Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

18.12.2017., ponedjeljak

U Nizozemskoj - Amsterdam 3

Prije nego krenem s blagdanskim kolačima, ,,stiže'' posljednji putopis iz Amsterdama.
Posljednji dan u Amsterdamu proveli smo u šetnji u samostalnom aranžmanu. Prošetali smo do znanstvenog centra i muzeja Nemo.
Preko puta, kanala, nalazi se Nacionalni pomorski muzej.Amsterdam je grad poznat po kanalima i po tome što biciklisti imaju veća prava od pješaka i automobila pa morate paziti kuda hodate jer se lako može dogoditi da se biciklist zabije u vas ukoliko hodate njegovom stazom.

Bicikala je sve puno svugdje, oni koji imaju stare bicikle puštaju ih posvuda bez da ih zaključaju jer nemaju strah da će im ih netko ukrasti. Možete bickl i iznajmiti na više mjesta.

Stari bicikli služe i kao umjetnička instalacija.

Zanimljivi mostovi.

Zanimljivo kino Tuschinski koje je izgrađeno 1921.

Amsterdam je poznat i po kući Anne Frank. Bilo nam je u planu posjetiti njezinu kuću koja je pretvorena u muzej, ali je red bio predugačak, a nikome se iz ekipe nije čekalo u redu.

Prošetali smo do glavnog željezničkog kolodvora. U blizini kolodvora su bile zanimljive instalacije.I za kraj ovih putopisa iz Nizozemske, malo hrane: nismo baš jeli nizozemska jela jer se prvi dan nismo baš oduševili. Najčešće su u ponudi restorana bila rebarca s krumpirom pa smo to probali i tipično nizozemsko jelo Bitterballen - mesne okruglice.

Probali smo male palačinke Poffertjes i vafle, ali ih nisam fotkala.

Oznake: Nizozemska, putopis, Putovanja, Amsterdam


- 12:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

16.11.2017., četvrtak

Siofok i Balaton

Na povratku iz Budimpešte odlučili smo se zaustaviti na Balatonu i odabrali smo mjesto Siofok - jedna od omiljenih mađarskih destinacija za godišnji odmor. Ovaj je grad poznat i kao glavni grad Balatona jer je to najveći grad na obali jezera, a ujedno je i turističko i trgovačko središte regije. Na glavnom gradskom trgu nalazi se i simbol grada - vodotoranj.

Taman kad smo mi bili u gradu održavala se nekakva manifestacija pa je bilo sve puno štandova.
Zgrada željezničke postaje izgrađena je također 1904. godine, a sama pruga Buda - Nagykanizsa koja prolazi Siofokom 1861.

U blizini kolodvora nalazi se Milenium park koji je izrađen 1904.

Kako su Siofok i Poreč su gradovi prijatelji, sukladno tome u Siofoku postoji Porečki trg.

Na Balatonu je strašno puhalo tako da smo morali odustati od vožnje brodom po Balatonu što je bilo u planu. Uvijek treba ostaviti nešto za drugi da bi imali razlog opet se vratiti.

Oznake: Mađarska, Putovanja


- 14:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.11.2017., ponedjeljak

Brodom po Dunavu

Turistički paket Hop on - Hop off koji smo kupili uključivao je i dvije vožnje brodom po Dunavu. Brod polazi kod Petofi trga, vožnja traje oko sat vremena, postoje dnevne i noćne linije, a u određene sate brod staje i na Margaretinom otoku. Zbog našeg Smiješka odlučili smo karte iskoristiti samo za dnevne linije i da ćemo otići na Margeritin otok.
Redovna linija napravi krug oko Margaretinog otoka i vrati se natrag na Petofi trg. Za vrijeme vožnje brodom uživali smo u jedinstvenom pogledu na neke znamenitosti.
Kraljevski dvorac

Lančani most

Parlament

Margeritin most

Nakon vožnje brodom malo smo prošetali do Lančanog mosta.

Preko puta se nalazi palača Gresham.

Bazilika sv. StjepanaLinija koja staje na Margaretin otok ima malo drukčiju rutu: vozi do otoka i onda sve do Petofi mosta i onda natrag na Petofi trg.
Margaretin otok oaza je sportaša i pravo mjesto za odmor i bijeg od gradske vreve. Oko cijelog otoka uređena je atletska staza za trčanje pa dok je dragi otrčao krug mi smo odmarali na ležaljci i uživali u suncu.Vožnja natrag i pogled na dio Budimpešte koji nismo pješice razgledali.
crkva u kamenoj stijeni i terme Gellert

I za kraj ovih putopisa iz Budimpešte još malo fine hrane, ali mutne, morat ću poraditi na tome.
langosh

pikantna piletina s tradicionalnom tjesteninom

Oznake: Putovanja, Mađarska, Budimpešta, Dunav


- 09:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.11.2017., petak

Smiješko u Budimpešti 4 - još malo po Pešti

Već danima pokušavam pristupiti blogu, ali ne mogu, neki problem je između Chromea i blog.hr jer mi u Exploreru otvara, ali mi je živcirajuće spor pa sam na kraju instalirala Mozillu da bih mogla napisati post.
Treći dan našeg boravka vozili smo se rozom Hop on - Hop off linijom pa slijede fotografije znamenitosti koje uključuje ta linija.
Počinjemo s jednim od najvećih simbola Budimpešte zgradom parlamenta koja je zaista impresivna.
Vojnici marširaju oko stupa što izgleda stvarno smiješno.
Sljedeća postaja: Balna kulturno-umjetnički centar, otvoren 2013. Tu se nalaze male trgovine u kojima možete kupiti umjetničke radove i razne rukotvorine.
Balna se nalazi u neposrednoj blizini poznate budimpeštanske tržnice.
Malo ugođaja s tržnice.Tu se nalazi most Szabadsag.


Za dobru fotografiju neki se penju.

Opet malo hrane, ponovno Drum Cafe.
Gulaš juha i juha od gljiva. Najbolja gulaš juha koju sam ikad jela.

Meso iz gulaša s rižom. Mutna slika odlične slane palačinke s mesom iz gulaša.

I nedostaje mi fotografija deserta - Milota honey brittle cake jer čim je stigao na stol navalili smo na njega i nestao je u 5 sekundi.
Mnoštvo restorana po povoljnim cijenama može se pronaći u ulici Raday.

Oznake: Putovanja, Mađarska, Budimpešta


- 12:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.11.2017., ponedjeljak

Smiješko u Budimpešti 3 - kraljevski Budim

Da biste stigli do kraljevskog dvorca postoje dva načina - pješice i žičarom, kako je dragi nosio našeg Smiješka u nosiljci pješice i uzbrdo nije dolazilo u obzir pa smo kupili kartu u jednom smjeru, a spustili smo se stepenicama. Karta dođe oko 29 kuna, a žičara se nalazi podno samog dvorca.


Preko puta žičare se nalazi Lančani most čija ljepota dolazi do izražaja s visine.

Žičara s gornje strane.

Malo fotografija kraljevskog dvorca. Kako sam u dvorcu bila prije sedam godina, a mog supruga razgledavanje nije zanimalo, onda smo to preskočili.


U blizini kraljevskog dvorca nalazi se katedrala posvećena kralju Matijašu.

