srijeda, 05.01.2011.

FRULA

Čarobna frula (njemački: "Zauberflöte") opera je koju je skladao Wolfgang Amadeus Mozart 1791. godine na samrti, a libreto je napisao Emanuel Schikaneder. Praizvedba je održana 30. rujna u 1791. god. Beču. U operi se nalaze govoreni i pjevani dijalozi, što je po formi Singspiel. Čarobna frula je opera u dva čina (14 slika).Svakako najpoznatiji dio opere je Arija Kraljice noći, u kojoj Kraljica noći sprema osvetu velikom svećeniku Sarastro, te poziva sve sile prirode i bogove osvete da vide njenu kletvu. Posebnost te arije je u tome da je melodija arija visoka, odnosno njeni tonovi su vrlo visoki, pa ih samo nekoliko koloraturnih sopranistica na svijetu može kvalitetno otpjevati.

Dramska radnja opere zasnovana je na fantastičnoj priči koja se događa negdje u dalekoj začaranoj zemlji iz bajke. Sadržaj je prožet borbom između dobra i zla. Svijet dobrote i pravde predstavlja veliki svećenik Sarastro, a zlim podzemljem upravlja zloglasna Kraljica noći. Čarobna frula je predmet koji ima magične moći te se svi za nju bore, a u prenesenom značenju to je glazba koja nas prati kroz cijeli život.

Lica [uredi]
princ Tamino (tenor)
Kraljica noći (sopran)
Pamina, kraljičina kći (sopran)
Sarastro, veliki svećenik (bas)
Papageno, čovjek-ptica (bariton)
Papagena (sopran)
tri dame kraljice noći (alt, mezzosopran, sopran)
Radnja [uredi]
Kraljica noći i Sarastro su bivši muž i žena koji imaju kćer Paminu. Kraljica noći je izuzetno zla i vlada svijetom zla, a Sarastro je dobar i plemenit te vlada svijetom dobra. Kraljica noći želi preuzeti svijet dobra na podmukao način, manipulira svojom kćeri Paminom nagovarajući je da ubije oca kako bi se dočepala čarobne frule i svijeta dobra. Nakon mnogih dogodovština Kraljica noći ne uspijeva doći do Sarastra i sa svojim damama pada u ponor, a Tamino i Pamina se vjenčaju.

Poznate arije [uredi]
Arija Sarastra
Arija Kraljice noći
Arija Papagena

- 19:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2011 (46)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (205)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

svaštalica.razne stvari.životinje ples....

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr