Manekenka u usponu

Manekenka u usponu

nedjelja, 25.02.2007.

KAKO BI BILO KAD BI BILO


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Kako bi bilo kad bi dobila svoju sobu?

Kako bi bilo kad bi imala brata?

kako bi bilo kad bi imala djecu?

Kako bi bilo kad bi mogla letjeti?

Sve se ja to pitam ali nikako da dobijem odgovore.



Aneja Orlić

- 09:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

četvrtak, 08.02.2007.

Čarobni lončić


Želite li više posjete na svoje blogove ??



Živjela jednom davno jedna žena po imenu Mikala.
Stanovala je sa majkom. No pošto joj majka je bila jako stara Makala je trebala sve sama raditi.
Jednog dana reče Mikala majci: Majko idem u šumu
Nabrati gljive. Jesti ćemo ih za ručak.
No nije prošlo ni 15 minuta kad Mikala susretne bakicu.
Bakica reče: Mikala kamo si pošla? Idem nabrati gljive.-reče Mikala. Ne trebaš ići brati gljive!
Evo ti ovaj lončić. Meni ne treba lončić. Meni trebaju
gljive.-Čim to Mikala reče u lončiću se stvore gljive.
Mikala presretna se zahvali i od trči kući.
I tako Mikala i njezina majka više nisu bile gladne.





Zagreb, 08.02.2007.
Aneja Orlić



- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

utorak, 30.01.2007.

Prvi snijeg u zagrebu


Želite li više posjete na svoje blogove ??



Ujutro kad me je mama probudila rekla mi je: Aneja probudi se! Vani pada snijeg.




Prvi snijeg u ZAGRBU ove zime!!!-rekla sam.
Kad sam se najela morala sam ići u školu.




Kada smo u školi imali TZK išli smo van na BIJELI SNIJEŽNI TEPIH!!!
Bilo je veselja.




Svi su se veselili.

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

utorak, 16.01.2007.

Gospodin Mašnek .........


Želite li više posjete na svoje blogove ??

.....je izmišljen lik. Izmislila sam ga pred kraj 2006 godine.

Za mene najljepši lik.




Nisam ga mogla nacrtati na kompjuter pa sam stavila sliku mašne.




Doviđenja do sljedećeg puta !!

- 14:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

petak, 12.01.2007.

Osnove solarne tehnologije


Želite li više posjete na svoje blogove ??
U solarnoj tehnologiji sunčeva se svjetlost koristi za dobivanje topline i električne energije. Ovako proizvedena energija, osim za dobivanje tople vode, grijanje i osvjetljavanje domova i ureda, te u industriji, može se koristiti i u električnim vozilima.

Solarna energija potječe sa Sunca, zvijezde udaljene 150 milijuna kilometara od Zemlje, čija jezgra ima temperaturu 15 milijuna °C.
Sustavi solarnih ili fotovoltaičnih PV ćelija pretvaraju energiju sunčeve svjetlosti direktno u električnu energiju na atomskoj razini. Riječ "foto" dolazi iz grčke riječi "phos", koja znači svjetlo, a "volt" iz imena pionira u proučavanju elektriciteta, Alessandra Volte (1745.-1827.).
Najjednostavnije ćelije napajaju satove i kalkulatore, dok složeni sustavi služe za rasvjetljavanje, pokretne radio i televizijske stanice, svemirska istraživanja...
Solarne ćelije sastoje se od poluvodiča, najčešće silicija, koji apsorbira sunčevu svjetlost. On se grije na ekstremne temperature te mu se dodaju bor i fosfor čime se stvara nestabilna okolina unutar ćelije.




Sunčeva energija uzrokuje izlazak elektrona iz atoma i njihovo kretanje kroz materijal između dva suprotno nabijena sloja čime se stvara električna struja. Svaka ćelija proizvodi oko jedan volt napona. PV ćelije obično su povezane u module od oko 40 ćelija koji su dalje povezani u veće jedinice.

Sunčeve se zrake mogu skupljati i fokusirati (koncentrirati) pomoću zrcala kako bi se stvorio izvor topline velikog intenziteta. Solarni panel veličine 100cm x 50cm ima snagu oko 100W i napon 12V.

Solarne ćelije moguće je vidjeti duž prometnica širom svijeta za osvjetljavanje znakova kao i za osiguranje pružnih prijelaza. Također se koriste u sustavima za naplatu parkiranja. Solarna energija najbolje je rješenje i za navigacijske sustave i napajanje svjetionika na moru.

Povijest
Razvoj solarnih ćelija počinje 1839. istraživanjima francuskog fizičara Becquerela.




Alexandre-Edmond Becquerel (1820. - 1891.)

On je primijetio fotovoltaični efekt dok je eksperimentirao s čvrstim elektrodama u otopini elektrolita kad se stvorio napon prilikom izlaganja elektrode svjetlu.

Efekt je prvo proučavan u krutinama, kao što je selen (Hertz, 1870.). Kao rezultat, selen je uskoro usvojen u fotografiji, u uređajima za mjerenje svjetlosti.

Prvom originalnom solarnom ćelijom smatra se ona izrađena 1883. god.
(Fritts) od selena kao poluvodiča s vrlo tankim slojem zlata. Ove rane ćelije imale su učinkovitost pretvorbe energije manju od 1%. Nedostatak je smanjen razvojem silikonskih solarnih ćelija (Ohl, 1941.).
Trinaest godina kasnije tri američka istraživača demonstrirala su silikonsku solarnu ćeliju sposobnu za 6 postotnu pretvorbu energije iz direktnih sunčevih zraka; Pearson, Fuller i Chapin konstruirali su uređaj od nekoliko pločica silikona (svaka veličine žileta), stavili ga na sunčevo svjetlo, uhvatili slobodne elektrone i pretvorili ih u električnu struju.

Najveći korak prema komercijalizaciji PV ćelija poduzet je pedesetih godina prošlog stoljeća u Bell laboratorijima u New Yorku kad je razvijen Czochralskijev proces za proizvodnju kristaliničnog silikona visoke čistoće, a javno korištenje Bellove solarne baterije započelo je u listopadu 1955.

Danas, solarne ćelije koje napajaju kalkulatore, telefone i prometne znakove na autocestama, učinkovito pretvaraju preko dvadeset i pet posto sunčeve svjetlosti u korisnu energiju.

Automobili

Prvi solarni automobili napravljeni su na sveučilištima. Na površini takvih automobila nalaze se solarni kolektori koji sakupljaju svjetlost u obliku fotona te provode električnu struju do baterija koje napajaju automobil.
Kontrolni sustav upravlja količinom energije koja odlazi u motor.
Baterije, kao bitan dio vozila, pohranjuju energiju te bi bez njih automobil imao problema prilikom ubrzavanja, penjanja ili prilikom vožnje hladovinom ili oblačnim vremenom. Najčešće se koriste olovo-kiselina baterije kojih obično ima pet do deset u vozilu.
Nažalost, baterije još uvijek pohranjuju relativno malo energije s obzirom na njihovu težinu. Budući da se energija mora racionalno koristiti, upitno je postavljanje rashladnih uređaja i grijanja. Aerodinamika i težina bitni su faktori prilikom dizajniranja ovih vozila.
Dobro dizajnirani solarni automobil je aerodinamičan, samim tim i brži, mnogo je lakši (običan auto teži oko 2t, dok solarni auto teži od 150 do 400kg) jer je napravljen od čvrstih, ali laganih materijala poput kevlara (vrsta polimera) i ugljikovih vlakana. Vozila su niska i glatka, sa solarnim ćelijama na što većoj površini automobila.

Solarna vozila nisu dostupna široj javnosti, no koriste se u nekim natjecanjima. American Solar Challenge (ASC) sportsko je natjecanje u kojem se timovi sa sveučilišta ili iz kompanija diljem svijeta natječu u izgradnji trkaćeg solarnog automobila.

