Don Blog

16.03.2007., petak


Breaking news: Sotona, đavao, vrag... (pokazuje trag)!
U jučerašnjem Novom listu (četvrtak 15. ožujka) objavljena je vijest koja će, vjerujem, mnogima biti zanimljiva pa je zato prenosim u cijelosti.

Đavo u ofenzivi na Hrvatsku

O. CELESTIN TOMIĆ U KNJIZI "VJERA I POSTOJANJE SOTONE", KOJU SU OBJAVILI FRANJEVCI SV. JERONIMA, UPOZORIO NA PRISUTNOST SOTONE.
Knjiga je objavljena u povodu stotoga dana smrti autora, koji postojanje sotone vidi u svim strukturama današnje civilizacije. Sotonizam je prisutan i u hrvatskom društvu, a opasno je što je mnoge uspio uvjeriti da ne postoji, upozorenje je o. Tomića.

O sotoni kroz povijest, ali ponajviše u današnjem svijetu i kako se protiv njega boriti govori knjiga "Vjera i postojanje sotone" o. Celestina Tomića koju je objavila Hrvatska provincija Sv. Jeronima franjevaca konventualaca u povodu stotog dana od smrti autora. U nevelikom djelu Tomić je pisao o tome da je sotonizam "ušao u sve strukture današnje civilizacije", da se i demokraciji "otkrivaju sotonski tragovi pojavom masonskih loža, pornografije, nasilja svake vrste", da je "čitava ikonografija heavy-metala sotonistička", ali i da je "sotonizam svakako prisutan i u našem društvu" jer u Hrvatskoj "imamo Sotonsku crkvu, Sotonski pokret, Scijentološku crkvu, Dark pokret i druge pokrete koji djeluju u tajnosti".
Zacijelo moramo biti oprezni i razboriti da ne bismo posvuda vidjeli demone, ali jednako bi bilo nerazborito da ih nigdje ne vidimo – upozorio je autor, često kroz knjigu citirajući riječi Charlesa Baudelaira kako je "najpogubija đavolska lukavština da nas uvjeri kako ne postoji". Tomić je upozorio na to da sotona i dalje napastuje ljude, raspaljuje u njima neuredne požude i strasti za zemaljskim dobrima, za vlašću, slavom, razvratom najgore vrste. U jednom dijelu knjige pisao je i o sotonskom ugovoru koji pojedinac sklapa "u nadi da će se izbaviti tjeskoba, uspjeti u poslu i u karijeri, doći do slave i vlasti". O pojavi sotonizma, među ostalim, kaže da su liberalne, materijalističke, marksističke i druge ideje povele rat protiv Boga, da je zapadna civilizacija ostala bez sadržaja, što je "sotona iskoristio i poplavio je današnju civilizaciju".
Može se govoriti o ofenzivi sotone danas, u vrijeme kada je uspio uvjeriti tolike da ne postoji, kao i neke katoličke teologe, upozorio je autor. Podsjetio je i da je čovjek smatrao da će tehnički napredak pobijediti siromaštvo, bolest, ratove, kao i da će se "na ruševinama Boga i kršćanstva izgraditi novo društvo, slobodno i napredno". No, to se, istaknuo je Tomić, nije dogodilo. Naprotiv, rođena je civilizacija tjeskobe. – I naš je planet postao velika tvornica proizvodnje oružja smrti: droge, alkohola, oružanih pobuna, nasilja, posebno legalizirana abortusa koji u današnjem svijetu odnosi više žrtava nego svi gulazi i logori smrti – naglasio je autor.
Knjiga govori i o oružjima protiv sotone, a to su za kršćanina prije svega molitva i post, ali i primanje svetih sakramenata te blagoslovine. Kao izvanredno oružje navodi egzorcizam. No, upozorio je da njega može obavljati samo svećenik, i to s biskupovim dopuštenjem, kao i da je važno da se prije postupanja mora osigurati da se kod osobe doista radi o "prisutnosti Zloga", a ne o bolesti.

Sotonska i rock-glazba
Dio knjige posvetio je i "sotonskom prožimanju rock-glazbe". U nekim vrstama te glazbe on je prepoznao utjecaj "predstavnika otvorenog sotonizma" Aleistera Crowleyja. "Jean-Paul Regimbal dokazuje kako sotonski kult od 1965. godine ulazi u tu glazbu", napisao je Tomić, podsjetivši na poruke koje se nalaze u naslovima nekih pjesama poput "Simpatija za sotonu" ili "Plešimo s gospodarom sotonom". Piše i kako neki od stvaralaca raznih forma rock-glazbe "otvoreno govore kako su se posvetili sotoni da postignu slavu na tome polju", a pritom navodi Alice Coopera, Micka Jaggera i Ozzyja Osbournea.

Irena FRLAN

PS&NB: Dok ne pročitam knjigu ne mogu donijeti svoj sud!
Svima srdačan pozdrav, Božji blogoslov & mir i dobro!



- 15:18 - Komentari (72) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.