Aneta - Riječ putovanje. Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas. Putujemo zajedno. - Aneta Prečica do sna

subota, 17.02.2018.

Bijeli sanDar podaren, snom sanut, bijeli san je san o ljubavi, slobodi, vjeri, povjerenju, uzajamnosti, prijateljstvu, stvaranju... po prirodi drugačiji od spavanja, on je izvan nas, nešto poput druga, onog kome najčešće nije suđeno da oživi, već nas kao sjena prati, a siromašan je onaj koji ga nema.
Kao pred očima ispisan, na uho prišapnut, njegovo se vrijeme prepliće sa životom, u nepoznatom pravcu vodi, godine dopunjuje ili ih potire pod bezimenim nebom.
A svakim novim danom biva jači.


- 11:43 - komentari (9) - print - Bijeli san -

četvrtak, 15.02.2018.

SvježinaNebo je bilo mutno, a kiša sitna. Kapljice su blago udarale o vrhove drveća. Vremenom su postajale glasnije i brze, da je najzad kiša nestrpljivo sjurila s neba u širokim mlazevima. Kišni krešendo napravio je prolom oblaka.

Kiša me prskala po licu i rukama. Nisam mogla vidjeti daleko kroz njenu gustu zavjesu, ali sam čula vodu kako kulja kroz oluke iznad moje glave i udara o kamenu ploču na terasi. (Čini mi se vekovima, vuk sa ovcom nešto ima ..). Kiša se ispucala pa više nije grmilo, ali je kamen ostao mokar i podmuklo sklizak.

Zrak je mirisao na mahovinu i zemlju.

- 16:22 - komentari (18) - print - Svježina -

utorak, 13.02.2018.

SvilacTanke pjegaste čarape od svilenog konca ističu listove dugih nogu. Proizvedene su od svile dopremljene jedrenjakom "Faraon" koji prenosi sirovinu iz Aleksandrije i Smirne, a pripada firmi Morel i sin iz Marselja.
...a ja sam, od svoje čežnje, isprela savršenu mjeru naše ljubavi, svilenu kukuljicu koja grli iščezlinu i sanja o davnom preobražaju "one bube".
Zamonašila sam se slinjenjem u čahuri od neprekinutog svilenog beskraja, a oslobodio se svilac. Zrno pijeska gužva mi zjenice i čini se da će ispucati teškom pozlatom okovani nimbusi, pa će se tako proliti bol renesansnog pjesnika ispod svoda Nebeske kapele.
Ispupčeni bokovi mog širokog broda ljuljaju se pod svodom ljubavi, tog božjeg doma.


- 21:59 - komentari (14) - print - Svilac -

SveđIspod tmušta neba,iza slutnje, iza tmace, roje se velike bijele pahulje. Evo radosti, nebo je rascvjetalo! Gledaš i gledaš, sve viđeno, a neznano. I držim u ruci taj jedan hladni cvijet, koji se kreće, mijenja izraze, od smijeha i zanosa do zamišljenosti – cvijet je lice biljke zvane čovjek.
Pamtim.
Pamtim predjele, gradove i likove, kao izazov sjećanju, kad hoću da zadržim pred sobom koliko hoću ... a topi se, led se topi .... i pada novi snijeg, preko slutnje, preko sumnje ... daleko je, a ima.

- 09:33 - komentari (8) - print - Sveđ -

nedjelja, 11.02.2018.

Ljubičasti veoNad koncentričnim krugovima tihe vode ogleda se pupoljak divljeg kestena, nabubrio, mrk i smolav, hoće da se otvori na njenoj površini. A ona blijedo ljubičasta, a na ivici ružičasta razgalina, slična prvom sjaju svitanja, na proljećnom nebu.
Povremeno izgleda da će cijela zasjati oreolom duginih boja. Pa opet prevlada crvenkasta svjetlost. A ispod površine ili visoko iznad nje trepere boje svijetloljubičastog divljeg jorgovana i svaki kutak i svaku nišu ispunjava prekrasnim bujnim životom.

