Amerikanac

28.05.2008., srijeda

The Nazi....

Primih dosta upita od strane mojih vjernih citatelja, sto cu raditi nakon 01.07. ove godine.
Iako se sa svima salim da cu otvoriti kafic odnosno da cu se zaposliti u Starbacks-u kao konobar istina je ipak malo drugacija.
Nakon ponude svojih direktora odlucio sam potpisati ugovor na jos jednu godinu i sluzbeno postati Chief Resident.

Kako to radno mjesto ne postoji u hrvatskim nam bolnicama, citateljstvu preporucam da pogleda koju epizodu Grey's anatomy..i upozna se s likom i djelom The Nazij-ja..

Posao Chief-a nije nimalo zabavan, po definiciji svi te specijalizanti mrze, a ni profesorima nisi bas najmiliji. Pobjegao si iz pakla specijalizacije..nisi jos otvorio vrata raja u kojem obitavaju profesori (ako se to rajem moze nazvati)...znaci tu si negdje u cistilistu.
No sto se moze, nije ni to najgore sto se covjeku moze dogoditi.

Najtezi zadatak je sastavljanje rasporeda dezurstva...nitko naravno ne zeli biti dezuran za Bozic, Uskrs, i ostale blagdane..svi hoce na godisnji u isto vrijeme...pa sad ti lijepo zadovolji sve zahtjeve. A o ostalim problemima koje moram rijesavati necu ni govoriti: ..zasto mi nemamo Stabucks kavu za dorucak, zasto je u bolnici prehladno/prevruce, zasto nam je placa mala, zasto kisa pada, zasto radimo 80 sati na tjedan, zasto ovo..zasto ono..

Za pocetak mi je nadimal promjenjen iz Doc u Chief...a tko zna kako cu se zvati za koji mjesec. The Nazi mi sada zvuci jako dobro...

- 03:47 - Komentari (22) - Isprintaj - #

23.05.2008., petak

Jos malo pa gotovo...

Eto unatoc sto smo stavljeni na prisilnu djetu odlukom nadredjenih, ipak u zivotu nije sve tako lose.
Imam ja speka u rezervama..doduse nesto na trbuhu, a nesto u zamrzivacu..
Jer kako kaze moja baka: uvjek treba biti spreman za crne dane.

No necu o tome u ovom postu...Danas sam dobrog raspolozenja jer sam skuzio da su mi jos ostala samo 3 dezurstva.
Sitno, jako sitno.... Gotovo. Nikad vise. Nada...!

Cistiliste zvano specka iz interne medicine zavrsava za 3 tjedna (15.6.).Kad sam ga zapocinjao sve mi je izgledalo kao prica bez kraja...danas mi se cini da je sve jako brzo proslo.

Ovih dana sve je nas trecase uhvatila fjaka, iliti u medicinskom zargonu bolest nazivom "Senior-itis vulgaris".
Sisterke su nas pocele bolje tetositi, nema vise najdrazih nam poziva u 2 ujutro zbog vaginalnog ili analnog svrbeza ili konstipacije. Svi su se odjednom poceli smjeskati u konverzacijama s ucestalim pitanjima kud idemo dalje, kakvi su nam planovi i slicno...Da covjek ne povjeruje. A gdje su se skrivali osmjesi prije nekoliko mjeseci?

Anyway, nije da covjeku ne godi kad ga malo tetose, svi smo mi ipak od krvi i mesa...
I speka, naravno :-)

- 00:56 - Komentari (11) - Isprintaj - #

22.05.2008., četvrtak

Zvuci li vam ovo poznato?

Prije sest godina predgradje u kojem radim (cca 500.000 ljudi) opsluzivalo je 7 bolnica. Onda je dosla 2004. pa je moja bolnica preuzela dvije konkurentske u najblizem susjedstvu, zgrade prenamjenila, neke prodala, dio personala otpustila.
Te su bolnice prozivodile su oko 1 milijon dolara gubitka dnevno, pa su se vlasnici odlucili rijesiti brodova koji tonu. Ipak mi zivimo u trzisnoj ekonomiji, tko ne zaradjuje, propada. Bila su to vrlo traumaticna vremena kojih se jos sjecaju s gorcinom u zelucu oni sa duljim radnim stazom od moga.

Onda je dosla 2007., pa su se zatvorile jos dvije. Prosli mjesec jos jedna. Spala knjiga na dva slova.

Zatvaranje bolnica se odrazava na broj pacijenata u nasoj bolnici, pa tako svako dezurstvo predstavlja nocnu moru jer gotovo uvjek zapocinje s recenicom: Danas nemamo kreveta.

