Don Blog

12.04.2007., četvrtak


Zaboravljeni odgovori & osvrti na stara pitanja & komentare (8)
Ostao sam dužan odgovore na davna pitanja – mnogi događaji i nove aktualnosti stalno su mi tu obvezu gurali ustranu – pa sada pokušavam ispraviti taj propust. Molim također sve koji se sjećaju što su prije pitali neka to slobodno ponove.

@K__T: Zbilja imaš dar uočavanja – podsjećam: riječ je o istim komentarima pod različitim nickovima. Ali nije uopće bitno je li riječ o istoj osobi (na starogrčkom HOMO znači ISTI...) ili možda dvostrukoj ličnosti (@Brigita možda sluti njegovu možebitnu opterećenost istim spolom; ali tu nam nema što predbacivati, jer takvo opredjeljenje ni njemu ni bilo kome drugome nitko od nas ne brani). U svakom slučaju ja u svoje molitve uključujem svakoga novog posjetitelja bez obzira na vjeru, rasu, dob, spol...

@Rafaele-Davide: Ako želiš odgovor na bilo koje pitanje, molim te poštedi me muke da ga čitam pola sata. Dakle, jedno pitanje - jedna rečenica! O registarskim tablicama sam davno rekao sve i ne želim to više ponavljati. Ako te zanima raspitaj se u policiji u prometnom odjelu. Živjeli! (Ako želiš, ovo ti može značiti i: Nazdravlje!)

@Ćale: Za upravo spomenuti "dvojac" spomenuo si pojam jadnici, pa sam spontano rekao: nije nego Victor Hugo! Sada se više ne sjećam puta asocijacije...

@20070207: Hvala ti ljudskom i vjerničkom pristupu bratu čovjeku. Doista, što čovjek više vrijeđa, to više pažnje zavrjeđuje.

@girle: Posjećujem ja i nepoznate blogove. Simpa ti je blog, ali okružila si se samo estradnim "sveticama"! Razumijem da u svojoj dobi pratiš glazbene trendove (rijetki se usude "pjevati izvan zbora" i riskirati da budu izbačeni iz škvadre itd.). Također je normalno mlada djevojka drži do izgleda, ali u civilizaciju kulta tijela postala je "normalna" opsjednutost tzv. idealnim proporcijama i vječnom mladošću. Dakle, ne želim ti "rezati mladenačka krila", ali - ako se možda slažeš sa svojom "sestrom" @mislim dakle žena sam - trebala bi ipak već sada misliti dublje o životu, a to znači i misliti na "evoluciju": tijelo - meso - prah! Jer lud čovjek gradi kuću na pijesku, a mudar na čvrstoj stijeni.

@Jedan: Nije ti jasno "kako objasniti to što se jednom katoliku ne dozvoljava pričestiti ni ISPOVJEDITI (premda nisam siguran u ovo)... Ne bi mi mogao nitko pokazat veću ljubav rječima nego djelima... Ne mogu shvatiti i neću..."
Simpatična je tvoja upornost, kao što je i tvoja muka razumljiva. Ali, shvati, Crkva ništa ne čini bez ozbiljna razloga. Tako i kad u nekim slučajevima priječi pristup pojedinim sakramentima, čini to s najvećim oprezom i s punom skrbi za duhovno dobro čovjeka, ali također pazi da se sačuva svetost i dostojanstvo čina. U Katekizmu Katoličke crkve, u dijelu o Sakramentima (članak 3. i članak 4.), možeš bolje upoznati bit tih dvaju sakramenata. Sažetije o tome možeš pročitati i u Kompendiju (od br. 271 do 312).
Sv. Pavao upozorava da "tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje" (1 Kor 11,27). Zato Zakonik kanonskog prava, koji regulira što se, kada, kome i zašto zabranjuje i dopušta, u kanonu 915. kaže: "Neka se primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu."
To je dakle zakonska odredba, ali život i pojedinačni slučajevi nikad se ne mogu potpuno strpati u paragrafe. Zato Crkva odnosno svećenik nije nikakav nemilosrdan sudac, nego ima obvezu čuvati svetost sakramenta i paziti da se ne bi dogodila sablazan te nadasve, po tzv. pastoralnoj razboritosti, nastoji vjerniku pomoći da ako je moguće što prije izađe iz zabrane pristupu sakramentima i da ima pristup izvorima milosti.

Uskrsni pozdrav svima & Božji radostan mir!

PS: Upravo sam dobio sljedeću priču, sa željom da je podijelim s vama, pa to rado činim.

LJUBAV, BOGATSTVO, USPJEH

Jednom je jedna žena zalijevala svoj vrt, kada je ugledala 3 starca pred ulaznim vratima. Nije ih poznavala, no svejedno im je rekla:
"Mislim da vas ne poznajem, ali mi se čini da ste gladni. Molim vas uđite unutra i pojedite nešto."
Starci su je upitali:
"Je li Vaš suprug doma?"
"Ne", odgovorila je, "nije."
"Onda moramo otići," rekli su starci.

Navečer kada joj se muž vratio doma, žena mu ispriča što se bilo dogodilo.
"Sada im možeš reći da sam se vratio i pozovi ih natrag, unutra", rekao je muž, i žena je otišla pozvati starce na večeru.
"Nažalost, ne možemo svi prihvatiti Vaš ljubazni poziv", rekli su joj starci.
"Zašto ne?", upitala je iznenađena žena.
Jedan od staraca pokaza na prvoga i reče: "Njegovo ime je Bogatstvo."
Potom pokaza na drugoga i reče: "Ovomu je ime Uspjeh."
"Meni je ime Ljubav."
"Sada pođi k mužu i zajedno odlučite kojega biste od nas trojice pozvali unutra."

Žena se vratila u kuću i sve ispripovjedila mužu. Muž presretan reče:
"Super! Pozovi Bogatstvo da sa svim i svačim napuni našu kuću!"
Ona pak nije bila zadovoljna s njegovim prijedlogom pa reče:
"Zašto radije ne bih pozvala Uspjeh?"
Razgovor između njih je slušala njihova kći pa sva oduševljena reče:
"Zar ne bi bio bolje pozvati Ljubav? Naš dom bi potom bio napunjen Ljubavlju!"

Poslušavši savjet njihove kćeri, muž je rekao ženi:
"Pođi van i zamoli Ljubav neka bude naš gost."
Žena je pošla van i upitala: "Tko je od vas Ljubav? Molim neka dođe i bude naš dragi gost."

Ljubav je sjedila u svojim invalidskim kolicima i odvezla se u kuću. Druga dva starca su krenula za njom. Zaprepaštena žena je upitala zašto idu i Bogatstvo i Uspjeh, kada je ona pozvala samo Ljubav?

Starci su u jedan glas odgovorili:
"Da si pozvala Bogatstvo ili Uspjeh, druga dvojica bi bili otišli. No, ti si pozvala Ljubav i kamo god Ona ide, nas dvojica je slijedimo!"

(Tamo gdje ima Ljubavi, tamo uvijek dolaze Bogatstvo i Uspjeh!)
- 23:30 - Komentari (43) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.