Don Blog

17.05.2007., četvrtak


1858 HODOČASNIKA NA PUTU OD 2 x 1858 km RADI PORUKE IZ 1858. GODINE
15. HRVATSKO VOJNO-REDARSTVENO HODOČAŠĆE U LURD

Hrvatski hodočasnici – vojnici, policajci, vatrogasci, djelatnici MORH-a i MUP-a, invalidi Domovinskog rata, članovi braniteljskih udruga te pripadnici povijesnih postrojbi – koji su u Lurdu sudjelovali u programu 49. međunarodnog vojnog hodočašća, održanog pod motom POMIRITE SE S BOGOM!, vratili su se u Zagreb u utorak 15. svibnja. U sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na Šalati – odakle su 8. svibnja, na dan rođenja Bl. Alojzija Stepinca, poslije sv. Mise koju je predslavio i održao propovijed vojni ordinarij Juraj Jezerinac, krenuli na svoje 15. vojno-redarstveno hodočašće – pjesmom "Tebe Boga hvalimo" izrazili su zahvalnost za primljene milosti u Lurdu i sretan povratak u Domovinu.

Hodočašće su predvodili biskup Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić. Zapovjednik hodočašća bio je komodor Ante Urlić, a njegov zamjenik brigadni general Slaven Zdilar. Duhovno vodstvo hodočasnicima bilo je 50-ak svećenika, a s hodočasnicima su putovali također vojni orkestar i klapa HRM "Sv. Juraj", koji su u Lurdu sudjelovali u hrvatskom i međunarodnom programu hodočašća. Svi su hodočasnici za uspomenu, osim prigodnog Vodiča-molitvenika, dobili i knjigu kardinala Stepinca "Propovijedi o lurdskim ukazanjima", koju je u suradnji s Vojnim ordinarijatom priredio mons. Juraj Batelja.

Na putu prema Lurdu naši su hodočasnici slavili sv. Misu u katedrali papinske palače u Avignonu, gdje su im se pridružili i predstavnici hrvatske sastavnice vojske BiH. Prigodnu propovijed održao je vojni kapelan Alojz Kovaček, naglasivši potrebu da svaki vjernik osobno svojim životom odgovori na Isusovo važno pitanje: "A vi, što vi kažete tko sam ja?"

U nastavku putovanja hodočasnici su posjetili srednjovjekovnu utvrdu Carcassonne, a u Lurd su stigli u večernjim satima, gdje su nakon smještaja i osvježenja odmah pohrlili na molitvu u Spilji ukazanja.
Treći hodočasnički dan, 10. svibnja, bio je, po tradiciji, potpuno ispunjen programom. Nakon zajedničkog fotografiranja na Trgu Esplanade, u Bazilici Svete Krunice slavljena je sv. Misa na kojoj je propovijedao vojni kapelan hrvatske sastavnice vojske BiH Željko Čuturić, potaknuvši vjernike na razmišljanje na temelju izreke Sv. Franje Ksaverskog da je križ sveučilište Kristove ljubavi.

Poslije Mise je oko 2000 hodočasnika krenulo na pobožnost Križnoga puta po lurdskoj Kalvariji, na kojem su u čitanjima i molitvama sudjelovali laici i vojni kapelani, dok su se u nošenju Zavjetne svijeće smjenjivali pripadnici vojno-redarstvenih postrojbi. Na 14. postaji vojni kapelan fra Žarko Relota održao je meditaciju o križu, u kojoj je naglasio da naš križ nije odijelo sašiveno za nas po mjeri, već upravo onaj koji nam ne odgovara. "Ako želiš prepoznati svoj križ onda prihvati onaj koji ti ne stoji dobro, koji nikako ne možeš priljubiti uza se", istaknuo je propovjednik.
Slijedilo je paljenje Zavjetne svijeće te posjet Spilji ukazanja, a poslijepodne je bilo odvojeno za pokorničko bogoslužje u Caritasovu smještajnom centru Cité Saint-Pierre, koje je predvodio mons. Šantić, te za osobne pobožnosti.

Sljedeći dan naši su hodočasnici već u šest sati ujutro slavili sv. Misu pred Spiljom ukazanja. U prigodnoj propovijedi o temi ovogodišnjega hodočašća "Pomirite se s Bogom!", pastoralni je vikar fra Ivan Nimac istaknuo da se upravo u Lurdu može naučiti kako naći mir u Bogu. "Ovo je mjesto najdubljeg vjerničkog iskustva. Od iskustva vidjelice Bernardice, od iskustva svim nevoljama izmučenih ubogara pa svakojakim grijesima opterećenih romara, svima se ovdje otvara put pomirenja s Bogom", rekao je propovjednik te naglasio da taj put pomirenja uključuje našu trostruku odluku: otvoriti se Bogu, predati se Bogu i staviti se pod Marijinu zaštitu.

Navečer je upriličena svečanost otvaranja 49. međunarodnog vojnog hodočašća, kojoj su nazočili podpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor u ime premijera Sanadera te ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin te državni tajnik ministarstva branitelja Tomislav Ivić i pomoćnik ministrice branitelja Zoran Komar. Program, u kojem su također nastupili klapa HRM "Sv. Juraj" i orkestar Hrvatske vojske, sadržavao je predstavljanje svih zemalja sudionica, glazbeni defile orkestara i pozdravne govore, a završio je molitvom koja je nastavljena bdijenjem u Bazilici Svete Krunice.

Za tu je prigodu i papa Benedikt XVI uputio svoju poruku: "Danas se vojnika poziva da radi na prevenciji sukoba, što dodatno oplemenjuje njegov poziv. Nasuprot trenutcima nasilja i stvaranju napetosti, miru treba služiti srcima koja su oplemenjena Božjom ljubavlju. Tako će vojnici postati kreatori mira i pomirenja tamo gdje su pozvani služiti svojoj braći. Povjeravajući se zaštiti Gospe Lurdske – svim vjernicima, naročito bolesnicima koji su na liječenju u bolnicama Notre-Dame des Armees, Sveti im Otac punim srcem udjeljuje apostolski blagoslov."

Ovogodišnje vojno-redarstveno hodočašće ostat će posebno zapamćeno ne samo po dosad najvećem broju hodočasnika, nego još više po činu predaje biste Bl. Alojzija Stepinca gradu Lurdu. Taj svečani čin dogodio u subotu 12. svibnja, poslije mise u lurdskoj župnoj crkvi u kojoj je krštena Sv. Bernardica, u nazočnosti hrvatskog državnog izaslanstva, kojemu su se pridružili hrvatski izaslanik u Francuskoj Mirko Galić i hrvatski vojni izaslanik u Parizu pukovnik Duje Stojević. U propovijedi je biskup Jezerinac istaknuo svetački lik mučenika Alojzija Stepinca, također velikog štovatelja Gospe Lurdske, koji nam je primjer i uzor kako se ljubi Crkvu i svoj narod te koliko je za rast u svetosti važna molitva.

Prije same predaje spomenika lurdskom gradonačelniku, pozdravljajući sve nazočne u ime predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera, ministrica Kosor je najprije rekla da sada i sama ima iskustvo kako je ponosno i časno biti Hrvat u Lurdu. Istaknuvši povijesnu privrženost Hrvata Majci Božjoj i dugu tradiciju hodočašćenja Gospi Lurdskoj, istaknula je želju da Bl. Alojzije Stepinac od sada još više povezuje Hrvatsku i Francusku. Primivši dar, rad akademskog kipara Ante Jurkića, lurdski gradonačelnik Jean-Pierre Artiganave je vrlo uzbuđen najprije rekao da osjeća tri duboke emocije: prva je zbog toga što prvi put u životu govori u crkvi (u Francuskoj to nije običaj!), druga, zato što ga je oduševio lik kardinala Stepinca čiji je životopis pročitao još u mladosti, a treća, jer govori prijateljima Hrvatima. Gradonačelnik je izrazio duboku zahvalnost za dar biste velikog štovatelja Gospe Lurdske te rekao da će Ona sada još više voljeti Hrvatsku, ali se nada također da neće zaboraviti ni Francusku.
Poslije sv. Mise lurdskom je gradonačelniku, preko tajnice komodora Urlića, predstavljen bojnik HV Paško Glasnović, "lurdska legenda", kojemu je to bilo 38. (slovima: trideset i osmo) hodočašće u Lurd (hodočasti redovito dvaput godišnje - za blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, i u vojno-redarstvenom hodočaću). Iznenađen i zadivljen gosp. Artiganave mu je rekao: "Zahvaljujem Vam u ime francuskog naroda i građana Lurda te izražavam svoje duboko poštovanje. Neka Vas Majka Božja Lurdska čuva da još mnogo puta dođete u Lurd. Hvala!"
Nakon toga slavlja gradonačelnik je hrvatsku delegaciju ugostio na svečanom prijamu u gradskoj vijećnici.

