U potrazi za Svetim Gralom

petak, 29.09.2006.

Miholje

Danas je Miholje, blagdan arhanđela Mihaela. Eto, stoga, nekoliko riječi o njemu.

Miha-el na hebrejskom znači "tko je kao bog?". Iz njegovog imena se vidi da se radi o vrlo uzvišenom arhanđelu. Možemo ga zamisliti kao vrlo čisto ogledalo u kojem se može odraziti uzvišeno Kristovo biće. Zbog toga što Mihael tako snažno odražava Krista, ponekad ga se, pogrešno, i poistovjećuje s Kristom.


Arhanđeo Mihael - pravoslavna ikona



Arhanđeo Mihael je pobjednik nad zmajem (zmijom ili zvijeri). U ruci drži mač od meteorskog željeza, a pod nogama mu je poražena zvijer koja izdiše sumpor. Tako su nam zvijer (zmaj ili zmija) i sumpor simboli one duhovne snage koja želi zarobiti čovjeka i povući ga dolje, u životinjsko. Arhanđeo Mihael (koji odražava Krista) i meteorsko željezo simboliziraju duhovnu snagu koja čovjeka nadahnjuje da nadiđe sebe, ono što čovjeka vodi prema anđeoskom.

Na slikama možemo vidjeti arhanđela Mihaela kako drži mač prema dolje - prema zvijeri (simbol pobjede nad njom) ili prema gore - pokazujući čovječanstvu put prema višoj prirodi čovjeka.

Nakon velike i žestoke bitke u duhovnom svijetu (ili "na nebu" - kako se često kaže), zvijer je poražena i zbačena iz duhovnog svijeta na Zemlju. Sada se ta bespoštedna bitka nastavlja ovdje, a posebno u samim ljudskim bićima. Znamo, naime, da ljudska krv sadrži i sumpor i željezo. Tako ljudsku krv prožimaju i duhovne snage koje pobuđuju životinjsku prirodu, ali i duhovne snage koje vode prema uzvišenom.




Arhanđeo Mihael - Carla Mattioli, 1999



U ranu jesen (i kasno ljeto) pojavljuju se tzv. "meteorske kiše", pri čemu se meteorsko željezo spušta na zemlju. Imaginativno gledano, možemo u toj pojavi (koja se javlja baš oko Miholja) vidjeti pomoć arhanđela Mihaela, koji nam udarcima svog mača pomaže u borbi s nižom prirodom. Ta se pomoć u svakodnevnom životu očituje kao dobre, plemenite misli koje nas vode prema tome da postanemo bolji ljudi. Ne znači, naravno, da tih misli u drugo doba godine nema, ali nam se oko Miholja najlakše s njima povezati; nekako su nam sada najbliže.


- 19:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 19.09.2006.

World wide web




Eto, kako me dugo ne bijaše na blogu, virtualni mi pauci ispletoše mrežu (pauk plete mrižu svoju koja njemu triba...). Neka ovaj anti-post bude nagovještaj novog posta.

Pozdrav svim dragim posjetiteljima! wave

- 13:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Što je u stvari Sveti Gral i kako ga tražiti u svakodnevnom životu? Misli jednog tragača.