Utrka se održava na Route 66 od Chicaga do Kalifornije. To je najduža "solarna" utrka na svijetu, a vozila pokreće električna energija koja se stvara putem svjetla isključivo iz solarnih ćelija.

Pravilno korištenje energije igra ključnu ulogu u utrci. Što je više sunčeve svjetlosti, vozila voze brže i više se energije pohranjuje u baterijama. Vozilo ne smije čitavu energiju usmjeriti prema vožnji i dio mora čuvati u rezervi za oblačno vrijeme kako bi se sunčevo "gorivo" potpuno iskoristilo.

Prijelaz na solarno?

Proizvodnjom jednog automobila nastaje 28 tona otpada, ispusti se 12 litara nafte u ocean i zagadi se 1,4 milijarde kubičnih metara atmosfere. Vožnjom se dalje zagađuje okoliš.

Velika su svjetska nastojanja za povećanjem udjela obnovljivih izvora energije. Nažalost, još je mnogo prepreka koje treba riješiti prije nego solarna energija postane široko primijenjena kao "gorivo" za vozila (pa čak i vlakove).




Solarna vozila pogodna su za duža putovanja na mjestima gdje vremenske prilike ne predstavljaju problem, dok za kraća putovanja dovoljno energije daju baterije. Vožnja je ograničena na dnevnu, no i u ovoj činjenici postoji prednost: spasili bi se životi mnogih noćnih životinja. Na cesti stradaju 4 životinje po automobilu godišnje ili 2 bilijuna godišnje širom svijeta.

Najuzbudljiviji dio korištenja sunčeve energije je to što je neiscrpna, ne stvara zagađenja, bezopasna je, tiha i čista.

Ipak, solarni automobili imaju višu cijenu od običnih vozila zbog posebnih materijala potrebnih za izradu i zbog visoke tehnologije izrade. Razvojem tehnologije ovaj bi se nedostatak trebao ukloniti. Dodajmo na kraju da Hrvatska, prateći svjetske trendove, ima vlastitu proizvodnju solarnih ćelija u Splitu.
Lara Krizmanić, dipl. ing.





- 21:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

ponedjeljak, 08.01.2007.

Best Served Cold- Ko se boji duhova ??


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Pogledajte skoro 20 minutni film, pogledalo ga je više od 8700 ljudi !!


- 12:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

četvrtak, 28.12.2006.

VRIJEME JE ZIME!


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
...... a nema ni malo snijega. U ovo vrijeme bi trebalo biti puno snijega. Čak ni na Slijemenu ga nema! Prošle godine je bilo u Zagrebu 60 centimentara snijega. Sada ga nema ni malo. 0 cm snijega ove godine protiv 60 cm snijega iz prošle godine jako velika razlika. Mislim da se slažete ?!
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Jedino što valja na ovome SVIJETU je da če se održati 4. Svjetski kup u skijanju za žene na našoj "velikoj" slijemenskoj gori.
Na Tv su objavili da imaju osnovnih 50 cm snijega. Biti če napeto zato što su sve skijašice jako dobre ali ipak nema nam najbolje. Janice. Ali i tu su i naše ostale cure koje su jako dobre.
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
JANICE, čuli smo da nam se vračaš na sniježne putove.Što prije nam se vrati na snijeg, da možemo još jaće bodriti naš ženski Ski tim !!!

- 10:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

četvrtak, 21.12.2006.

TKO JE DJED MRAZ? Image Hosted by ImageShack.us


Želite li više posjete na svoje blogove ??


Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Djed Mraz je dobar čovjek. On na Božić, a nekima na Staru Godinu, donosi darove .
Djedu Mrazu pišemo pisma u određeno vrijeme.
Ako smo dovoljno brzi, stigne nam i odgovoriti.

Image Hosted by ImageShack.us

Mi ga jako volimo. On dolazi sa Sjevernog pola.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Njegova žena zove se baka Mraz.

Image Hosted by ImageShack.us

Baka Mraz brine se za našeg Djeda Mraza.
A poklone nam zamotavaju najrazličitiji patuljci,koji su u službi našeg Djeda Mraza.

Image Hosted by ImageShack.us

Kasnije ti pomočnici spremaju jelene za polazak. Djed Mraz ima jednog jelena sa crvenim nosom, zove se Rudi.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Kad ponoći obilazi naše domove, ponekad i negdje zapne u kakvom dimnjaku zbog kojeg kilograma previše.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


I ETO SADA ZNATE TKO JE DJED MRAZ !!

- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

Igrokaz


Želite li više posjete na svoje blogove ??




LISICA I PRIJATELJI




Pripovjedač: ....bila jednom jedna lisica. Po imenu Lija. Razgovarala je s prijateljima.

Image Hosted by ImageShack.us

Lija: «Hoćemo sutra ići u lov?»

Pas: «Na koke?»

Lija: «Da»

Lisac: «To je izvrsna ideja.»

Pripovjedač: Kad je svanulo jutro…

Image Hosted by ImageShack.us

Lija: «Jesmo spremni?»

Prijatelji: «Da.» (svi osim Lije !)

Lija: «Idemo!»

Vuk: «O ne tamo je vlasnik!»



Pas: «Što ćemo sad?»

Lija: «Pa za mnom!»

Pripovjedač: ...Evo što je bilo uvečer…

Image Hosted by ImageShack.us

Lisac: (Smiješnim glasom) «Gle kak' smo dobru koku ulovili!»

Pripovjedač: ..... I tako su ulovili koku.



POUKA: (Svi skupa) TREBA RADITI KAO GRUPA.


- 10:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

četvrtak, 09.11.2006.

DOGAĐAJI U ŠKOLI


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Još uvijek možete vidjeti moje slike od thumbupCRO-a-PORTER-a.yes

Idem u 2. razred.wave

Image Hosted by ImageShack.us

9.11.2006. išla sam u školu. Prvo smo zapisali obavijest. Onda smo imali Hrvatski jezik.kiss Ponavljali smo gradivo 1.razreda.party Zatim smo išli na užinu. Kad smo se vratili s užine imali smo matematiku. Radili smo nastavnu jedinicu ZBRAJANJE I ODUZIMANJE (37+3, 50-5).lud Kad nam je završila matematikaheadbang imali smo tjelesni odgoj. Išli smo u dvoranu. Igrali smo košarku. Nakon toga sata završila deadnam je nastava.



mah DOVIĐENJA!!!wave

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

utorak, 07.11.2006.

CRO-a-PORTER


Želite li više posjete na svoje blogove ??
mahNOVI USPJEH !!!

Ime mi je Aneja, 8.mi je godina.U 10/2006 doživjela sam svoj prvi nastup na CRO-a-PORTER-ju.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve se zbivalo u novom Hypo centru na Slavonskoj aveniji. zujoPrvo smo išli gledati starije manekene.Pogledali smo si prezentaciju slika iz prošlih godina.Nakon toga su nas odveli u garderobu s odjećom. Tu smo se obukli.Baš je bilo zabavno.
Uslijedilo je šminkanje i pravljenje frizure.šminkeri i frizerke su baš bili otkvačeni.

I moja mlađa sestra Leona kissbila je prisutna.Sa svojih 4. godine bila je već drugi puta na pisti.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
(gledaj maličku sa slikom na majici !)

U međuvremenu dok su nam radili frizure i šminku, mi smo se igrali društvene igre.Dobili smo piće, da nam malo ohladi " motore ".
Došlo je vrijeme poćetka partyCRO-a-PORTER-a 2006 u 20h.Mi smo bili na redu tek u 21.30h.Malo kasno za nas male.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve dok sam čekala svoj red, uopće me nije bilo strah izlaska na pistu.I..........došao je trenutak mog uspona do mene.
Izašla sam na pistu.thumbupUživala sam hodajući po pisti.To možete vidjeti i na priloženoj slici.

- 12:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Free Website Counters
Posjeta





Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
< veljača, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2007 (2)
Siječanj 2007 (4)
Prosinac 2006 (3)
Studeni 2006 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv