U potrazi za Svetim Gralom

nedjelja, 30.04.2006.

Članovi čovjekovog bića - tijelo

Obzirom na to da se potraga za Svetim Gralom odigrava u ljudskoj duši, valja nešto reći i o dijelovima ljudskog bića. Naime, po duhovnoj znanosti se čovjekovo biće sastoji od tri dijela: duh, duša i tijelo.

Najprije nešto o tjelesnom dijelu čovjeka. Ako promatramo jedan kamen ili kristal i razmišljamo o tome što s njim imamo zajedničko, dolazimo do spoznaje svog fizičkog tijela. Kamen je tako dio nečeg što možemo nazvati mineralnim carstvom. To carstvo možemo smatrati bićem (u duhovnom smislu), te nam je s tim bićem zajedničko svojstvo da imamo fizičko tijelo. Tako smo došli do prvog člana čovjekovog bića.

Da bi došli do spoznaje drugog člana moramo promatrati bića koja se nalaze na višem stupnju savršensva od mineralnog carstva. Radi se o biljnom carstvu. Promatramo li biljku u odnosu na mineral, vidjet ćemo da postoji neka snaga ili neko načelo koje biljci daje život. U mineralnom svijetu vladaju zakoni drugačiji od onih koji vladaju u fizičkom tijelu biljke (kemija - biokemija). Ono načelo tj. ona snaga koja uzdiže mineralni svijet i fizičku materiju do stupnja na kojem se razvija unutarnje kruženje sokova po zakonima različitim od onih koji vladaju u mineralnom svijetu – to načelo možemo nazvati životno ili etersko načelo, odnosno životno ili etersko tijelo. Promatramo li biljku i razmišljamo o tome što imamo zajedničko s njom dolazimo do spoznaje svog eterskog tijela i to je drugi član našeg bića.

Idući stupanj savršenstva zahtijeva da se ovim članovima pridoda još jedan. Da bi njega spoznali trebamo promatrati biće koje je na višem stupnju od biljke – životinju. Promatramo li životinju u odnosu na biljku primjećujemo da im je zajedničko to što su živa bića (dakle imaju etersko tijelo), no životinja ima sposobnost osjećanja, nešto što biljka nema. Također postoji razlika između fizičkih tijela - kod životinje postoji živčani sustav, a tkivo životinje se znatno razlikuje od biljnog, te ga nazivamo „meso“. Dakle, načelo koje bi moglo biljno tkivo uzdignuti do mesa i pridodati mu živčani sustav i osjetila – to načelo nazivamo osjetilno tijelo. Ovdje treba napomenuti da je točno da i biljka reagira na podražaje, no obzirom da nema osjetilnog tijela, to ostaje na razini automatizma i nije povezano s osjećajima. Ako promatramo životinju i razmišljamo o tome što nam je s njom zajedničko, možemo doći do spoznaje svog osjetilnog tijela. Uz pojam osjetilnog tijela treba spomenuti i astralno tijelo, jer osjetilno tijelu u širem smislu možemo i tako nazvati, no astralno tijelo ima nešto više nego samo osjetilno tijelo, a o tome nešto kasnije kad bude riječi o duševnom dijelu čovjekovog bića.

Dakle, ova tri dijela čovjekovog bića možemo zvati tijelima, tj. to je čovjekova tjelesnost.

- 13:43 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 28.04.2006.

Nešto o naslovu bloga

Sveti Gral – najsvetiji i najtraženiji predmet u povjesti kršćanstva. Predmet dostojan da bude posuda u koju je uliven najuzvišeniji sadržaj – krv Boga koji je postao čovjekom.

Da bi čovjek počeo shvaćati misterij Grala, prije svega treba razmišljati o njegovom sadržaju. Dakle, sama fizička posuda je manje važna. Što za nas znači Kristova krv?

Kristova je krv toliko uzvišena supstanca da se Zemlja u dodiru s njom zauvijek promijenila. Trenutak kada je Kristova krv potekla na Golgoti i natopila zemlju, s pravom se može nazvati „prekretnicom vremena“. Posljedice Kristove žrtve i uskrsnuća osjećat ćemo do kraja vremena. Ta velika promjena danas još nije jako vidljiva zbog toga što se odigrala najprije na duhovnoj i duševnoj razini, a tek će se s vremenom odraziti i na materiju. Vjerojatno je da će u daljoj budućnosti bez uvida u ove misterije biti nemoguće ozbiljno se baviti znanošću ili bilo kojom drugom djelatnošću.

Kao što je ljudska krv fizički nositelj onog dijela ljudske duše koji čovjeku daje samosvijest (dakle, ljudskog ja), tako je i Kristova krv nositelj božanskog Ja. Iz ovog božanskog Ja proizašle su sve ljudske duše, pa mi u sebi nosimo iskricu te velike vatre. Slikovito bismo si mogli predočiti božansko Jastvo kao veliki ocean iz kojeg je svatko od nas upio po jednu kap.

Istinska potraga za Svetim Gralom može se odigrati samo u najintimnijim dubinama ljudske duše gdje svatko od nas može susresti Krista koji živi u nama. Legenda o Gralu je slikoviti prikaz te potrage.


Slika uz tekst: Liane Collot d'Herbois - Golgota (kliknite na sliku ili ovdje za veću verziju).

- 23:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.04.2006.

Za početak nešto iz evanđelja

"Blago siromasima u duhu, jer je njihovo kraljevstvo nebesko!" (Matej 5-3)

Što u stvari znače ove riječi? Mnogi su ostali zbunjeni ovim Kristovim riječima. Što li je u stvari time mislio? Zašto će kraljevstvo nebesko pripasti baš onima siromašnima duhom? A što će biti s onima produhovljenima? Da li moramo biti siromašni duhom da bi smo ušli u nebesko kraljevstvo?

Ako samo malo promijenimo prijevod, te riječi zvuče ovako: "Blago prosjacima duha, jer je njihovo kraljevstvo nebesko!"

Na prvi pogled možda se i ne čini velikom razlikom, ali ako malo bolje razmislimo... Siromah je onaj kome nešto nedostaje, ali prosjak... prosjak je već nešto drugo. On otvoreno objavljuje svoje siromaštvo svijetu, izlazi na ulicu, pruža ruku i kaže: "Gospodine, nemam! Molim Te udijeli mi!" Siromaštva se možemo stidjeti, možemo ga skrivati od svijeta, možemo ga negirati, ali prosjaci to ne čine. Upravo nam to Krist poručuje, nemojte govoriti "Hvala, ne treba mi. Već imam.", padnite na koljena i zavapite iz dubine srca: "Gospodine, siromašan sam duhom, molim Te udijeli mi ga!". Jer kako kaže Krist (Luka 11-9): "Ustrajno molite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Jer svatko tko moli, prima; tko traži, nalazi, a otvara se onomu koji kuca."

Dakle, nećemo ući u kraljevstvo nebesko zbog toga što smo siromašni duhom, već ćemo duh primiti ako budemo priznali da nam nedostaje, te ako ga iskreno i od srca zatražimo. A tada nam je put u kraljevstvo nebesko širom otvoren.

- 02:07 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Što je u stvari Sveti Gral i kako ga tražiti u svakodnevnom životu? Misli jednog tragača.