Ribarska tvrđava


- 10:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.11.2017., petak

Smiješko u Budimpešti 2 - Pešta

U blizini našeg hotela nalazi se metro stanica Nepliget pa smo se odlučili za korištenje metroa kako bismo stigli u centar grada. Moram priznati da u naših četiri dana vožnje metroom nismo vidjeli ni jednu bebu da se vozi metroom. Mi smo Smiješka ,,prevozili'' i u nosiljci i u kolicima, koja su nisu lagana kao kišobran kolica, ali opet su se pokazala praktična tako da se može u metro s bebom. Niti mu je buka i vožnja metroa smetala.
Drugi dan našeg obilaska krećemo s metro postaje i trga Deak Ferenc. Odmah preko puta ovog trga nalazi se Elizabetin trg i ujedno i park. Tu smo kupili karte za Hop On - Hop Off iako ih možete kupiti po cijelom gradu i u autobusu. Kada sam prije sedam godina bila u Budimpešti, tu je bilo gradilište pa tako da je ovaj dio bio potpun nov za mene. Tu su smjestili i Budapest Eye u stilu London Eye, mi se nismo provozali jer nam se činilo da se s ove lokacije ne može nešto posebno vidjeti.
Malo dalje od Elizabetina trga nalazi se bazilika sv. Stjepana preko puta koje se nalazi i početna točka zelene linije turističkog autobusa Hop On - Hop Off.
Slijede fotografije iz vožnje po točkama/postajama iz navedene linije, naravno, nismo izašli na svakoj postaji.
bazilika sv. Stjepana
Szechenyi trg
Sinagoga je sagrađena sredinom 19. st. i najveća je sinagoga u Europi koja se koristi u vjerske svrhe.


zgrada Državne opere

i napokon izlazimo na Trgu heroja.

Do Trga heroja vodi budimpeštanski Champs - Elysees - Avenija Andrassy u kojoj se nalaze najeskluzivnije trgovine i koja je beskonačno duga.

Na Trgu heroja se nalaze Muzej lijepih umjetnosti

i Umjetnička galerija.

Trgom dominira stup na čijem se vrhu nalazi arhanđeo Gabrijel.

Naokolo se nalaze kipovi najistaknutijih mađarskih vladara, od kojih su neki vladali i Hrvatskom, i drugih istaknutih mađarskih ličnosti.

Tu se nalazi i najveći budimpeštanski park kojim dominira dvorac Vajdahunyad.


Tu se nalazi i spomenik Anonimusu, anonimnom kroničaru kralja Bele III.

Tu smo se malo odmorili na drvenim ležaljkama s pogledom na dvorac.

Nakon marende i kratkog sunačanja krenuli smo dalje u razgledavanje.

Odmah u blizini dvorca nalazi se poznate terme Szechenyi.

Uzeli smo kupaće kostime ukoliko budemo imali vremena za kupanje, ali nas je pokolebao natpis da u termalnu vodu ne smiju mala djeca, ne sjećam se točno do koje godine, pa smo odustali. Predvorje terma je jako lijepo uređeno.

U ovom se parku nalazi i zoološki vrt, kafići, restoran itd.

Vraćamo se na Trg heroja i nastavljamo vožnju. Moj dragi i Smiješko u nosiljci koji je dosta toga prespavao lijepo naslonjen na svog oca.

Sljedeća postaja jest kraljevski dvorac. Prelazimo Dunav jer se dvorac nalazi u Budimu. Sve gore navedeno nalazi se u Pešti. O znamenitostima u Budimu u sljedećem postu ;)

Oznake: Mađarska, Budimpešta, Putovanja


- 12:05 - Komentari (9) - Isprintaj - #

26.09.2015., subota

Verona - 1. dio

Nakon razgleda Padove krenuli smo u Veronu. Verona je od Padove udaljena oko sat vožnje. Parkirali smo vrlo blizu centra grada i prednost našeg posjeta nedjeljom bila je ta da nismo morali platiti parking jer je nedjeljom besplatan. Ovo je bio moj drugi posjet Veroni i detaljniji s obzirom da sam prvi put kao srednjoškolka vidjela samo amfiteatar i balkon Romea i Julije.
Što vidjeti u Veroni:
Vrata Bra – na samom ulazu u središnji dio grada.

Prije dolaska na glavni trg – Muzej lapidarij Maffeiano.

Glavnim trgom Bra dominira amfiteatar iz prvog stoljeća poslije Krista.

Mi smo bili u ožujku kada se održao sajam cvijeća i ukrasnih biljaka.

Šećući kroz ulicu Mazzini dolazi se do Piazze delle Erbe.

Putokazi će vas onda odvesti do najveće atrakcije u Veroni – balkona Romea i Julije.

Usudila bih se reći da je ovaj balkon velika glupost kao i Mona Liza. Brdo ljudi se nagurava oko ove razvikane atrakcije.

