Amputt

utorak, 27.05.2008.

Sve sami hitovi

Severina ima novi album. 'Zdravo Marijo', tako se zove. I sad, mnogi su se uspjenili oko toga, nekavi Don Kaćunci i drugi lažni čuvari morala, a i neki normalni ljudi kojima je stalo do kulture, ili barem normalne pop glazbe.

Ono što mene tu smeta, kod cijelog tog koncepta njenog albuma i njene pojave općenito, je ta glorofikacija Balkana i seljaštva. Prvi singl 'Gas, gas', čuo sam u dućanu u kvartu kad sam kupovao sladoled. Kopam po škrinji tražeći onaj novi Macho Napolitano, kad čujem neko sranje koje mi zvuči kao glazba iz Borata. I onda Severina nešto kriči. Odmah sam pomislio da je Severina konačno snimila cajku, i to u Bregovićevoj produkciji. Ništa čudno. Samo, problem je taj što se Bregovića i dalje doživljava kao nekakvog umjetnika, a on je najobičniji preser i plagijator, samo je to manje očito jer je njegova domena nekakv etno, world music, folk, štogod.
Kad čujete Bregovićevu glazbu (koja inače nije njegova, jer on čisto krade etno, izvornu narodnu glazbu) u dugometražnom Boratu, to je smiješno. I to je u redu, jer je u takvim filmovima mjesto takvoj glazbi, znači parodija, pa je i glazba parodija. Jer tko može ozbiljno doživjeti one njegove ciganske trubače i balkanofilske naricaljke? Očito mnogo ljudi, jer Bregović je i dalje uspješni prodavač magle.

To mu je išlo još sa Bijelim dugmetom. Jer veliki dio populacije ovih nekada jugoslavenskih krajeva voli pjesme koje su soundtrack Balkana. A to su himne o Balkanu, blatu, cigošima trubačima, blatnjavim stazama, jebanju u čizmama, neobrijanim pičkama i dlakavim pazusima, guslarima, znoju i zanatlijama, gaćicama i drugim odjevnim predmetima u umanjenicama, narodnim nošnjama, cigarama, op op opala, bitangama i protuhama, seljacima, pjesnicima i rakiji, samoubojstvu i abortusu, jezerima, Dunavu, Dunavu, Dunavu, Drini i Neretvi, poljima i šumama, šumama i gorama, i naravno, tu je hrpa pjesama koje se sastoje skoro samo od samoglasnika 'eeeeej eeee eoooooooo aaaaaaarghhhhh'.
Zašto je tako? Ne znam, ali mislim da je slično onoj teoriji o tome kako ti nije teško pomirisati vlastiti prdac.

A što se tiče ove Severinine pjesme 'Gas, gas' - zar ste zaboravili Tošu? Do prije par mjeseci, glazbenici su javno plakali za Tošom koji je poginuo na cesti, da bi sad kao hit pokušali plasirati pjesmu koja se zove 'Gas, gas', a sadržava stihove poput:

Ej, što volim miris od benzina
ej, magistrala dalmatina
hop, hop, malo, malo pa krivina
ljulja se kabina, turbo je mašina


Krivina?

Ali ima još:

Kelneri k'o šećeri
a pjevaju šoferi
nek' se živi
pa 'ko preživi


Ne znam, meni je to neukusno.



(Inače, htio sam staviti koju sliku uz ovaj tekst, ali Photobucket me nešto ne sluša u zadnje vrijeme.)

27.05.2008. u 12:34 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Siječanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Whut?

Amputt je cinični blog o pop kulturi, a prati svakodnevnicu, televiziju, film, glazbu, medijske trendove, umjetnost i dizajn, svašta i onda još nešto, a sve to uz zdravu dozu crnog humora i kritike. Amputt označava odsječenost od civiliziranog svijeta.