ER izgleda kao na TV-u ( ne kao u seriji s Dr. Kovacom, nego prije kao u nekom ratnom filmu), pacijenti posvuda od soba do nosila po hodnicima. Prosjecno cekanje za kategoriju hitnosti 3 (osrednja hitnoca) je oko 4 sata, pa tako ako dodjete na hitnu radi glavobolje vrlo vjerojatno cete je napustiti nakon 6-8 sati cekanja.

U ljude se polako uvlaci nemir...kako u pacijente, tako i u osoblje. Kuda nas sve ovo vodi....?

Ovih dana dobismo depesu naseg generalnog, koji ponosno izjavljuje kako unatoc svim teskocama u zdravstvu, brojnim pacijentima bez osiguranja, skupom gorivu nasa bolnica pozitivno posluje i da nam se zahvaljuje na radu jer da nije nase ustrajnosti i marljivosti mozda bi i mi imali danas kljuc u bravi. Super, zar ne!

A nagrada nas je najvise razveselila, uvode nam se dodatnje mjere stednje i stabilizacije. Svaki odjel mora pronaci nacin kako dodatno srezati troskove. I naravno, za pocetak nama specijalizantima smanjuju za bonove za topli obrok i to cijelih 25%.
Jer su naravno oni zakljucili kako se svi mi udebelimo od prekrasne bolnicke hrane pa su se odjednom poceli brinuti za nase zdravlje.

Ovo mi sve vise pocinje liciti na price iz nasih krajeva...


- 03:51 - Komentari (17) - Isprintaj - #

02.05.2008., petak

Cemu sve sluze kondomi?

Evo, sad ce neki od vas koja ja glupa pitanja pitam, no i ja sam jucer naucio da se kondomi osim za "one stvari" koriste i za jos neke druge stvari.
A koje su to, pitate se? Pa, slijedi opet prica iz ER.

Jucer dobijemo poziv iz zracne luke da nam EMS dovodi jednog putnika koji se pri ukrcaju u avion poceo cudno ponasati, povracati i gusiti.
Desetak minuta po pozivu, uljece hitna s tipom na nosilima, bijelac u odjelu, nekih 25-30 godina, koji bezuspjesno pokusava povratiti.
Nakon sto su ga sestre prikopcale na aparate, stavile kisik udjoh ja i priupitah standardna pitanja: kako se zove, u cemu je problem i slicno.

A tip ce ko iz topa: Doc, progutao sam kondom na aerodromu. Pomagaj.
Ja ga pogledam i cudim se. On, vjerojatno prepoznajuci moj zbunjeni izraz lica, nastavi: Ne, nije ono sto mislite. Kondom mi je zastao u vratnom dijelu jednjaka i ne mogu ga progutati niti povratiti.

Poceh razradjivati scenario kako mu je to poslo za rukom...vjerojatno ono, na brzaka sa neznancem u nekom zahodu pa u zanosu strasti covjek se malo opustio u lizingu i pushingu. I sad misli da ce pokupit sidu. Ali mi nije bilo jasno kako mu je kondom uspio zapeti u jednjaku..

Nakon misaone stanke, upitah ga o detaljima njegova "poduhvata".

On, poslovan covjek vrlo poznate kompanije zamoli za diskreciju kao preduvjet za ispovijed, opet pod kategorijom vjerovali ili ne.
Jucer ujutro na aerodromu on je provodio svoju uobicajenu strategiju "razbijanja straha od letenja": malo Xanax-a, pa malo kokaina, pa onda opet malo marihuane...I kad je sve bilo pod kontrolom, bilo mu je zao baciti ostatke "ljekova" pa je smislio genijalan plan.
Iz novcanika izvadio kondom pa lijepo utrpao lijekove, kokain i travu u njega, zavezao ga i s njim u usta i gutaj pa gutaj.
Vjerojatno je kao dijete puno gledao filmove i citao bajke. Pa to nebi uspjelo ni Copperfieldu.
Kondom mu zapeo tamo negdje u jednjaku i ni makac dalje.

I dosla maca na vratanca...Lijepo je dobio CT od glave do pete, pa nakon toga nezaboravnu gastroskopiju.
Kondom je dobio kao suvenir za svoje nezaboravno putovanje.

A ja cu ovih dana napisati Durexu zamolbu da na kutiju napise kako se kondomi ne jedu. Jer bi ih netko mogao tuziti, zar ne?


- 00:11 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2013 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (3)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (9)
Prosinac 2007 (16)
Studeni 2007 (18)
Listopad 2007 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Zivot Dr. Q, modernog hrvatskog emigranta, u obecanoj zemlji

Linkovi