Ovdje možete na više načina ,,obilježiti vašu ljubav'':
pisanjem po zidu

lokotima

i vrhunac civilizacije žvakaćom gumom.
Naravno, nije dovoljno potpisati se, zaključati ljubav i zalijepiti zajedničku žvaku punu ljubavi, treba dotaknuti Juliju za grudi i ljubav će biti vječna.

Još o drugim znamenitostima Verone u sljedećem postu.

Oznake: italija, Putovanja, verona


- 11:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.09.2015., srijeda

Padova – grad tržnica

Padova je poznata po svojim tržnicama pa smo je i mi tako i doživjeli kao grad tržnica.
Piazza della frutta – iliti tržnica voća, ali se na ovoj tržnici prodaje svašta bez obzira na naziv.

Trgom dominira ,,Palazzo della Ragione'' koji je u srednjem vijeku bio gradska vijećnica, a poznata je po tome što se na katu nalazi velika dvorana koja ima najveći krov bez stupova u Europi.

U unutrašnjosti velike zgrade ,,Palazzo della Ragione'' koja krasi ovaj trg nalaze se trgovine u kojima se mogu kupiti svježe meso, suhomesnati proizvodi, svježa tjestenina, razni sirevi, ribe itd.

Piazza delle erbe – iliti tržnica trava.

Najveći trg u Padovi jest Prato della Valle iz 18. stoljeća koji je smješten na otočiću, a okružuje ga bezbroj kipova.

Oko trga nalaze se brojni štandovi sa svime i svačime.

Središtem ovog trga dominira fontana.

U zajedničkom suživotu umjetnički kipovi, crkva i tržnica.

Još jedna poznata tržnica u Padovi jest Piazza dei Signori kojom dominira sat-kula.

Piazza del Duomo koja je dobila ime po katedrali.

/>

Oznake: Padova, Putovanja


- 14:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.08.2015., nedjelja

Pariški parkovi, prijevozna sredstva i još ponešto

Ovo je zadnji post o Parizu u kojem će biti riječi o prekrasnim pariškim parkovima, o prijevozu te još ponešto.
Za naše istraživanje Pariza koristili smo više prijevoznih sredstava: metro, bicikl, željeznicu i naravno naše noge.
Što se tiče metroa, Pariz ima poprilično razgranatu mrežu podzemne željeznice. Cijena jedne karte dođe 1,7 €, a vrijedi sat vremena vožnje. S jednom kartom možete kombinirati više linija, ali uvijek ostajući ,,ispod zemlje''. Svakako se isplati kupiti Ticket+, za 14,10 € dobit ćete 10 karata.
Unutar metro stanica reklamira se svašta pa tako i Hrvatska: Mljet i Šibenik.

Odlično i brzo prijevozno sredstvo jest bicikl. Biciklisti imaju posebnu traku ulice ili ju pak dijele s autobusom i taksijem. Mi smo koristili sustav Velib.
Može se kupiti više vrsta karata, ali su za turiste vjerojatno najbolje jednodnevna karta (1,70 €) ili sedmodnevna (8€). Kartu možete kupiti online ili na automatima po gradu koji se nalaze uz parkirališta za bicikle. Kada kupujete kartu na automatu, automatski vam skidaju 150€ kao garanciju da ćete bicikl vratiti. Novac su nam vratili na račun za otprilike tjedan dana umanjen za iznos karte i vožnje. Naime, prvih 30 min. svake vožnje je besplatno, odnosno u cijeni karte, a svakih dodatnih pola sata se naplaćuje. Ovaj sustav ima više od 20 000 bicikala po cijelom Parizu parkiranih na 1800 parkirnih postaja na svakih 300m. Sve funkcionira na način da uzmete bicikl, odvezete se, parkirate pa možda prošećete pa uzmete drugi bicikl itd. Parkirne postaje mogu se tražiti pomoću aplikacije na mobitelu ili pomoću mape na automatu.

Parkirna postaja kod Hotela de Ville.

Osim vožnje biciklom oduševila nas je i francuska neposrednost u provođenju vremena po parkovima. U gotovo svakom parku možete ležati na travi i jesti hranu koju ste si donijeli. U parkovima u kojima nije dopušteno ležanje postoji brdo metalnih stolica u kojima se možete odmoriti. Mi smo imali malu dekicu sa sobom, ali smo primijetili kako Francuzi bez problema legnu na travu bez obzira imaju li bijelu košulju i hlače od odijela ili trenirku. Predstavljam parkove u kojima smo i mi odmarali.
Nama najdraži park za odmaranje i s najljepšim pogledom: Champ de Mars. Uz malo francuskog vina i sira ne može nedostajati romantike.

Preko puta Louvrea nalaze se vrtovi Tuileries na čijem se početku nalazi slavoluk Carrousel.

U ovom se parku ne može ležati po travi, ali se po njemu nalazi brdo metalnih zelenih stolica na kojima se možete odmoriti.

U sklopu parku ima i lunapark.

Parkom šeću policajci na konjima.

Još jedan prekrasan park: vrtovi palače Luxemburg

U ovom parku može se ležati, a podosta njih je ovdje vježbalo.

I mali parkovi imaju svoju draž: Rene Viviani u neposrednoj blizini katedrale Notre Dame.

Još jedan mali parkić u kojem se može predahnuti preko puta St. Eustachea i Les Hallesa.

Podno bazilike Sacre Cour se također na travi može odmoriti:

Što se tiče hrane i restorana, najviše izbora restorana ima u Latinskoj četvrti oko crkve St. Severin.

Tko si može priuštiti po cijelom Parizu ima ribljih restorana koji u ,,izlogu'' nude velik izbor morskih plodova.

U pariškim restoranima po ulicama Pariza zamijetili smo jako male stolove, takvi stolovi su kod nas u kafićima, ali to daje šarm tim restorančićima.

Ima mnogo manjih trgovina u kojima možete kupiti baguette sa svim i svačim i macaronse.

Kako nam je ovo bilo treće putovanje ove godine, onda smo pazili na što trošimo novac pa smo jeli ili u McDonaldsu ili u Flunchu. Flunch je francuski lanac self-servicea u kojem za pristojne novce možete jesti jako puno.

Obrok koji se sastojao od komada mesa plus priloga po želji i to koliko stane na tanjur, kruha i deserta za dvije osobe varirao je od 17do19€, a piće smo imali svoje.


Hranom završavam ovaj post jer ipak je ovo i gastro blog.

Oznake: Pariz, Putovanja


- 11:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

20.08.2015., četvrtak

Pješice i biciklom po Parizu II. i uz rijeku Seine

Naš zadnji dan u Parizu, započeli smo šetnjom s trga Place Charles de Gaulle gdje se nalazi Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). Gradnja ovog simbola Napolenove vojne moći trajala je 30 godina (1806. – 1836.). Podzemnim stepenicama može se doći ispod slavoluka, a ako platite ulaznicu možete se i popeti na slavoluk.

Veličinu slavoluka uvidjeli smo tek kad smo mu se približili.

Biciklom smo se od Slavoluka pobjede dovezli do trga Trocadero na kojem se nalazi Palais de Chaillot.


S ovog se mjesta pruža prekrasan pogled na Eiffelov toranj. Jedan od najpoznatijih simbola Pariza koji je izrađen 1889. za svjetsku izložbu.

Pogled ispod Eiffela na Palais de Chaillot.

Nakon što smo se odmorili na Champ de Mars, parku koji se nalazi ispred Eiffelova tornja, krenuli smo dalje. Na kraju tog parka nalazi se Ecole Militaire – vojna škola nastala u 18. st.

Odmah u blizini nalazi se kompleks Les invalides koji je dao sagraditi Luj XIV. za vojne invalide, a danas se tu nalaze muzejski prostori. Tu se nalazi i sarkofag Napoleona Bonapartea.

