. Riječ je o proizvodu koji sadrži klasičnu kombinaciju sintetskog progestina i estrogena, a redukcija broja menstrualnih ciklusa godišnje postiže se malim dozama hormona u kontinuiranom ciklusu od 84 dana.

Zanimljivo je kako se ističe da su "žene u SAD-u oduševljene izumom". A liječnici smatraju da NE MOŽE naštetiti zdravlju VIŠE od ostalih kontracepcijskih pilula! Dakle, poznatim lukavim reklamnim trikovima prešućuje se da ta pilula ne može NAŠTETITI ni MANJE od ostalih odnosno da će NAŠTETITI barem JEDNAKO kao i druge pilule, tj. da su SVE kontracepcijske pilule ŠTETNE jer povećavaju rizik oboljenja od raka dojke i maternice (na što se usuđuju upozoriti samo rijetki pojedinci izvan globalnog farmaceutskog lobija)!

To je "diplomatski" potvrdio (te čak otkrio i nešto više!) i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za humanu reprodukciju dr. Velimir Šimunić: "Istina je da ovaj proizvod zadire nešto dublje u biološke procese nego obična kontracepcijska pilula, no takvi su pomaci očekivani..."

Ipak, istaknuto je i u spomenutome dnevniku, studije pokazuju da oralni kontraceptivi nose opasnost od ozbiljnih nuspojava koje mogu biti i za život opasne. Jedna od njih je stvaranje krvnih ugrušaka, a rizik se strahovito povećava kod žena koje puše. Među ozbiljne nuspojave ubrajaju se i tromboembolija (arterijska), edem pluća, infarkt srca, moždani udar, visoki tlak i adenomi jetre. Osim praćenja rijetkih napisa o posljedicama hormonalnih poremećaja, za upoznavanje s ostalim nuspojavama dovoljno je posjetiti bilo koji web-portal do kojega se može doći preko Googlea upisivanjem jednog od ključnih pojmova, npr. kontracepcija.

Ali i tamo se, uz mnogo neodređenosti i nedorečenosti, na kraju vrlo lukavo izvlače od odgovornosti za štetne posljedice! Zato je i glasnogovornica hrvatske Agencije za lijekove izjavila da Agencija ne smije javno govoriti o lijekovima čija je sudbina na hrvatskom tržištu još nedefinirana!

MEĐUTIM, upravo odjekuje prava "bomba-vijest": Dolazi pilula koja trajno ukida menstruaciju. Riječ je o piluli pod nazivom Lybrel. To je prvo kontracepcijsko sredstvo koje može POTPUNO UKINUTI MENSTRUACIJSKI CIKLUS. Naravno, već je u Americi ta vijest najprije među ženama potaknula žestoke raprave i podijeljenost. Neke željno iščekuju dolazak te pilule, a druge je odbacuju jer menstruacijski ciklus povezuju s plodnošću i zdravljem.

Naravno, mediji opet ističu kako "testiranja nisu upozorila na NUSPOJAVE različite od onih kod klasičnih tableta, a liječnici NISU UPOZNATI s medicinskim razlozima zbog kojih bi žene 'na piluli' morale krvariti". Dakle, opet je riječ o klasičnoj obmani i skrivanju štetnih posljedica, čak i od liječnika koji o SVIM rezultatima testiranja "nisu upoznati"!

Protivnici te pilule - i takvog eksperimentiranja na ženama, kao na pokusnim kunićima i štakorima (možda će se ipak pobuniti društva za zaštitu životinja, kad feministice & razne b.a.b.e. šute!) - tvrde kako nema dugoročnih podataka o ukidanju menstruacije, da se ona kod žene događa s razlogom te da uopće nije riječ o bolesti koja bi se trebala "liječiti". Čak i u anketi proizvođača (a takve su ankete najčešće namještene!), premda se neke žene interesiraju za ukidanje menstruacije, pola ispitanica u mjesečnom ciklusu pronalazi "utjehu da nisu trudne", a četvrtina je smatra "prirodnim dijelom ženstvenosti".

Ali, biser dolazi na kraju: PROIZVOĐAČI tvrde da će ta pilula poboljšati poslovnu učinkovitost žena i kvalitetu njihova života! (Kao ilustracija može poslužiti gotovo u isto vrijeme objavljena vijest da su zaposlene Indijke dužne dati podatke o mjesečnici!)

Što se može na kraju reći, nego s najvećim gađenjem ustvrditi kako je očito da je riječ o "fantastičnom koktelu" čiji su sastavni dijelovi: prokleta pohlepa za profitom koja ženu čak i seksistički ponižava do ropske razine, ciljana likvidacija majčinstva i morala, plansko ubijanje budućih generacija po maltuzijanskom upućivanju naroda u smrt, čime se navodno "opravdano smanjuje opasnost od demografske bombe" na Zemlji &td, a što se istodobno proglašava "nezaustavljivim znanstvenim napretkom za dobrobit čovječanstva"!

Kad se sve to "zboji" nije uopće čudno što se s najvećim medijskim pogrdama i danas anatemizira stav Katoličke crkve o tome, kao što su u prošlosti bili "na nož" dočekani svi crkveni dokumenti o toj problematici. Ali i u ovom slučaju vrijedi Isusov sud o licemjernim suvremenicima: "Opravda se Mudrost djelima svojim!" (Mt 11,19)
- 00:15 - Komentari (277) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.