Poslije podne toga dana dio hodočasnika nazočio je zajedničkom programu u Vojnom kampu, a potom su u Bazilici Sv. Pija X. svi sudjelovali u procesiji s Presvetim oltarskim sakramentom, koju je po prvi put idejno osmislila i potpuno organizirala hrvatska delegacija na čelu s kapelanom Relotom.
Nakon te svečanosti hrvatsko je izaslanstvo na Trgu Peyramale sudjelovalo u odavanju počasti palim vojnicima u ratovima, a istodobno je održan uobičajeni međunarodni susret vojnih svećenika.
Navečer su hodočasnici sudjelovali u procesiji sa svijećama, koja je ovaj put upriličena na prostoru oko Bazilike sv. Krunice i crkve Sv. Bernardice.

Nedjelja, 13. svibnja, posljednji je dan međunarodnog programa. U 10 sati slavljena je u Bazilici Sv. Pija X. međunarodna sv. Misa koju je predslavio i održao prigodnu propovijed francuski vojni biskup Patrick Le Gal, a u 15 sati upriličen je oproštajni susret na Trgu Esplanade.
Pred večer je u stožernom hotelu "Christina" hrvatski Vojni ordinarijat organizirao tradicionalni svečani prijam za strane delegacije, na kojem su goste pozdravili mons. Jezerinac i komodorUrlić. Poslije večere hodočasnici su imali mogućnost odlaska na koncert njemačkog vojnog orkestra u crkvi Sv. Bernardice ili na molitveno bdijenje u Kripti odnosno molitveni oproštaj s Gospom pred Spiljom ukazanja.

Sedmi dan odnosno ponedjeljak 14. svibnja, bio je hrvatskim hodočasnicima dan odlaska iz Lurda. Nakon četiri sunčana dana, toga su jutra ispraćeni kišom, koja ih je pratila sve do susreta s hrvatskim iseljenicima iz Nice i okolice u Hrvatskoj katoličkoj misiji, gdje su slavili sv. Misu. U zanimljivoj propovijedi policijski kapelan Stjepan Lončar povezao je i istaknuo glavne misli svih propovjednika. Poslije sv. Mise hrvatskom je misionaru u Nici vlč. Stjepanu Čukmanu biskup Jezerinac predao srebrnu medalju u znak zahvalnosti za dugogodišnje srdačno primanje hrvatskih hodočasnika.

Sutradan, u utorak 15. svibnja, hrvatski su hodočasnici ujutro stigli u Padovu, gdje su u franjevačkom samostanu na grobu Sv. Leopolda Bogdana Mandića slavili sv. misu pod kojom je propovijedao vojni kapelan o. Jozo Mravak, a potom su razgledali samostan i pohodili Baziliku Sv. Antuna Padovanskoga.

Stigavši u Zagreb u večernjim satima, u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na Šalati zahvalu Bogu i Blaženoj Gospi te svima koji su pridonijeli uspjehu hodočašća izrekao je najprije zapovjednik komodor Urlić.
Potom je mons. Šantić, prije završnog blagoslova koji je svim hodočasnicima udijelio biskup Jezerinac, također zahvalivši svima zaslužnima istaknuo da se ponosi hodočasnicima zbog njihova uzorna predstavljanja našega naroda, Crkve i oružanih snaga. Potom je nazočne podsjetio na obećanje koje su dali u Nici da će godinu dana moliti "živu krunicu" za obnovu našega naroda, jer – rekao je tada generalni vikar – "čuda su se događala s krunicom u ruci od '91. do '95. i čuda će se, vjerujte, opet događati!"

Te su riječi, kao i monsinjorov zaključak da "već sutra idemo na pripravu za 50. međunarodno vojno hodočašće", potvrđene gromkim pljeskom "simboličkih" 1858 hodočasnika, kojima ni umor nakon gotovo isto toliko prijeđenih kilometara nije mogao s lica obrisati vedrinu koju su upili od Svjetla što je 1858. godine bljesnulo nad Masabjelskom spiljom uz hitru Gavu u podnožju francuskih Pirineja!
- 23:45 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.