Aneta - Riječ putovanje. Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas. Putujemo zajedno. - Aneta Neboderi - epitomizacija - Prečica do sna - Blog.hr

nedjelja, 07.05.2017.

Neboderi - epitomizacija


• Burj Khalifa, Emira Arab Ini
• Yon World Trade Center, New York
• Taipei 101, Taipei
• Shanghai Mondyal Sant Finansye, Shanghai
• International Commerce Centre, Hong Kong
• Petronas Towers (1 & 2), Kuala Lumpur
• Willis gwo kay won (Sears Tower), Chicago
• Empire State Building, New York:


Za velike projekte treba puno novca, mali projekti se rade srcem. A ideja čini zgradu prepoznatljivom.
U eri smo ludila, sa jedne strane, i siromaštva sa druge. S početka prošlog vijeka bezidejnost je arhitekturu odvela u neoklasicizam, danas je vodi visinama. Arhitektura je oduvijek bila najbolji način da se vizuelno izrazi bogatstvo i moć društva i pojedinca. Danas se velike i bogate svjetske metropole takmiče da imaju što veće kule.
A gdje je ta utrka odvela drištvo?
Neke od tih spektakularnih građevina epitomiziraju hrabaru arhitekturu dok druge izazivaju podsmijeh satiričnim izgledom.
Krug života je napadna zgrada u sjeveroistočnom gradu Fushun u Kini; u nju je ugrađeno više od 3000 tona čelika i ukrašena je sa 12.000 LED svjetiljki i noću svjetlom konkuriše nebu.

Sjedište Narodnih dnevnih novina, službenog glasnogovornika kineske vladajuće stranke, sa svojim faličnim značenjem, postala je predmetom ismijavanja među kineskim građanima. Pretpostavljam da treba predstavljati ideju plodnosti.
Kao ogromna zemlja u kojoj se događa građevinski bum u Kini se osim velikih i sve zanimljivijih građevina (koje sada ne prikazujem) nađu i one koje prednjače po ružnoći kao što je Peking Tianzi hotel koji je rangiran kao najružniji zgrada za 2012. godinu. Pročelje je projektovano sa likom trojice muškaraca koji predstavljaju kineske bogove i simbole blagostanja, sreće i postignuća u karijeri.

Zgrada donje rublje je pravi očaj neukusa: visoka 445m predstavlja vrata Istoka u Suzhou, Kina. Međutim, po pisanju dizajnerskog vebsajta, pogled kroz kapiju „uvodi posmatrača kroz dramatičan kultni ‘gateway’u grad Suzhou i predstavlja značaj Kine u današnjem svijetu”.

Potpuno odsustvo ideje. Svaka ozbiljna zgrada osim koncepta morala bi imati i svoju originalnu priču. Visina nije priča, već težnja za dominacijom.


Popis najviših nebodera svijeta KLIK

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se