Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

18.12.2017., ponedjeljak

U Nizozemskoj - Amsterdam 3

Prije nego krenem s blagdanskim kolačima, ,,stiže'' posljednji putopis iz Amsterdama.
Posljednji dan u Amsterdamu proveli smo u šetnji u samostalnom aranžmanu. Prošetali smo do znanstvenog centra i muzeja Nemo.
Preko puta, kanala, nalazi se Nacionalni pomorski muzej.Amsterdam je grad poznat po kanalima i po tome što biciklisti imaju veća prava od pješaka i automobila pa morate paziti kuda hodate jer se lako može dogoditi da se biciklist zabije u vas ukoliko hodate njegovom stazom.

Bicikala je sve puno svugdje, oni koji imaju stare bicikle puštaju ih posvuda bez da ih zaključaju jer nemaju strah da će im ih netko ukrasti. Možete bickl i iznajmiti na više mjesta.

Stari bicikli služe i kao umjetnička instalacija.

Zanimljivi mostovi.

Zanimljivo kino Tuschinski koje je izgrađeno 1921.

Amsterdam je poznat i po kući Anne Frank. Bilo nam je u planu posjetiti njezinu kuću koja je pretvorena u muzej, ali je red bio predugačak, a nikome se iz ekipe nije čekalo u redu.

Prošetali smo do glavnog željezničkog kolodvora. U blizini kolodvora su bile zanimljive instalacije.I za kraj ovih putopisa iz Nizozemske, malo hrane: nismo baš jeli nizozemska jela jer se prvi dan nismo baš oduševili. Najčešće su u ponudi restorana bila rebarca s krumpirom pa smo to probali i tipično nizozemsko jelo Bitterballen - mesne okruglice.

Probali smo male palačinke Poffertjes i vafle, ali ih nisam fotkala.

Oznake: Nizozemska, putopis, Putovanja, Amsterdam


- 12:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

26.10.2017., četvrtak

Smiješko u Budimpešti

Prvi sam put u Budimpešti bila ujesen 2010. godine s prijateljicom i tada smo putovale vlakom. Kao što sam u prošlom postu napisala, na putovanje autom odlučili smo se iz praktičnih razloga i zbog bebe.
Krenuli smo oko 8 i pol ujutro i uz zaustavljanja stigli malo prije 15 sati. Prema Google Mapsu od nas do Budimpešte ima 563km i treba oko 5h i 29 minuta. Na cesti nije bilo previše prometno jer smo na put krenuli u utorak. Mađarska ima vinjetu koju možete kupiti na Inim benzinskim postajama i dođe 78kn i za taj novac možete koristiti mađarske autoceste tjedan dana koliko želite. To je poprilično isplativo, ako vam kažem da smo na cestarinu u Hrvatskoj potrošili 258kn s time da za tunel Učku imamo ENC pa imamo 50% popusta: tunel Učka (u oba smjera) dođe 60kn, Grobnik-Lučko (u oba smjera) - 140kn i Lučko - Goričan (u oba smjera) - 88kn. Znači po Mađarskoj se tjedan dana voziš koliko hoćeš za 78kn, a kod nas napraviš jedan đir Grobnik - Zagreb za 70kn. Strašno!
Hotel koji smo odabrali je bio ok za novac koji smo platili s obzirom da nismo morali dodatno platiti parking i doručak je bio uključen - Garden Hotel.
Mađari iako su Europskoj uniji i dalje imaju svoju valutu - forintu, ali se može platiti i u eurima, samo što će vam naplatiti po nepovoljnijem tečaju, odnosno uzet će si proviziju kao i u mjenjačnicama. Mi smo većinom plaćali s karticom jer nam je bilo najpraktičnije.
Od hotela do centra grada vozili smo se metroom koji je prilično povoljan, može se kupiti 1 karta, 10 karata, jednodnevna karta itd.
Da bismo obišli sve znamenitosti, a što manje hodali odlučili smo se za kupnju karata za turistički autobus Hop on - Hop off. To smo prvi put ''otkrili'' na medenom mjesecu na Malti i pokazalo se super ,,investicijom'' i u Budimpešti jer se autobus zaustavlja kod svake važne znamenitosti pa ne morate puno hodati i gledati po karti što nam je olakšalo razgledavanje grada s malom bebom. Dvodnevna karta za dvije osobe s korištenjem dvije autobusne linije (koje voze po različitim trasama), dva izleta brodom po Dunavu, besplatna razglednica u njihovoj trgovini, knjižica s bonovima (besplatno pivo, gulaš, komad pizze i razni popusti u odabranim restoranima) te vodič (jer dobijete slušalice i onda slušate o svakoj znamenitosti kraj koje prolazite) dođu oko 46€.

