Don Blog

08.03.2007., četvrtak


"Osmi mart" & nasilje nad (že)nama – o kojem se šuti!
Osmi ožujka, famozni "osmi mart" - pamtit ću dok sam živ najviše po tome što sam na taj dan prvi put u životu "morao zašutjeti", kako su mediji prenijeli. A zapravo sam zbog određenih razloga uveo jednogodišnju medijsku stanku - "silenzio stampa". To je sve već poznato... Zato idemo dalje!
Današnji "praznik", ipak se toga još slabašno sjećam, slavio se u socijalizmu - u odnosu na "drugarice" - naglašeno crveno: ruže, karamfili i makovi... Unatoč naglašenoj krutosti ideologije u svemu, izgledalo je da se ženu u javnosti i medijima poštuje (više nego danas). Ali od nekadašnjeg "dana žena" nije ostala ni sjena. Feminizam je (polu)mrtav. Naše B.a.B.e. i neke druge ženske organizacije pokušavaju reanimirati tu "lešinu" i udahnuti joj "novu dušu" - "ženska ljudska prava". U Zagrebu su jučer obišle devet lokacija i prisjetile se devet žena koje su ostavile trag u prošlosti grada. "Riječ je o ženama koje su bile 'ledolomke', prve su zakoračile u zanimanja do tada rezervirana samo za muškarce", spominju one važan navod u "Ženskom vodiču kroz Zagreb", koji im služi kao nekakav ženski kalendar sveticâ novog doba. Zato su se sjetile svojih pionirki: "prve vještice, prve mlinarice, prve pilotkinje, prve novinarke, prve dimnjačarke, prve opunomoćene bludnice i prve i jedine premijerke". Dakle, bez tih žena ne bi danas bilo ni Zagreba ni Hrvatske. Takav se zaključak nameće. Zna li netko za neke druge, "obične", žene i njihove stoljetne zasluge...? Sjajna tema, zar ne!
Posebno uz "osmi mart" vrlo je prikladno razmišljati i o nedavno aktualnoj i (medijima tri dana) zanimljivoj temi: nasilje nad ženama & nasilje u obitelji. Prašina se kovitlala uglavnom o tome kako svećenici (katolički, naravno) ženama savjetuju da trpe nasilje kako bi spasile brak. A sve je krenulo od navodnog rezultata istraživanja jedne časne sestre. Na kraju, kad se časna Rebeka oglasila priopćenjem u Glasu Koncila (ne znam zašto nije odmah u Jutarnjem listu) - prašina se naglo slegnula, jer nasilje nad svećenicima nije (više bila) "vijest"!
Međutim, o brojnim "legalnim" vidovima suvremenog nasilja nad ženama - nitko nije ni zucnuo! Razne ženske udruge i tzv. mreže ističu se u "borbi za ravnopravnost" žena odnosno spolova, a ove godine su upozorile na "sve lošiji položaj žena na tržištu rada". Vjerojatno žele postići ono što su uspjele tenisačice u Wimbledonu - isti nagradni fond kao i tenisačima! Vjerojatno misle da je posebno važno da se to ostvari u rudnicima, kamenolomima, željezarama i javnim kućama...?
Hajde dobro, dok se ponekad (neke!) i oglase protiv prostitucije i(li) pornografije, o brojnim sofisticiranim oblicima nasilja koje nad ženskim rodom (one radije kažu - spolom) počinje već u djetinjstvu - nitko danas nije ni slova napisao. Što je s medijskim nasiljem nad ženom kao djevicom i majkom? Zar nije nasilje kad se žene (djevojčice i djevojke, dakle) već od djetinje dobi sustavno i planski preusmjerava od bitnog za ženu – od majčinstva. Najaktualniji stravičan estradni primjer je trenutno stanje u koje je dovedena pjevačica Britney Spears. Strmoglavi pad njezine karijere i psihičke ravnoteže - od globalno megapopularne pop-princeze koja se hvalila da je djevica, do poremećenog samoproglašavanja Antikristom - započelo je onoga trenutka kad je popularnošću izborila toliko slobode da se odlučila za brak. Međutim, istog je trena otvorena kladionica za prognozu njezina razvoda; nije bilo dana da je paparazzi nisu progonili, a poslije su njezin brak svakodnevno s najvećim gađenjem pratili mediji oduševljeni "V-monolozima" Eve Ensler... Nijedan glas od B.a.B.e. nije se čuo u korist jadne pjevačice i stotina sličnih žrtava producentskih kuća!
Zatim, što je s "pravima žena" tisućâ manekenki - pravih ropkinja velikih milanskih, pariških i drugih modnih kuća (za kojima uzdišu mnoge Hrvatice!), od kojih se tek nekolicina neanoreksičnih i nebulimičnih uspije "probiti" do "trona" elitne prostitucije? Itd... Nijedan glas ni od jedne naše B.a.B.e. nije se čuo u obranu njihovih ljudskih prava ("ženska prava" valjda imaju?)!
Međutim, što je s milijunima njihovih žrtava, posebno djevojčica, djevojaka i mladih žena, kojima takve crne "zvijezde" naopakog života (pjevačice, glumice, manekenke, chic-literice, "vražje pradanosilice" itd...) služe kao "modeli" za oblikovanje vlastitog života - na putu u propast ili trajno nezadovoljstvo sobom (te mužem i djecom, ako se uopće odluče za "bračni jaram") u začaranom krugu opsjednutosti sobom i "osvješćivanju svoga ženstva"! Ne, ni u obranu takvih naše B.a.B.e. nisu se ni ove godine oglasile na "dan žena"! Nisu se zauzele za takve jadne žene i njihova prava, premda je zločin nad njima zapravo nasilje nad svima nama...!
Ali nisu se oglasile ni stotine tisuća onih koje vjeruju drevnoj biblijskoj istini: "Žena se spašava rađanjem djece!" Njima nije potreban nikakav poseban "dan žena", jer one su postigle istinsko oslobođenje žene i žive ga 365 dana u godini!


- 23:48 - Komentari (60) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.