Biciklom smo krenuli u jednu od poznatijih pariških četvrti - Montparnasse – poznato okupljalište umjetnika od 1920. – 1940. I ova je četvrt kao i Montmartre poznata po svom groblju na kojem su između ostalog pokopani Baudelaire i Maupassant. Četvrt je poznata i po željezničkom kolodvoru i po Montparnasse tornju.

Sljedeća postaja bili su parkovi palače Luxemburg gdje smo se odlučili odmoriti. Ovu palaču kupila je u 17. st. i nadogradila Maria de Medici koja nakon smrti svog supruga kralja Henrika IV. nije više htjela živjeti u Louvreu.

Nakon kraćeg izležavanja u parku krenuli smo do latinske četvrti. Tu se nalaze Pantheon – crkva iz 18. st. i Sorbonna – pariško sveučilište.


U ovoj se četvrti po meni nalaze najživopisnije ulice – onako pravo turističke s mnogo malih restorančića i suvenirnica.

Kako se Pariz nalazi na rijeci Seine onda slijedi nekoliko fotografija pariških mostova.
Uz rijeku Seine postoji biciklistička staza pa se možete uz nju lijepo provozati što smo jedno popodne mi učinili i na taj način se iz grada vratili u hotel. Pariški mostovi na rijeci Seine.
Pont Alexandre III.

Pont Royal

Pont des Arts

Na tom mostu i uz metalnu ogradu na obali mogu se zakačiti ljubavni lokoti.

Pont Neuf

Pont de Austerlitz

Pont de Bercy

Po rijeci se možete provozati brodom.

Uz rijeku ima i lijepih šetnica i kafića:

Ima i uređenih plaža:

Oznake: Pariz, Putovanja


- 10:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.08.2015., ponedjeljak

Pješice i biciklom po Parizu

Nakon što sam predstavila Louvre i Versailles slijede postovi posvećeni ostalim pariškim znamenitostima. Tako smo četvrti dan našeg boravka u Parizu krenuli od trga poznatog pod imenom Place de la Bastille. Tu se do 18. st. nalazio zloglasni zatvor koji je sagrađen još u 14. st. i koji je četiri stoljeća simbolizirao kraljev apsolutizam.

Od ovog smo važnog trga za francusku povijest krenuli pješke prema još jednom trgu – Place de la Republique – čijim središtem dominira kip Republike.

Ovaj je trg poprilično prometan i obližnje su ulice prepune dućana. Mi smo se s ovog trga spuštali prema Notre Dame ulicom Temple u kojoj je bilo 90% dućana s nakitom.
Na trgu Place de l' Hotel de Ville su od 14. do 19. st. bile mnoge egzekucije. U samom Hotel de Ville uhićen je i Robespierre, a zgrada danas služi kao gradska vijećnica.

Katedrala Notre Dame nalazi se na jednom od dva prirodna otoka na rijeci Seine – Ile de la Cite. To je još od 3. stoljeća bilo središte grada. Ispred katedrale dočekao nas je manji red, ali smo nakon 10-ak minuta već bili unutra. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se zato naplaćuje uspon na tornjeve. Gradnja katedrale započela je još sredinom 12. st., a završena je sredinom 14. st. Katedrala je gotovo srušena za vrijeme revolucije, a u njoj je 1804. Napoleon okrunjen za cara. Ova je katedrala inspirirala Victora Hugoa da joj posveti roman.

Detalji s katedrale i iz unutrašnjosti:


Na otočiću se uz ovu famoznu katedralu nalazi i palača pravde – Palace de la Justice, a uz nju i Sainte-Chapelle.

Još se jedna lijepa zgrada nalazi na otočiću - La Conciergerie - koja je od 16. st. služila kao zatvor pa je tu bila zatvorena i Maria Antoaneta.

Prešavši most stigli smo do trga - Place de la Chatelet - kojim dominiraju fontana sa sfingama i toranj Saint Jacques.


Produžili smo prema Beaubourgu jer se tamo nalazio restoran u kojem smo jeli.

Na platou Beaubourg nalazi se muzej moderne umjetnosti Centre Georges Pompidou.