Prvi dan smo lagano prošetali po gradu i otišli na večeru. I restoran koji smo odabrali pokazao se kao pun pogodak tako da smo još dva puta tamo jeli.
Šetnja kroz fotografije:
Voromarty trg s kipom poznatog pjesnika Mihalya Voromartyja


Elizabetin trg s fontanom Danubius

Tu se nalazi mnoštvo štandova s raznim tradicionalnim proizvodima.I za kraj, hranaaa....na niti jednom putovanju nismo jeli toliko tradicionalne hrane, toliko kolača i tako povoljno. U blizini Elizabetina trga u smjeru čuvene sinagoge u jednoj uličici - Dob utca - pronašli smo super restoran Drum Cafe.
Jeli smo kremastu piletinu s pikantnom paprikom i tjesteninom i čokoladni mousse kolač August - to je bio i menu za 7,3 €. Fotografije nisu baš jer je već bio mrak.

Oznake: Mađarska, putopis, Budimpešta


- 13:58 - Komentari (10) - Isprintaj - #

24.10.2017., utorak

Putovati s bebom

Nekako smo suprug i ja odlučili da nas dolazak našeg malog Smiješka neće ograničiti u putovanjima pa je tako naš mali putnik s nepuna četiri mjeseca bio na vikend izletu u Zadru, sa sedam mjeseci na kampiranju, a sa osam i pol u Budimpešti.
Kako odabrati destinaciju?
Mi smo se vodili sljedećim:
putovat ćemo autom - to nam je najpraktičnije jer se možemo zaustaviti kad želimo i možemo sa sobom ponijeti brdo opreme za našeg Smiješka, a osim svega toga možemo smještaj rezervirati u zadnji čas,
destinacija mora biti udaljena do 6 sati vožnje jer će Smiješku dosaditi vožnja,
destinacija mora imati više atrakcija da imamo što obilaziti nekoliko dana.
Što uzeti sa sobom za bebu osim osnovnih potrepština kao što su odjeća, pelene, vlažne maramice itd.:
ukoliko beba jede kašice - najbolje ih je kupiti kod kuće da ne morate tamo tražiti trgovine i proučavati, što više žličica za kašice, papirnate podbratke,
više igračaka da vožnja ne bude dosadna,
kolica i nosiljku - da se možete prilagoditi vremenskim prilikama i terenu - npr. mi smo kupili paket dvodnevnog korištenja turističkog autobusa Hop On and Hop Off i puno nam je praktičnije bilo da nam je Smiješko u nosiljci, nego da vučemo kolica,
što više duda ukoliko ih koristi.
Kako odabrati smještaj? Mi smo odlučili rezervirati u zadnji čas jer s malom djecom nikad ne znaš kad će se razboljeti pa onda ti svi planovi padaju u vodu. Najbolje bi bilo da je smještaj u samom centru grada pa da se izbjegne korištenje javnog prijevoza jer nije baš najzgodnije ako dijete vozite u kolicima i koristite metro osobito ako su kolica malo glomaznija i teža.
Jedan od glavnih problema s kojim smo se susreli kod odabira smještaja bio je parking. Naime, većina smještaja u samom centru grada, bilo hotela bilo apartmana, nije imala privatan parking, već je postojala mogućnost parkiranja u kakvoj podzemnoj garaži ili pak parkiranja na cesti uz naplatu. Cijene cjelodnevnog parkiranja kreću se od 12 do 20-ak eura dok su cijene za parkiranje na cesti puno isplativije, ali je to pomalo nepraktično. Parkiranje se naplaćuje od 8 do 18 sati, što znači da morate prije 8 ustati da biste na automatu uplatili parking i naravno poželjno bi bilo da odmah uplatite do 18 sati, ako je moguće svugdje i platiti za toliko sati, da se ne morate vraćati produžavati parking.
Zbog navednih ,,problema'' s parkingom morali smo se odlučiti za smještaj malo udaljeniji od centra, tri metro postaje što i nije daleko, ali s besplatnim parkingom.
Jedan od problema s kojim smo se susreli s malom bebom jest gdje presvući pelenu. Lako ako je toplo pa to možete i u parku na klupi, ali u prohladno jesensko vrijeme to baš nije rješenje. Uglavnom Mc Donalds i šoping centri su mjesta gdje zasigurno ima wc za invalide, a time i stol za presvlačenje bebe. Pametno bi bilo da unaprijed pronađete gdje se nalaze pa da ne morate tražiti kao mi.
I evo fotke našeg Smiješka koji pažljivo proučava kartu i daje nam upute da se ne izgubimo.

Oznake: putopis, Mađarska


- 17:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.07.2016., ponedjeljak

Sjever Malte

Sjeverni smo dio Malte posjetili s plavim busom North blue tour koji također prolazi kroz Vallettu.

Prva postaja na ovoj ruti bio je Vrt sv. Antona – najpoznatiji botanički vrt na otoku.


U starom avijatičkom kampu Ta'Qali smješteno je zanatsko selo u kojem se može vidjeti kako se izrađuju tradicionalni malteški suveniri: filigranski nakit, keramika, sapuni, drago kamenje itd.Prošli smo kroz grad Mosta koji je poznat po crkvi Rotonda s velebnom kupolom koja je treća po veličini u Europi.