Tamo gdje se glatka površina vode mreška, tu se modifikuje slika života, a mi to sve susrećemo i posmatramo u pokretnim slikama. Tu voda neosjetno modelira naša lica, tiho i uporno, a kad se počne pomicati, odjednom se otvaraju lelujave površine zasjena, ustalasane kao živi prolaznici.
I svako može da pročita ono što se činilo skrivenim.

- 15:08 - komentari (20) - print - Ljubičasti veo -

Svjetlost u prozoruJutarnja svjetlost, odškrinut prozor i dvije bijele zavjese, izgužvane plahte i iščekivanje nečega što se uvijek trebalo dogoditi. Miris parfema i snažan osjetilni odjek lebdi u pokretnim slikama kroz prostor.
Soba kao skrivena misao u koju prodire sunce, razbacano po podu, krevetu zidovima i plafonu. Čežnja i želja za još, nezasita kao ta skrivena misao koja se čita iz očiju.
Krevet. Osjeća se vlaga. Noćas je kiša zalila žednu zemlju. Tu i tamo pokoja kišna glista omamljena suncem, leži ispružena kao znak plodnosti zemlje, ružičasta i sjajna poput njenih usana ...
Soba je njena snena.

- 09:14 - komentari (5) - print - Svjetlost u prozoru -

petak, 09.02.2018.

Ogoljeni u mrežiIzmeđu kuća i dugih redova prenatrpanih kontejnera provlači se uska uličica u kojoj su se nekada djeca igrala, žene ćeretale a muškarci pušili.
Provlači se kao dugački, neprekinuti lanac iz doline i račva do okolnih brežuljaka.
Život se vremenom povukao sa ulice u kuće i vezao za onu nevidljivu žicu globalne mreže. Sada se i žene i djeca i ljudi, istovremeno i nepodijeljeno igraju i ćeretaju i ... , a da se ne vide i ne razaznaju ... Inovativna otuđenost visoke tehnologije. Društvena nadmoć ne pruža nikome utjehu.
Ugazili smo u život, napravili jedan gubitnički krug. Sada smo ponovo ugazili.

- 13:27 - komentari (18) - print - Ogoljeni u mreži -

četvrtak, 08.02.2018.

Kapi tišineNapolju kiša, a ti me čudno posmatraš kroz zamagljene prozore. Krilo je odškrinuto i kroz uski otvor struji svježina koju kiša donosi, a ja je ispijam kao mlijeko.
Čujem otegnuto dozivanje:
- Tiiiiiii...!
Zove dugo i glasno, pa naposljetku zaćuti. Zatim iz nastale tišine čujem sopstveni glas:
-Da,da, Jaaaaaa...!
I dalje me fiksiraš pogledom, a da pri tome ne znaš da mi u tom trenutku ništa na svijetu nije tako važno, blisko i potrebno kao taj reski mlaz svježine, jedino moje dobro i sve do čega mi je trenutno stalo.
Muzika dozivanja Ti-Ja, zrcali kao svijet u kapima i odzvanja sobom.

Svijet se i dalje (o)kreće i mijenja, nosi ga vječita smjena i igra snaga koje se tajno žele i dozivaju, zbog čega se nikada ne sreću. Samo se čuju kapi tišine.


- 15:20 - komentari (12) - print - Kapi tišine -

srijeda, 07.02.2018.