Fotografija iz unutrašnjosti:

Nakon ručka uputili smo se prema Forumu Les Halles.
Na putu smo ugledali jednu fontanu – Fontaine des innocents – za koju sam kasnije pročitala da je najstarija fontana u Parizu, a izrađena je u 16. st.

Les Halles je jedna od najstarijih četvrti Pariza. Tu se nalazila velika tržnica koja je 1969. premještena, a 1979. je otvoren Forum des Halles koji je zapravo veliki šoping centar koji se nalazi ispod zemlje. Od 2010. radi se na izmjeni ovog šoping centra koji bi trebao biti završen 2016. godine.

Odmah u blizini nalaze se crkva St. Eustache i Bourse du Commerce.


Tu smo u parku iznajmili bicikle i krenuli na Montmartre – jedan od najpitoresknijih četvrti Pariza. To je četvrt koja se nalazi na 130 m visokom brdu kojim dominira bazilika Sacre – Cour. Uspevši se do ove četvrti shvatili smo da je drukčija od drugih četvrti Pariza. U parku smo na parkiralištu za bicikle parkirali bicikle kada su nam ,,gospoda'' iz parka počela dovikivati: ,,Mister, hashish, cocaine? Madame, hashish, cocaine?'' Tu se nalazi brdo trgovina koje obiluju kičem.
Nakon što smo prošli kroz nekoliko ,,kičastih'' ulica stigli smo do središnje građevine do Montmartrea. Gradnja ove bazilike započela je 1876., a završena je 1919. Ulaz u baziliku je besplatan.


Pogled na Pariz i na toranj Montparnasse.

Do bazilike se trebalo uspeti stepenicama, a tko je lijen može se do bazilike odvesti uspinjačom – kartom koja vrijedi i za metro.


Ova je četvrt poznata i po groblju na kojem su pokopane poznate povijesne ličnosti, npr. Degas, Zola, Dumas, Heine, Berlioz, Offenbach i dr. Nismo bili na groblju jer mi se osobno čini morbidnim posjećivati grobove poznatih. U blizini groblja nalazi se i poznati Moulin Rouge koji je osnovan još 1889.

Mi smo se s Montmartrea spuštali u grad biciklima i usput fotografirali još neke poznate pariške znamenitosti:
Le Galeries Lafayette – jedna od najvećih robnih kuća u Parizu, ljudi su čekali u redu da uđu.

Opera Garnier – izgrađena je u 19. st. i predstavlja jednu od najtipičnijih zgrada iz doba Napoleona III.

La Madeleine – dao je izgraditi Napoleon I. u spomen na njegovu veliku armiju, a nakon njegova pada prenamijenjena je u crkvu posvećenu Mariji Magdaleni.

Ovaj post je pomalo dug, ali kad je Pariz tako osebujan.

Oznake: Pariz, Putovanja


- 12:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.01.2013., subota

Prag 3. dio

Prošla su dva tjedna od zadnjeg posta o Pragu što znači da ovaj prilično kasni, ali godišnji je završio pa nisam stigla...
Nastavljam moj putopis o Pragu.
Drugi dan
Nakon Karlovog mosta krenuli smo u Židovsku četvrt, gdje se nalaze Staro židovsko groblje, Staro-nova sinagoga, Maiselova sinagoga itd.

Iz židovske četvrti smo krenuli prema Starogradskom trgu, a pritom smo prošli kroz Parižsku ulicu - ulicu s najskupljim trgovinama s najpoznatijim modnim brendovima.
Na Starogradskom trgu se nalazi crkva Gospe od Tyna.Starogradski trg krasi i Gradska vijećnica s astronomskim satom.Treći dan
Treći i ujedno i posljednji dan, proveli smo u praškom zoološkom vrtu.

