srijeda, 19.07.2017.

Dan prvi - Skoplje



Skopje ima mikro klima ... i veoma je neobičan grad, svoj, drugačiji od drugih ...
Nova naselja formirana po principu jugoslovenskog urbanizma slična su sa drugim gradovima, samo što ovdje ima puno zelenila. Utisak mi je više nego u drugim gradovima i to mi se na prvi pogled dopalo. Zelenilo su pluća grada i to je veoma važno za sve koji tu žive.



Centar je posebna priča. Krenuli smo od opere izgrađene ranije u stilu moderne. Svira klasična muzika. Ispred i oko nje su zgrade nedavno građene u prostoru koji je bio prazan i pust nakon onog zemljotresa iz '63 ...ministarstva, palata pravde, muzeji ... sve je to na malom prostoru jevrejskog naselja.



Stare kuće su porušene u zemljotresu a ni jedan od Jevreja se nije vratio iz logora smrti ...



Barok. Hm, ...
Reminiscencije na stare stilove počinju svima smetati jer postoji opravdana bojazan da će naše vrijeme ostati bez svog originalnog izraza, a to vrijeme oponašanja traje evo već tridesetak godina...



Ovdje ima puno statua, poznatih i nepoznatih iz istorije ... kažu da su mnoge "lažne" u smislu materijalizacije (šuplje su unutra) a one od bronze su navodno sa nekvalitetnijim materijalom jer su ušli u preskupu investiciju.
Ali to je već njihova priča ...ono što ostavlja utisak na stranca je da je puno sadržaja na malom prostoru, previše robustnih spomenika, koji idu toliko daleko da imamo statue čistača cipela i prosjaka, bika isl. ... Aleksandar Makedonski je pretenciozno postavljen svuda, tu su Kliment i Naum, Ćirilo i Metodije ... puno antičkih likova, onih iz Dušanovog doba i savremenih pisaca pjesnika glumaca kompozitora, tu je i Toše našao svoje mjesto... nisam ih sve čestito ni vidjela, a većinu i ne znam ... gledala bih samo to. Prijatelji kažu ... pa ni mi ne znamo ko su, niko ne zna - sad mi je lakše .... Dušanova statua u nizu na jednom od mostova mi se dopala kao i veliki spomenik Filipu II ocu Aleksandra Makednskog.



Mostovi su novi, stari je kameni, zovu ga Dušanov most iako datira iz ranijeg perioda prije njega samoga i ima nešto originalnog kamenja, ostali je rekonstrukcija ...
Puno je raznoraznih fontana na trgu Makedonija koje mi nisu zasmetale, a jedna je čak i u neuređenom koritu Vardara!
Sam trg je pun sadržaja za djecu, vozića i drugo .... a statue lavova na sve strane sam zaobilazila pogledom. Tu je Goce Delčev na konju spram Aleksandra Makedonskog koji je u centru trga, isto na konju.
Ne mogu ne reći da je puno pretjerivanja, ali ipak je sa tim grad drugačiji od drugih. Takva slika grada duboko je podijelila i mišljenja i njih same ...



Skopje ima mikro klima ... ima i Trijumfalnu kapiju kao Pariz ... a sa obe strane su dvije statue pisaca u sjedećem položaju ...Kažu da je ovaj prostor bio isprskan bojama u "šarenoj revoluciji" ali je sve sređeno osim zgrade Ministarstva kulture koa je namjerno tako ostavljena i predstavlja spomenik kulture! Ova zgrada na žalost nije ovdje blizu i nisam je vidjela, pa nemam tu fotografiju.



Još sam vidjela Sobranje (parlament) i zgradu Vlade (bivši CK nešto dalje). Preko puta Sobranja je veliki park sa puno velikih skulptura, u parku su majke borci ...
Sa druge strane je spomen kuća ili muzej Majke Tereze, rođene u Skoplju ali ne u toj kući već nešto dalje samo što je ta kuća porušena. Pored je u izgradnji velika crkva Konstantin i Jelena sa pozlaćenom kupolom, u izgradnji.





Stekla sam utisak da ima dosta gradilišta.
Jedan most i ulica nose ime Majke Tereze, kao i auto put ka Ohridu preko Tetova.
Skopje ima mikrokluma ... ima i dabldekere kao London.
Obišla sam i stadion Vardara koji je u završnim radovima.
Stanka za kafu i sladoled nije pomogla, umorili smo se. Ostaje nam još ručak i onda pravac za Ohrid.





08:49 | Komentari (7) | Print | ^ |

<< Arhiva >>