ponedjeljak, 18.12.2017.

Hljeb nebeski i čaša životaSa izvora svijet bokalom zahvata i pretače život u zlatnu čašu na poslužavniku. Danas grizem posoljen komad neba, kao hljeba uz čašu od života … malo leda ište čaša meda.
Na stolu flaša vina koja je bila otpečaćena, donesena iz bara pa brižljivo, stručno i s ljubavlju opet zapušena, i sipam crno vino u čašu, vino odležalo, pretočeno, bolja nego što se može naći i u jednom hotelu koji mora računati i sa razbijanjem čaša. Mome zlatu nema razbijanja, samo trajanje. Trajanje pretakanje i ispijanje…

Dah čarolijeFantazija boje lavande može začarati dan, pretvoriti ga u dah koji oduzima dah.
Čaroliju.
Može nas pokrenuti ako to odlučimo.
Gledam te pogledom ljubičaste strasti jer danas sam odlučila danu dati veličanstvenost.
(Mjesec je to noćas napravio noći)

- 05:15 - komentari (4) - print - Dah čarolije -

nedjelja, 17.12.2017.

250. U perspektiviTmurno i kišno, bez sunca i svjetlosti, da bi moja zemlja preživjela još jedan dan osjećajući se kao osamnaestogodišnji oslobođeni svijet prepun optimizma i nade.
Zato ću se fokusirati na nešto lijepo, obojiti prostor u crveno, namirisati vrijeme ružama i pretvoriti dan u prekrasan san.
Prečicom.


- 08:50 - komentari (16) - print - 250. U perspektivi -

subota, 16.12.2017.

Volumen 3


MuŽen i ŽenŽen su braku. MuŽen je muškarac a ŽenŽen žena i njihov brak je tradicionalan. Ali MuŽen nije od onih debelih muževa koji subotom čita novine zavaljen u fotelju dok "mama kuha ručak". Danas je sve drugačije. Ko još čita štampana izdanja.
MuŽen vikende provodi za računarom i tako kuha, a ŽenŽen ga nastoji izbjeći.
Međutim, ŽenŽeni je veći problem sadašnja suparnica kod njenog bivšeg, nego bivša suparnica kod sadašnjeg.
ŽenŽen sjeda u "kočiju" na pogon 37 "konja", otresa pepeo dogorjele cigare u pikslu i žuri se odvesti bivšem ...
MuŽen će otpiti čaj i opet ništa neće shvatiti.

- 18:03 - komentari (10) - print - Volumen 3 -

petak, 15.12.2017.

Danas je "taj" divan danTreći rođendan je onaj prvi "kritični" datum koji, ako se preživi, ukazuje na našu stabilnost.

Kažu da su sljedeće kritične godine sedma pa dvanaesta, kada prijeti opasnost odustajanja.

Prvi ispit je položen.

Plovila sam ovim vodama kao u maloj barci na velikim talasima, ali sam se održala uprkos velikim oscilacijama. Uspjeela sam sačuvati oba svoja bloga (blizanca), Madredeus i ovaj. Sada mogu reći da je prva faza sna ostvarena. Posle svega sam naučila da ne treba brisati ni jedan svoj blog, ali i da treba dobro promisliti pre otvaranja sledećeg.

Sačuvala sam i tzv. zamjenske blogove Essential i Tragove vremena i vratila Kao nekada koji su u međuvremenu dobili svoj autentični profil i originalni izgled. Postali su svoji.

Plovimo dalje u malo većoj barci u nešto mirnijim vodama. Bogatiji za jedno iskustvo i mudriji za koju godinu.

četvrtak, 14.12.2017.

Maglovito svitanjeBuđenje u magli ostavlja utisak izgubljenog mjesta. Pa bijaše ili ne bijaše li izgubljeno u imenu grada, imenom njegovim izmicaše – magla u Beogradu – jer drugog imena ne imađaše, osim „Gdje?“, iz čiste želje da se locira i u mjestu orjentiše.
Tek kasnije su se počeli pojavljivati orjentiri u vidu visokih nebodera, a ona mliječna bijela zgusnuća su ih odvajala od zemlje, čineći od njih kule u vazduhu. Odjednom magla poče nestajati, blijeda trljati svoja leđa o zidove zgrada, a bjeličasti dim ih grliti u visini. Iako suncem tjeran, jedan oblak se zadržao, a njegovo središte je postalo izvor uzdignuća do Kraljevstva Neba.

- 09:15 - komentari (15) - print - Maglovito svitanje -

srijeda, 13.12.2017.

Kamen pamtiJesenska, šumna ulica, zagleda slijepe, zazidane prozore i raspala drvena vrata vremešne niske nagnute kuće pokraj puta i zasniva misao kako je stara i praznovjerna; tako prazna i napuštena čini joj se da je ta kuća tako savršeno tajnovita kao da se u njoj odigrala nekakva mračna stvar.
Svaki kamen neke kuće nosi energiju i pamti, pamti kao što to čini dragi.kamen.

- 14:59 - komentari (13) - print - Kamen pamti -

utorak, 12.12.2017.

KriloNaša ljubav, gledajući unazad, razvijala se sporo, ali je bujna i dugovječna poput zelenog zimzelenog bršljena. Povijala se oko nas, omotavala, uvijala, bujala sa izuzetnom otpornošću na onovremenske uslove. Nezahtjevna. Postepeno su otpadale sve druge latice zakašnjele u cvjetanju, a ona se raskrilila u horizontali i poslužila kao pokrivač tlu na koji smo počinuli blagoslovljeni zorom koja će prerasti u plodan dan.
Moje mjesto je u tvome krilu, u okrilju ljubavi….

- 12:45 - komentari (12) - print - Krilo -

ponedjeljak, 11.12.2017.

IlustracijaOni koji su poznavali svijet koji iščezava žive u sjenci sreće i nedostatku punoće.
Mjesec se zašiljen otkrio u toploj noći a gola istina se viđenjem preklapa sa njim.
Hoće da smatraju da je žena odlomljeno parče čovjeka. A on taj ožiljak dobro osjeća.- 23:12 - komentari (7) - print - Ilustracija -

nedjelja, 10.12.2017.

Fuga za @j.U danu koji je odmakao sunce blješti na snježnom pokrivaču i čini ga jasnijim. Vidno polje se širi, a moje oko se upilo u pticu. Vrabac se oglasio i digao krila -dživ-dživ.
U priči je zapisano da će prašnjava pepeljuga, ona koja je bježala od njega dok su ga druge jurile, postati kraljica, jer je ona jedina kojoj paše cipelica.
Ko bi rekao da je cipelica kruna.

- 12:04 - komentari (19) - print - Fuga za @j. -

subota, 09.12.2017.

PahuljiceNakon toplog talasa koji nas je sve razbolio zaigrale su bijele pahulje oko uličnih svjetiljki. O neizmjerna radosti! Taj bajkoviti prizor me redovno vraća u djetinjstvo, zato ne ostajem ravnodušna prema njemu. Pahuljice izvode svoje piruete u najljepšem plesu noći, a ja gledam njihovu muziku, razmišljam i pišem...
Prekriće one golo lice zemlje i odjenuti je u bijelo ruho kakvo joj dolikuje. Donijeće stope tragove snijega koje smo čekali, i neće to saznati promrzle grane. A sutra, dok se budemo razbuđivali u jutarnjem čavrljanju, znam, gledaću zimsku živahnost kroz sivkastu izmaglicu. Javiće se i vrapci s krovova.


- 23:13 - komentari (10) - print - Pahuljice -

petak, 08.12.2017.

Magla nad rijekomNad mirnom vodom rijeke, bez pokreta i šuma, bez onog životu prepoznatljivog osjećaja u izmaglici blage snage sna, u kojoj se boja neba i boja vode i laki miris kiše stapaju, dimno izjednačavaju i mire u prahu čija boja nema ni imena ni značenja, nadvile su se sanjive zgrade grada. Oslikavaju se sjene u sjaju rane magle koja duhuje nad vodom.
Nakupila se kao gomila pucvala ispod čijih niti trepere siluete zgrada, miruje velika sjena mosta, samo mala sjena našeg autobusa klizi po vodi sa milošću jutarnjeg zamajca.
Magla se prostire u daljinu kao nepregledni okean vaz-duha, kao okamenjena dolina, a u dnu te magle nazire se još malo rumenila, poslednji trag nekog života , malog ljudskog postojanja.


- 10:21 - komentari (16) - print - Magla nad rijekom -

četvrtak, 07.12.2017.

InjeJutro.
Hladno sa injem koje je zabijelilo zemlju i krovove. Mraz steže a horizont se širi u svitanju i njegova granica je tamo gdje se na nebu izdiže ogromna crvena kugla.
Sunce.
Prizor je vizuelno različit od osjećaja koji pobuđuje dok se prima drugim čulima. Odsustvo topline i bjeličasti odsjaj zaostalog lišća kao sjajno rastopljeno srebro prosipa se po njemu na način na koji ti sa usana klizi dim, stvarajući pomalo mističnu i bajkovitu sliku. Inje je prekrilo zemlju, automobile i krovove, omotalo gole grane. Hladnoća vlada jutrom u kome dominira crvena, naoko goruća kugla sunca.
A hladna.

- 10:34 - komentari (17) - print - Inje -

ponedjeljak, 04.12.2017.

Hoćemo se ...Jutro treperi trenucima koji čine da se osjećamo živima.
Hoćemo se
buditi u ljepšem danu, radovati i nadati, spojiti srcima.
Hoćemo se
približiti dahom u vrtu, sa žudnjom pogleda kroz gusto ispletenu mrežu niti, dodirnuti kao vrtlarci nježnim prstima sipku zemlju znajući da je plodna.
Hoćemo se
poviti kao gipke grane pod prhkim snijegom što ih grli i pritiska, a tijela puna života, misli pune riječi i fraza naprezanja.
Hoćemo se
potruditi, hoćemo uskliknuti, upijati umom i očima i kao zimske ptice na žici, grijati priljubljenim tjelašcima.
Hoćemo se
davati novinom i uzimati blizinom, upisati u stihove, pozlatiti tišinom,
A duša je već sve prihvatila.
Hoćemo se …

- 10:14 - komentari (13) - print - Hoćemo se ... -

nedjelja, 03.12.2017.

Prvi snijegPada prvi snijeg. Sama pomisao oblačenja u bijelo izaziva onu posebnu vrstu radosti. Kiša bi mogla pokvariti sve. Ali neće.
Jutrom dama-žena ogrnuta u bijelo predaje se snagom slabosti za moć plodnosti ...


- 11:41 - komentari (18) - print - Prvi snijeg -

subota, 02.12.2017.

Kada je to "nikad"?Noć je svježa i tiha, obasjana srbrnom mjesečinom. U iskričavoj lunarnoj svjetlosti lebdi jedan lik kao da je iscrtan rukom ikonopisca na padajućim zracima. Stojim tako, ukočena i nijema, kao na liturgiji i gledam a on mi uzvraća pogledom ...

***
Oko koje me privuklo, bistro i veliko, samouvjereno, bilo je usmjereno ka meni, ali nije gledalo iz očne jabučice već iz dubine prošlosti. Primijetila sam da je gleda kroz mene.
Gledajući kroz život gledam u oči kreatorima sveg ovog užasa koji nas okružuje i njihove oči mi uzvraćaju pogled, kao močvara koja će uzvraćajući nam pogled uprljati nas saznanjem, zauvijek. Drevno zlo curi kroz pukotine istorije ali nema dovoljno ruku da ih prstima zatvore. Scene koje sam gledala apsurdni su deja vu onoga što se naslućivalo, a sada je kristalno jasno.
***

Možemo li se resetovati? Jer, htjelo bi se zaboraviti i gledati pogledom koji će uzvratiti ljepotom, dobrotom i plemenitošću, htjelo bi se izbrisati sve ono u sebi što pritiska saznanjem i gledati u onaj iskričavi lik koji uzvraća toplinom zaštitničkog pogleda iz svemirske daljine i ogrće nas plaštom ljubavi.

- 10:38 - komentari (9) - print - Kada je to "nikad"? -

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se