Mačak u veljačiOvih dana i zemlja i nebo imaju neodređenu boju pustoši i dosade. Samo mačkama nije dosadno. Mačak je u veljači u čudu što baš na njega na sred strme, izlokane ulice nasrću mačake kao četica u pohodu, prepiru se glasno, a ni jedna drugu ne sluša niti čuje, jer je kod njih sve samo jurnjava koja ima svoj smisao u samoj sebi, a ne u onom što bi rekle ili učinile. One hoće tjeranje za pamćenje.
A kad bi se malo utišale, on bi im rekao, prijekornim glasom, da su u njegovo vrijeme mački jurili mace.
Tišinu popunjavaju krici što ljudskim sliče. Mačku priskače u pomoć drugi mačak, malen i drzak...
Misao začas odluta u kakav stan sa pticom u kavezu i nepomičnim mačkom u uglu provaljenog divana, koji da bi se odbranio od tih predstava, diže se naglo i uplašeno sa ležaja, nastojeći da izazove u sebi druge slike.
Mačke su goropadne Srde, država u državi, u tjeranju zakona prirode, kao Furije Oresta, a apsurd kazne je to veći, što sve po zakonu je!

- 14:33 - komentari (11) - print - Mačak u veljači -

ponedjeljak, 05.02.2018.

PrisutnostŠta je prisutnost?

Nije dovoljno biti tu. Pače, nije ni potrebno da si tu.
Postoji riječ koja snažno "odjekuje" u nama. Postoji misaona ili osjećajna sadržina kada u iskušenjima nađemo najbolji dio sebe. Riječ koja nas najbolje opisuje. Opisuje stanje. Veliko Ne koje lebdi između nas a osjeti ga čulo izuzetno osjetljivih ljudi.
Prisutnost.
Vremenom djela mogu postati sastavni dio našeg bića i pomoći nam da postanemo najbolja verzija sebe. Protežu se u nedogled vječnosti našeg nepostojanja, nemjerljiva, neshvatljiva i neizreciva, a prisutna u svakoj našoj i budućoj misli, u nečijem dahu, riječi i zalogaju.
Prisutnost.
Maksimalna.

- 05:22 - komentari (6) - print - Prisutnost -

nedjelja, 04.02.2018.

PleterPleter je mozaik riječi i njihovih odjeka iz davne pjesme našeg života što u sjećanjima zbori, kao daleka jenjavajuća muzika.
Uvijek se nađe neki iritirajući ton, koji bi se ponavljao unedogled.
Jedna od najčudnijih scena u kojoj sam ikada morala da budem bila je kada je sunce prevršilo plave planine i bacalo svoje posljednje zrake preko glasovnih pletera iz doline. Bila sam osjetljiva na nisku, zalazeću svetlosti čija je nečujnost treštala snažnije od buke. Svjetlost je najblještavija pred gašenje.
Sada moju inspiraciju obasjava druga zvijezda.

- 08:13 - komentari (10) - print - Pleter -

subota, 03.02.2018.

ProzorProzor nije samo pogled u svijet, to je stanje svijesti. Uma i duha. Sloboda. Sloboda pogleda i mašta. Zatvoren je čežnja, otvoren mogućnost; mogućnost da se provedeno vrijeme pretvori u slatke uspomene.
Svježina ulazi kroz otvoren prozor i osvaja prostor, dok me sunce grli i miluje, a oči odozdo zagledane u visoki prozor moje obasjane kuće znaju da postoji mjesto sa koga se još uvijek može gledati sunce...


- 09:32 - komentari (20) - print - Prozor -

petak, 02.02.2018.

DodiriŠirim ruke da prigrlim daljinu. Raskriljeni prozori na poslijetku će sve to upiti, uhvatiti, dodirnuti tu stvarnost a onda je projektovati u svaki segment ovog života. - korak po korak. Sve ono što smo smatrali prevladanim, nije nestalo, nego je tu pripravno da se pojavi kao nedodirljivi i bezvremeni oblik ... preći potok nekada se čini nemogćim...
Kako me ti mali dodiri krijepe.
Volim toplinu koju mogu vidjeti, dodirnuti i rukovati se s njom. O skrivenoj ljepoti života, višeg života ne znaš ništa.


- 15:16 - komentari (10) - print - Dodiri -

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se