Aneta - Riječ putovanje. Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas. Putujemo zajedno. - Aneta Prečica do sna

utorak, 17.07.2018.

Večernji razgovori


Noć je vedra pa su se zvijezde okačile po nebu. Mjesec se spustio dole i kao mačak skače po krovovima.
Ne postoje rastanci, postoje samo rastojanja,
od mene do tebe, do ivice
svemira;
Od zore do sumraka,
a noć je naša ...

Živimo po svojoj istini na zemlji. Bezbrižno volimo - šteta što i ljubav nije bezbrižna.

- 20:45 - komentari (3) - print - Večernji razgovori -

Vive la France


VIDEO

U društvu najboljih ...
Čestitke šampionima!

Oznake: Aktuelno

- 09:25 - komentari (11) - print - Vive la France -

nedjelja, 15.07.2018.

Uzburkano


Sunce je žarko a oblaci nestašni. U svakom oblaku je jedna duša. Igraju se skrivalice, dok vjetar nosi suncobrane.
More je zeleno kao fudbalski teren, uzburkano. Do pola svijetlo zeleno a od pola modro. Ja sam na svijetloj strani, tamo je horozont. Ali kada oblaci sakriju sunce, strane se zamijene. Tamo je svijetlo oko mene modro.
Na sredini su dvije ogromne, narandžaste, lopte. Bove. Plivam, a ti me posmatraš kako se održavam u svemu tome što je uzburkano. Talasoterapija. Dobro je relaksirati tu sredinu.
S vremena na vrijeme, između onih lopti, uzdigne se talas i tako uspravan ide ka meni. Tvoj pogled ne silazi sa mene. Jaka sam u nogama, krećem se bokovima ... zadovoljno si odahnuo.
Sunce je žarko a oblaci nestašni. U svakom oblaku je jedna duša. Naša duša.
Igramo se.
Igramo skrivalice.

Oznake: more, mi

- 15:19 - komentari (4) - print - Uzburkano -

Francuski poljubac


Ti pijuckaš konjak, a ja domaće vino iz bačve. Vrijeme sporo prolazi. Tišinu razbija zvuk klepetuše (o koliko dugo nisam čula taj zvuk), a onda se oglašava ulični prodavač lubenica sa kamioneta.
Vruće je.
Kažem, bilo bi dobro da oblaci prekriju sunce, pa da možemo plivati cijeli dan. Nećemo moći, kažeš, popodne moramo gledati nogomet. A da, danas se ni sa kim ni o čemu drugom ne može pričati, nisu interesantni li leptir ni cvijet, ni vatra u njemu.
U uglu usana lebdi smješak, poljubac je njihov najljepši omotač. Kazaljke su razbacane, šutiš o onome što treba biti riječ - meč.
Cijela zemaljska kugla se pretvorila u nogometnu loptu.
A ti ispijaš konjak, namještaš moje uvojke i smješak sa tvojih usana postaje omotač mojih.

Oznake: more, mi

- 12:01 - komentari (4) - print - Francuski poljubac -

subota, 14.07.2018.

Moj prozor


Od staklo prozora se odbija zrak sunca
bez zvuka
Kao što se i u tišini dana uvlači unutra
i rasut u bojama predaje meni
Otvoriću prozor i
pustiti ga da uđe
Nerasut, nepodijeljen
Zvuk je zapisan u našoj šutnji.

- 17:52 - komentari (6) - print - Moj prozor -

petak, 13.07.2018.

Nebesko platno


Nebo kao da nije nebo, već kao da je slikarsko platno zategnuto u okvirce, samo svijetlo plavo; a okvirce su brda koja su opasala uvalu grada. Oblaci kao da nisu oblaci, već kao da je neko, kistom ili prstom, u kraju platna razmazao plavu i sivu pa napravio nekakvu ploču oko koje su ne načičkali bijeli grozdovi pa se čine kao čipka. Ni more kao da nije more već kao da je modra i ustalasana slika svoja.

A onda kao da je neko okrenuo platno naopačke, pa je more postalo glatko nebo, a nebo ustalasano oblacima more po kome zaploviše brzi crni brodovi. Gore bijeli a bliže nama crni. Nestade sunca.
Na horizontu izmaglica ne jenjava. Samo na tren bljesne srebreni odsjaj galebova u letu, vjernih čuvara visina i stijenja, prijatelja tišine.

Kako brzo plove oblaci, tek što pomislih zapuha jak vjetar, pa sve snažniji. Rastjera oblake, vrati sunce i more postade more, nebo postade nebo i sve postade tako stvarno.
I strašno.

Oznake: more

- 18:53 - komentari (10) - print - Nebesko platno -

KapiMore se pjeni i rasipa kapi, nježno me prska. U svakoj kapi stanuje duga. U dugi tišina. Kad se val razbije o obalu, u svakoj kapi izdahne tišina. Tako i valovi tišine slamaju tišinu.
U svakom valu stanuje zvuk. U zvuku glas. Kad se val uzvisi na pučini i zvuk prolomi morem, snažne ruke zagrle obalu. Tišina huči, ljubav ječi, a val pjeni.
Tihi su valovi i glasna je tišina, vode razgovor.

Oznake: more

- 00:09 - komentari (10) - print - Kapi -

četvrtak, 12.07.2018.

Vatrene kočijeA riječ je samo o neodustajanju od snova. Još jedan korak u nečemu što već i sada predstavlja uspjeh.

Oznake: Aktuelno

- 00:00 - komentari (8) - print - Vatrene kočije -

srijeda, 11.07.2018.

Šum


Ovdje krik ima svoju plažu, a piling mjesto u kamenom grlu, gdje klokoće i šumi voda.
I - zvuk zapisan u stijenama.
Samo je žudnja gluha.

Oznake: more

- 08:19 - komentari (12) - print - Šum -

utorak, 10.07.2018.

Oblaci i modre uzvisine


Oblaci su se razišli, mrak je blijedio, a sunce se pomililo prije otkucaja crkvenog zovna. Rodio se još jedan divan dan.
Nedugo potom oblaci su formirali kolonu i legli na treći prst. Dijelila ih je neka čudna izmaglica iznad modrih uzvisine Atosa. Čudne su. A more prija.
Sjaj sunca boji svijet u zlatno. A to blaženo stanje koje osjećam djelićem duše obojeno je ljubavlju.

Dodatak

Oznake: more

- 16:40 - komentari (12) - print - Oblaci i modre uzvisine -

Jul(ius) Za

mene - deset.
Po moru brodovi a nebom oblaci plove, dok galebovi džedžeći na stijeni sačekuju prve jutarnje kupače. U jednom trenutku kao da je čitav svijet utonuo u tišinu, duboku tišinu nastalu od sjećanja.

Oznake: more

- 08:40 - komentari (8) - print - Jul(ius) Za -

ponedjeljak, 09.07.2018.

Ono što vidimoSunce je namignulo, oblak mahnuo, a ja sam pogledom zagrlila more. Brod se osvrnuo pa nastavio lagano dalje. Uvijek nekoga čekamo.
Zakoni su jednostavni, jedna osoba i jedna druga - jedan pogled može promijeniti život.

- 15:20 - komentari (7) - print - Ono što vidimo -

nedjelja, 08.07.2018.

VodnoSvake noći na južnoj strani Skoplja svijetli ogromni Milenijumski krst, sa najvišeg vrha Vodna, Krstovara. Odlučili smi otići tamo i pogledati to sve izbliza.
Ono što je Avala Beogradu, Trebević Sarajevu, Medvednica Zagrebu, to je Vodno Skoplju. Do vrha planune vodi krivudavi put, serpentine, a od pola može i žičarom. Mi smo se opredijelili za žičaru. Vožnja je trajala nepunih 5 minuta a iz kabine se pruža prekrasan pogled na grad. Sa vrha je još ljepše.
Na samom vrhu je planinanrski dom, taj veliki krst, sunce iz Vergine, nekoliko prodavnica i još ponešto, što se može vidjeti na slikama.,Tu je i spomen ploča gdje piše o tome kako su partizani uništili njemački bunker.
Na južnoj padini planine može se vidjeti nekoliko sela, među kojima Gornje i Donje Sonje koje se spominju u tekstu. Nismo tamo išli, a da smo pošli mogli smo vidjeti crkvu Svetog spasa i Svetog Nikole.


Oznake: putovanje

- 17:16 - komentari (8) - print - Vodno -

subota, 07.07.2018.

Skopje ima ... ima, ima...Svaki put će me Makedonija, netipična i kulturno bogata a možda i nedovoljno otkrivena, osvojiti svojom duhovnom dubinom, vedrinom, kulinarskim umijećem i toplinom koja se ovdje zadržala više nego i u jednoj drugoj državi ex prostora.Skoplje noću je izbor slika, a ljubazni i gostoljubivi domaćin otkriva mi novosti i detalje koje nisam stigla vidjeti prošle godine.
Potpuno sam svjesna da Skoplje ne bi trebalo predstavljati projektom centra grada iz 2014. godine, već cjelokupnom slikom grada čijem je urbanizmu jak pečat dao i poznati japanski arhitekta Kenzo Tange. Urbanističko rješenje Skoplja nastalo nakon zemljotresa 1963.gidine bilo je ispred svoga vremena. Njegova glavna odlika je racionalno socijalističko planiranje.Transportni centar sa autobuskom i željezničkom stanicom, studentski dom, muzej moderne i savremene umjetnosti, zgrada radiotelevizije, trgovački centar, zgrada nacionalne banke, akademija umjetnosti, pozorište, telekomunikacioni centar, akademski kampus... nasljeđe su moderne arhitekture toga vremena.Mostovi, mostovi ... Na prvoj slici se vide dva stuba ispred mosta. Pitala sam šta oni predstavljaju. Valjda je neko smatrao da je centar nedovoljno upečatljiv i neizgrađen, pa je planirao da napravi veliki krug poput rizenrada u Prateru za razgledanje grada! Kako stvari stoje to se neće dogogiti. Srećom.
I na kraju napornog dana dvije masaže u kraljevskoj stolici. Jedna je bila šijacu.

Oznake: putovanje

srijeda, 04.07.2018.

PutovanjeVruć dan, sparno veče i otkrivanja. Pogled kroz prozor automobila stvara pokretne slike i navodi me da slažem riječi kako bih objasnila crno-bijeli film. Zrak je od vječnosti izblijedio.
Nije nam dozviljeno ni da slobodno dišemo.

Oznake: putovanje

- 19:08 - komentari (8) - print - Putovanje -

nedjelja, 01.07.2018.

Kako se kalio BlogerJESENJE VEČE –
MOLIM TE, OKRENI SE K MENI.
JA SAM, TAKOĐE, STRANAC.
(Bosho)

Pišući činimo napor da zaboravimo da smo stranci. A zbližavajući se mi počinjemo da svakoga uzimamo kao garanciju.
Nema garancije!
Lete treperavi pikseli nad ugaslim blogovima i prekrivaju ih kao mrak vascijelu Vaseljenu. Samo svijetla mjesta daju znak da tu postoji nešto, sijaju i odazivaju se: evo me!

Osjećaj topline je u interakciji sa svijetom. Pjeva li preostala ljuštura cvrčka ili je tek ugasla zvijezda treperavih piksela?

- 11:04 - komentari (8) - print - Kako se kalio Bloger -

<< Arhiva >>