Amputt

utorak, 29.01.2008.

Smrt ikone

Prije tjedan dana preminuo je Heath Ledger, poznatiji kao gay kauboj iz onog filma o ona dva gay kauboja, zločesti dečko iz Ten Things I Hate About You, i najnoviji Joker. Budući da je ova vijest već dobrano silovana i izmuzena, ne namjeravam pisati detalje tipa vrijeme i mjesto smrti, oh kakva tragedija, bio je narkoman, ubio se, netko ga je ubio i slične spekulacije. Ono što je ovdje bitno jest to da vidimo negativan način rada današnjih medija u punom sjaju. Njujorški inspektor koji je zadužen za Ledgerov slučaj nagalsio je kako su mediji nekad temeljito obavljali svoj posao i čekali detalje priče kako bi objavili informacije. Danas, preko interneta, gotovo kroz minute možemo gledati kako raste broj članaka o nekom događaju, uz mnogo nagađanja i bez osobitog provjeravanja činjenica.

Photobucket

Takav je i slučaj s Ledgerom. Celebrity vijesti i siteovi koji se bave njima, kao Perez Hilton i TMZ iz sata u sat su izvještavali o njegovoj smrti, navodeći prepričane podatke i pretpostavke. Pročitao sam tri verzije njegove smrti, dok dva dana kasnije policija nije dala službenu izjavu. Nekad su novine čekale taj dan-dva za službene podatke, a prije toga bi pisali kako se 'službeni podaci još uvijek čekaju'. To se zove profesionalnosti.
Bilo kako bilo, šteta je što je umro jedan talentirani mladi glumac, k tome i otac malog djeteta, a također je šteta što se volio drogirati i gutati tablete. Šteta što je bio depresivan, patio od anksioznosti i nesanice, uzimao spuštalice i dizalice i volio kokain. Šteta što neće moći glumiti Jokera u trećem nastavku najbolje igrane verzije Batmana. To me stvarno rastužuje. Christopher Nolan je odličan redatelj koji se drži originalne priče o Batmanu iz stripova, a uz to uspijeva likove predstaviti u realnom okruženju. Batman zato i ne ubija Jokera, on je njegov vječni antipod i simbol neuništivog zla i ludila. I dok mnogi vlaže gaće na Jacka Nicholsona kao Jokera, ja mislim da će Ledger nadmašiti Nicholsona, jer mi se čini da će njegov Joker biti luđi i realniji, a opet odan stripovskom predlošku. Joker u stripu ne umire, a u stvarnosti umre gol na podu zbog previše tableta.
Mediji koji prate celebrityje našli su dovoljno licemjerja da objave kako je riječ o prirodnoj smrti. Ledger je najvjerovatnije umro od srčanog udara, dakle, bila je to prirodna smrt, iako malo čudna za 28-godišnjaka. Meni je malo čudno gledati na to kao prirodnu smrt – okay, izdalo ga je srce, ali to je nakon što je on svakodnevno gutao tablete za spavanje i tko zna što još. Živio je neuredno, sjebavao se, to ga je dotuklo. Treba bit realan, lik je umro od tableta.

Druga tematska krava muzara celebrity siteova u zadnjih nekoliko mjeseci jest Amy Winehouse. Podsjeća li vas na Chandlerovu curu Janice? Onako, na neki funny jewish način. Dok su nekoć priče o drogiraju slavnih uglavnom bile urbane legende, danas fino možemo gledati clipove na kojima se drogiraju, rigaju, plaču, jer i bogati plaču. Pravi umjetnici pate za svoju umjetnost, idu na spavanje upišani, a bude se zasrani. Ni Amy Winehouse nije izuzetak, čak štoviše, ona se baš trudi da se vidi kako pati. Amy Winehouse je tako sisala crack lulu, uživajući u cracku, naravno. Neki bi rekli da je sada službeno crack kurva. Ja bih rekao da je u tome dostigla jednu drugu divu, a to je Whitney Houston. I ona je pušila crack, čak je i poludjela od toga.

Photobucket

Jednom prilikom sam tako tražio slike Amy Winehouse da se uvjerim snimaju li je na spotovima sa posebnim filterima i iz točno određenih kutova, ili je stvarno ružna. Ono što sam otkrio jest da je ona stvarno ružna. A zanimljivo je bilo to da na starijim slikama izgleda zdravije – deblja je, nema one socijalne tetovaže niti stakleni pogled u očima. Nos joj je ipak isti, tako da iz profila uvijek izgleda kao da će galopirati ravno u Kanaan.

Uzeo sam jednu stariju sliku na kojoj još nije zagrezila u ubrizgavanje heroina između nožnih prstiju, i čudom fotografske manipulacije zaključio da je ona izgubljena Boratova sestra.

Photobucket

Photobucket

Sličnost je zapanjujuća.

No dobro, Amy će na rehabilitaciju, a nakon toga se vratiti snažnija, baš kao Bon Jovi. Šta? Pa i on je bio na rehabilitaciji. nekad davno.

Treća medijska kurva je Britney Spears, a to je priča toliko tužna da mi se ne da ulazit u to. Sada pišu da pati od bipolarnog poremećaja i da može jedino dobrovoljno u ludnicu. Ne znam, mene to sve skupa smeta. Da je zapravo luda, a ne narkomanka, bilo je očito još prije nego što je prvi put ostala trudna. Mene smeta to što ne mogu uživati u njezinim spotovima i slikama kao prije. Mnoga fina sjećanja iz srednje škole vežu me uz njene uratke, sugestivno izvrtanje jezika kad bi pjevala slovo L, slučajno širenje nogu i nisko strukirane hlače... Mnogo sam puta prošetao kožicu na njezin račun, a sada više to ne mogu. Toliko potrošenih maramica, uzalud.

Ikone više ne postoje. Da su neke legende danas na vrhu slave, sigurno bi sve vrvilo od paparazzo slika i senzacionalističih članaka, tako da bi čitali o tome kako Marlon Brando gasi čikove na prsima Jamesa Deana, Humphrey Bogart pijan u klubu traži periku po podu, na internet je iscurila lezbijska snimka Marilyn Monroe i Joan Crawford, a Groucho Marx zapravo nema brkove.

Nadam se da Ledgera nećemo pamtiti po sceni u kojoj pljuje na dlan da bi lakše zabio kitu liku u dupe. Isto tako se nadam da ćemo Brtiney pamtiti po spotu za Toxic, a ne po perikama i ludilu.

29.01.2008. u 18:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



  siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Rujan 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Siječanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Whut?

Amputt je cinični blog o pop kulturi, a prati svakodnevnicu, televiziju, film, glazbu, medijske trendove, umjetnost i dizajn, svašta i onda još nešto, a sve to uz zdravu dozu crnog humora i kritike. Amputt označava odsječenost od civiliziranog svijeta.