Oznake: Prag, Putovanja


- 16:46 - Komentari (9) - Isprintaj - #

11.01.2013., petak

Prag 2. dio

Slijedi drugi dio putopisa o Pragu.
Drugi dan u Pragu započeli smo šetnjom od samostana Strahov:Malo ispod samostana može se uživati u pogledu na Prag:Od Strahova smo se počeli spuštati prema dvorcu.
Na putu do dvorca:
Černinsky palac:Loreto:Praški dvorac i ulazna vrata:
U trećem se dvorištu kraljevskog dvorca nalazi Katedrala sv. Vida:Stepenice vode prema gradu:U Pragu se nalazi i Kafkin muzej:I napokon dolazimo do vjerojatno najpoznatijeg simbola Praga - Karlovog mosta:Na mostu je bila velika gužva i upozoreni smo da se na mostu događa najveći broj krađa.Još smo toga vidjeli 2. dan, ali o tome u sljedećem postu :)

Oznake: Prag, Putovanja


- 18:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

07.01.2013., ponedjeljak

Prag 1. dio

Opet sam napravila dužu pauzu na blogu pa vam sa zakašnjenjem želim uspješnu 2013. godinu! Danas umjesto recepta, slijedi prvi dio putopisa - o dočeku Nove godine u Pragu - prošao je doček, ali je Prag kao destinacija uvijek aktualan pa možda nekome posluže savjeti, komentari i dojmovi J Iako sam za samoorganizaciju putovanja, morala sam se zadovoljiti organiziranim putovanjem preko agencije. Naime, u blagdanske dane je teško naći jeftinu avionsku kartu ili smještaj, a preko agencija dođe dosta jeftino. Moram priznati da nije bilo baš najlakše pronaći dvokrevetnu sobu s vlastitim wc-om dva tjedna prije dočeka. Većina agencija koje sam kontaktirala imala je dvokrevetne sobe, ali se wc dijelio (prijatelji na putovanju koji su dijelili wc s nepoznatima, priznali su da nije baš najugodnije kad ti netko uđe u wc dok se tuširaš pa makar se nalazio iza zavjese za tuš) pa pripazite na to kad rezervirate putovanje. Agencija preko koje smo uplatili putovanje je Starturist (karlovačka agencija), dobavljač je Algatravel (zagrebačka agencija), a prijevoznik Brioni (pulski prijevoznik). Naravno, ako uplatite kod dobavljača uštedjet ćete novac koji uplaćujete posredniku. Kako je ovo i osvrt na organizaciju putovanja, želim podijeliti moje (naše) dojmove kako bih možda drugima olakšala odabir putovanja, a i agencije (treba pripaziti na dobavljača pritom jer je većina agencija posrednik). S agencijom Starturist sam kontaktirala preko telefona i e-mailom i moram pohvaliti njihovu uslužnost. Što se tiče agencije Algatravel, njihov je bio vodič - više-manje zanimljiv i u redu. Jedina boljka u organizaciji cijelog putovanja je prijevoznik iz više razloga: postariji vozači koji ne znaju upravljati automatik autobusom, (dvojica šofera nisu uspjela ubaciti u brzinu) zbog čije smo nesposobnosti izgubili 4 sata putovanja, a osim toga na stankama tijekom puta odlazili su na ručak i kasnili po 20 minuta. Jedino pozitivno iz svog tog čekanja i gubljenja vremena je da se upoznaš i sprijateljiš sa suputnicima.
A sada ona ljepša strana putovanja, znamenitosti i slike.

Autobus nas je pustio na glavnom praškom kolodvoru odakle smo se pješke spustili prema glavnom praškom trgu

VACLAVSKE NAMESTI (Vjenceslavov trg) - na kojem se nalazi Narodni muzej, spomenik sv. Vaclava na konju i gdje još gore svijeće za Vaclava Havela.Spuštajući se Vjenceslavovim trgom krenuli smo prema NAMESTY REPUBLIKA u čijoj se blizini nalazi OBECNIY DUM ( o tome u sljedećem postu) i PRAŠNA BRANA (s kraja 15. stoljeća).Uglavnom to je sve što smo stigli taj prvi dan do 16 sati s obzirom da smo se tada trebali prijaviti u hotel. Naravno, kasnije smo se vratili u grad i uživali u pivu u jednoj tradicionalnoj pivnici.

I jedna slika iz autobusa, a ostale u sljedećim postovima :)


Oznake: Prag, Putovanja


- 15:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI