Aneta - Riječ putovanje. Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas. Putujemo zajedno. - Aneta Prečica do sna

nedjelja, 30.04.2017.

Bagrem bijeliOpojni miris i zujanje osica, procvjetao je bagrem bijeli među bogato olistalim krošnjama lipa čije se grane njišu na vjetru kao teške brokatne haljine oko struka onovremenih ljepotica.
Njegovo vrijeme je došlo, zato se i pokazuje u svoj svojoj raskoši.

Sa druge strane puta su poorane njive obaljenih brazda, ali još neizdrljane, pa je sjeme ostalo u ruci.
Nasuprot goloj zemljoradničkoj prostoti fizikalisanja koja seljake stalno drži u nedoumici po pitanju nicanja biljki, pa i ako nikne, hoće li ona moći rasti, davati plodove, oko rascvjetalih biljaka se roje mnogobrojne osice i pčele željne najfinijeg nektara, zuje sa svih strana, hrle, dolijeću i leptiri i sve, sve drugo čežnjom ljepote.

Vrijeme je cvjetanja bagrema bijelog. Svaka biljka je sebi izabrala boje cvjetova i mirise da bi bila što ljepša i privlačnija. Oko bijelih cvjetova bagrema se svi otimaju.
U tom zavodljivom letu oko širom otvorenih cvjetova, spontano i nježno će se dogoditi i oplodnja, bez nepotrebnog oranja, drljanja, drhtanja, neizvjesnosti i nedoumice.- 13:14 - komentari (15) - print - Bagrem bijeli -

subota, 29.04.2017.

MladicaMeko i nježno kao izdanak mace, prhko kao maslačak, roj prosaca od milina, tih vrlina u vrcavoj igri radoznalosti traži onu jednu jedinu pravu koja je u svakom udisaju i izdisaju noćne more snovidice ...

- 20:24 - komentari (9) - print - Mladica -

petak, 28.04.2017.

Pogled razmišljanjuOd onog malog, tinjavog, ugarka u peći iz kojeg se još uvijek kroz dimnjak izvlači tanki vijugavi trag dima, putuje misao pogledom što seže konačnici u kojoj se ona sastaje sa njim, kao vijugava ulica šarenih a lijepih fasada što hita nedogledu, za koju nisi shvatio da njeni veliki izgledi nisu laž i da svojom veličinom oni ne uljepšavaju sebe, već ulicu, tu putanju opažaja kojom se oko mjestimice zadržava, a ona mu stvara ugodu pogledu koji je prati, ja vjerujem, u toj konačnici ja vjerujem da se ti ponosiš sa mnom.

- 01:49 - komentari (19) - print - Pogled razmišljanju -

četvrtak, 27.04.2017.

Čovek zvani hrabrost"Sve se na ovome svijetu mora platiti na ovaj ili onaj način. Ništa nije besplatno, sem milosti Božije"Izuzetno kvalitetan film. “True Grit” braće Koen (Coen_brothers), gledali smo njihov Fargo.
Poznati su po svojim umjetničnim filmovima koji zahtijevaju poprilično određen krug posmatrača, jednostavan i odličan vestern film po istoimenom romanu Čarlsa Potisa.
Iskustvno gledanja filma djeluje autentično, dijalozi su fantastični i evidentan je osjećaj kompletne autentičnosti vremena i mesta na kojem se radnja odvija.
Nisam gledala verziju sa John Wayneom, kažu da je ovaj rimejk bolji, Džef Bridžesom (Jeff_Bridges) kao Ruster Kogburna (Rooster_Cogburn).
Vrlo suptilno i umjereno se kombinuju i komične situacije i dijalozi koji ne narušavaju ozbiljnost filma.
Neobični kadrovi, odjeća, djevojčica u glavnoj ulozi, debitantkinja Hejli Stejnfild (Hailee_Steinfeld), izabrana među 15000 djece odlična; film preporučujem svima.

Muzika iz filma


- 06:30 - komentari (13) - print - Čovek zvani hrabrost -

srijeda, 26.04.2017.

KreativkaKreativnost nas obogaćuje na svaki mogući način i u svakom smislu.

- 20:07 - komentari (7) - print - Kreativka -

utorak, 25.04.2017.

Sunce ko` limun žut
Grad se sirovo budi, prolila se sunčeva svjetlost na limunastim ulicama. Jutro, opijeno mirisom cvijeća, jutarnji tamjan dana ljubavnički osvaja vazduh. Bokore se misli u kojima sunce nikada ne zalazi, riječi toplo teku.
Voljen čovjek.
Dijete u srcu života.

- 11:44 - komentari (8) - print - Sunce ko` limun žut -

petak, 21.04.2017.

Dame u crvenomSerija slika "Dame u crvenom" (Emerico Imre Tóth), a ja sam ti ljubavi sa ove slike ...


- 19:28 - komentari (13) - print - Dame u crvenom -

četvrtak, 20.04.2017.

Kiša


Hladna kiša svojstvena mjesecu studenome natapa zemlju i sva naša osjetila obavija sumorna atmosfera, mrak i vlaga, dok visoko nad glavama lebdi bijeli, maleni kolut svjetla nalik na zimski Mjesec.
Kao da polako umire na tom mjestu, sasvim sam.

- 14:58 - komentari (16) - print - Kiša -

srijeda, 19.04.2017.

Cvijet jabukeDanas kiša i hladno, kao da su posvađana godišnja doba. Kiša obično izaziva nemir i zabrinutost. Najljepše je sjediti u toplom i kroz prozor gledati kako kiša curi niz okna.Kao da nas ta mokrina dana odsijeca od ostalog svijeta, čini nas svjesnijim života koji vodimo, situacije u kojoj jesmo...
A jabuke su tako divno cvjetale.

- 09:10 - komentari (16) - print - Cvijet jabuke -

utorak, 18.04.2017.

Kolaži iz Sarajeva


- 10:23 - komentari (14) - print - Kolaži iz Sarajeva -

subota, 15.04.2017.

Sretan Uskrs!Jedan od načina prepoznavanja i upoznavanja Boga je gledanje njegovih djela, njegovih vidljivih djela.

- 08:15 - komentari (6) - print - Sretan Uskrs! -

četvrtak, 13.04.2017.

Svjetlo je vrijemeUmjetnost, emocije i svjetlost.
"Duše miliona svjetlosnih godina udaljenih nas dotiču gledajući svemir."
Arhitektura i dizajn su "uveli" svemir u prostor. Od led lustera preko svjetlosnih instalacija vodopada svjetla, svjetlosnog tuša, valova ... do Infinity Mirrored Room (Yayoi Kusama). Optička varka proizvodi svjetlost bez dodatnih podsticaja.

Intrigantna umjetnička instalacija japanskog umjetnika je koncept koji običan čovjek teško može pojmiti - beskonačnost. Njegova instalacija "Ja koji sam stigao u Raj" predstavlja sobu beskonačnog prostora koja omogućava posjetiocu da korača u predivnom beskonačnom prostoru.- 08:15 - komentari (16) - print - Svjetlo je vrijeme -

utorak, 11.04.2017.

Slatki snoviKad mjesec izađe, sva pjesma dana utihne, a on odnese sve završene i nezavršene poslove, planove i nadanja. Tišina zaliči na kakvo rajsko naselje.
Ja uzimam cipele za šetanje kroz snove. I krećem.

Jutro će probuditi svijest.

- 21:37 - komentari (23) - print - Slatki snovi -

ponedjeljak, 10.04.2017.

OčekivanjeOčekujem da se u dodiru dana i noći, u trenutku susreta, dodirnu i naše gole svijesti. Očekujem da se spoje Zemlja i Nebo.
Očekujem da moja Priroda bude čarobna i moćna kao Izida, da te upozna prema imenu tvome.

Ja sam Priroda, ona što te miluje vjetrom i grli toplim zrakama sunca. Ja sam ona pored koje rasteš dok te drži u rukama svojim. Ja sam grana dekorisana raznobojnim lišćem na našem drvetu života.

Ja sam Ispunjenje.Oznake: G.Klimt, očekivanje, drvo života, ispunjenje

- 16:59 - komentari (15) - print - Očekivanje -

nedjelja, 09.04.2017.

Vilinska princeza


The Old Astronomer by Charlie-Bowater

Kad padne noć i oblaci razgrnu nebesku zavjesu na nebu se ukažu upaljene zvijezde, ja zaustavljam vrijeme i privlačim nebo, kao platno za slikanje, stavljam ga na štafelaj i u konačnoj tišini osame slikam maštom.
Slikam nas.
A kada kvaka na vratima škljocne, znam da to Mjesec ulazi u sobu, tamo iza mojih leđa. Time se prekida dugotrajna tišina a čudnovata svjetlost promijeni joj značaj. Sada čujem otkucaje sata, meko šuškanje svile i Mjesečeve riječi:
"Laku noć, Aneta".- 20:11 - komentari (22) - print - Vilinska princeza -

subota, 08.04.2017.

Bdijenje nad snovimamladost
mogu li se zauzdati impulsi, žrtvovati radost usljed imperativa društvenih normi – razboritost govori ima dovoljno vremena

U harmoničnoj igri čovjeka i prirode progovori i nemušti jezik snova.

starost
bijedna banalnost starosti misli kako je malo uživala u godinama; mnogo razmišljanja, toliko pamćenja stvara vrtoglavicu; sad sniva svoj besmislen oprez

- 12:05 - komentari (20) - print - Bdijenje nad snovima -

četvrtak, 06.04.2017.

SrceDok smo mali, srce je veliko, a kada porastemo ono zakržlja u krutoj i nepopustljivoj stvarnosti - stvarnosti.

- 20:13 - komentari (19) - print - Srce -

srijeda, 05.04.2017.

kralj i kraljica
Henry Moore - kralj i kraljica - skulptura bronza
Najvažnije je nekako početi.-HENRI MUR

U raznim fazama svoga stvaralaštva, jedan od najvećih vajara XX vijeka različito je počinjao. U ranoj zreloj fazi prestao je raditi male modele i skice, već kada je želio napraviti određeni model u većim dimenzijama, radio je prelazni „radni model“. Tokom ovog postupka koristio je glinu, gips, a kasnije i poliester.

Kralj i kraljica su slučajno nastali.

Dodir ruku koje klize niz polutvrdi vosak, tope ga, mekšaju i oblikuju, prodiru u njega. Ruke osjećaju masu koja se njihovim dodirom neprestano mijenja, a on iz svih uglova sagledava formu koju je zamislio, njen oblik i konačan izgled u punoj veličini.
Mali modeli za velike skulpture.
Oblikovao je vosak i ugledao glavu sličnu Panovoj. Zatim se pojavila i kruna. Dodao je tijelo i tako je nastao kralj kome je dodao još jednu figuricu, ženu, kraljicu.

Iako je ova skulptura napravljena u vrijeme krunidbe Elizabete II, njena tema nije moderna ustavna monarhija. Umjesto toga, fokusira se na drevnu koncepciju monarha kao božanskog ili Boga - blagoslovljenog bića.

Moore je kombinovao naturalističke elemente. Njegova je namjera bila da se ostvari spoj čovjeka sa nebeskim kraljevstvom. Ostvario je sintezu apstraktnog koncepta i figuracije u statičnim, ekspresivnim kipovima koji podsjećaju na drevnu arhajsku figuralnu plastiku, naročito astečku i sumersku. Kompoziciju je stvarao ritmičkim pokretima i asocijativnim elementima prirodnih oblika. Suprotstavljao je pune oblike šupljima.
Tako je sasvim slučajno napravio jednu od svojih najpoznatijih priča, dok je svake večeri kćerki čitao bajke ..

Oznake: izvor Internet

- 19:10 - komentari (14) - print - kralj i kraljica -

utorak, 04.04.2017.

FasadeFasada zgrade u Francuskoj, obložena je dekorativnim betonskim panelima, dizajna inspirisanog obrascem koji se nalazi na novčanicama.
Beton se izliva u kalupima- 22:28 - komentari (13) - print - Fasade -

ponedjeljak, 03.04.2017.

Lelujave balerine

Usutonjenu zemlju preplavili su mirisi cvjetova ranoga voća i cvijeća. Iz svakog dvorišta kao graciozne balerine u bijelim i roze haljinama, lelujale su voćke na vjetru.

Ko je on i gdje postoji? Postoji jedino u njenoj žudnji.

Iz njene duše zračila je snaga i lebdjela prema njumu. Beskrajno i beskonačno nalazeći ga u otvaranju latica svakog vjenčića cvijeta jorgovana boje tamnog burgundca. Tako snažan miris postoji jedino u njenoj žudnji.

Ubrala je nekoliko cvjetića sa ljubavlju i zanosom. Bili su svjetlucavi, nalik prvim zvijezdama na nebu. Ona sama među njima bila je neobuzdano sretna što je našla put do tako blistavog sumraka, do tih, njoj toliko bliskih cvjetića i do prska iverja pod sunčanim šarama u grimiznoj tami krošnji.

On je podalje od nje opkoračio nedavno oborenu trešnju, tako sjedio i samo je po smatrao.

- 22:14 - komentari (7) - print - Lelujave balerine -

Livada


Čuo se samo šum vode, zviždanje vjetra, cvrkut ptica i zakašnjeli pijetlovi.Čija je ovo livada? Čija je trava?
Gdje je seljančica što u travi spava?

- 18:32 - komentari (9) - print - Livada -

nedjelja, 02.04.2017.

Priroda
Kroz osunčana polja, poorane njive i cvjetne livade vijuga put koji nekuda vodi. Prizor kome se divimo.

Ja sam Priroda. Ja sam ona što cvjeta, rađa i plodove daje. Buja. Ja sam rodna gruda, hljeba našeg nasušnog kolijevka.

Ti si zemljoradnik koji bi tek mogao postati zemljoposjednik. Pustolovan i zagonetan. Naočit i u čudu nasmijan, ostaješ vjeran samome sebi, jer ničemu drugom ti ni ne možeš biti vjeran. Mlađanost i divljenje te ne napuštaju. U kola uprežeš dobru kobilu, a ponekad jašeš na svom čvrstom konju.

Postojiš kao neka prisutnost u kojoj tek postajemo svjesni našeg bitka.

- 11:41 - komentari (13) - print - Priroda -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se