Slijedi gradić koji nas je baš oduševio Mdina – nekadašnji glavni grad Malte:

Oznake: Malta, putopis


- 10:56 - Komentari (8) - Isprintaj - #

16.07.2016., subota

Jug Malte

Let od Bologne do Malte traje oko 1 h i 40 min. Malta je država koja se sastoji od tri otoka: najvećeg Malte, Goza i Comina. Malta nije previše velik otok pa smo iz zraka mogli vidjeti skoro cijeli otok .

Pejzaž iz zraka.

Aerodrom se nalazi u blizini mjesta Luqa. Ispred aerodroma se nalazi autobusna stanica odakle se može otići u nekoliko mjesta. Naš je plan bio da uzmemo autobus i tko dođemo do našeg hotel. Cijena karte je 1,5 €, a moguća je kupnja i višednevne karte. Odmah smo u startu ostali razočarani javnim prijevozom, naime, plan je bio da do hotela odemo busom, ali smo skoro sat vremena čekali na stanici dok nismo odustali i potražili taksi. Iz tog smo razloga samo jednom koristili javni prijevoz i to za vožnju od hotela do aerodroma, kad je bus kasino samo 20 minuta i ta je vožnja trajala sat vremena. Taksijem smo za 20€ (ukupna cijena vožnje) i za 20 minuta stigli do našeg hotela. Bili smo smješteni u hotelu Kennedy Nova u Sliemi – turističkom mjestu prepunom hotela, trgovina i restorana. Hotel se nalazi uz samu rivu i s krova hotela pruža se pogled na Vallettu i otok Manoel. Iz Slieme se do Vallette može trajektom za 1,5€ i samo 15 minuta.

Ispred našeg hotela prodavali su izlete autobusom i brodom. Kako nas je javni prijevoz razočarao, a ideja o renta caru je otpala zbog vožnje ,,britanskom'' stranom ceste, ideja0 o cjelodnevnom izletu busom učinila se odličnom idejom. Odabrali smo izlete Malta sightseeing - za 35 € po osobi dobili smo tri izleta: South red tour, North blue tour i 2 Habours Crouise. Odlična stvar kod ovih izleta busom je što se može sići u određenim mjestima, razgledati to mjesto i onda krenuti dalje sljedećim busom.
Najprije smo otišli na izlet crvenim busom: Valletta – i crveni i plavi bus voze kroz Vallettu. Ovaj se fortifikacijski grad najbolje može doživjeti s mora u što smo se uvjerili na krstarenju.
Slike Vallette s vožnje busom:Nakon Vallette slijede gradići:
Tarxien – grad koji je poznat po ostacima megalitskih hramova iz neolitika.

U gradu je upravo bila neka vjerska svečanost.

Senglea

i Vittoriosa


Ribarsko mjesto Marsaxlokk – poznato je po svojim živopisnim brodicama i štandovima.

Uz mnoštvo štandova tu ima i restorana uz more pa smo tu odlučili jesti – fries calamari – cijena je bila odlična, ali lignje nisu bile tako ukusne kao naše pržene lignje.

I za kraj još malo sličica s ovog izleta po jugu Malte.
Wied iz-Zurrieq – odakle se može brodicom do Blu Grotto.Karakteristična arhitektura i ,,balkončići''.


Oznake: Malta, putopis


- 10:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.07.2013., nedjelja

Vikend u Veneciji 2

(Nastavak prethodnog posta)
Navečer smo posjetili četvrt Dorsoduro gdje se nalazi Peggy Genheim Collection. Naime, taj je dan bio Venezia Free Art Night te je više izložbenih prostora bilo besplatno za posjetitelje od 18 do 24 sata pa smo mi iskoristili priliku i pogledali kolekciju bogate američke nasljednice i kolekcionarke Peggy Genheim.
U četvrti Dorsoduro nalaze se Gallerie dell' Accademia:

Ponte dell' Accademia


Peggy Genheim CollectionChiesa di Santa Maria della Salute2. dan
Zadnji smo dan odlučili obići još i četvrt Canneregio. U tom se dijelu nalazi i željeznička postaja pa ako ovuda krećete prema Ponte Rialto ili Piazzi San Marco čeka vas veća gužva. U ovom se dijelu nalazi i jedini McDonalds u povijesnom dijelu Venecije. U četvrti Canneregio nalazi se i jedna od najpoznatijih palača Ca d'OroPrije odlaska u Veneciju istraživala sam na internetu venecijansku kuhinju pa smo se zato odlučili za isprobavanje morskih specijaliteta. Odabrali smo restoran Ai sportivi na jednom trgu u četvrti Dorsoduro. Uzeli smo turistički menu jer nam se činila ok cijena od 15€ po osobi. Za predjelo smo uzeli špagete s vongolama i time smo bili više nego zadovoljni.Za glavno jelo smo uzeli riblju prženu mješavinu (škampići, srdele, lignje) i losos te dvije salate kao prilog. Moram priznati da time nismo bili zadovoljni.© Amaterka. Sva prava pridržana.

Oznake: Venecija, putopis


- 10:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI